Ελλάδα

Αττική: Για άλλη μια μέρα στις φλόγες το όρος Πατέρα – Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Πολλές εστίες φωτιάς στην περίμετρο της πυρκαγιάς στα Βίλια εξακολουθούν να κατακαίουν για άλλη μια μέρα στο πυκνό πευκοδάσος στο όρος Πατέρα. Οι προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης εστιάζονται κυρίως στην ανατολική πλευρά, στην τοποθεσία του Παλαιοχωρίου.

Επιχειρούν 370 πυροσβέστες με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα.

Το μέτωπο έχει απομακρυνθεί από τα Βίλια που δεν κινδυνεύουν και είναι έντονο στο Παλαιοχώρι και στην Αγία Σωτήρα, και γίνεται αγώνας να περιοριστεί για να μη φτάσει στην Οινόη. Ξεκίνησαν και οι προσπάθειες της από αέρος πυρόσβεσης από δυο ελικόπτερα και δυο αεροσκάφη.

Με δραματικό τόνο περιέγραψε την κατάσταση στο πύρινο μέτωπο των Βιλίων ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής Βασίλης Κόκκαλης στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις 6» τονίζοντας ότι εκτείνεται σε μεγάλο μήκος.

«Η φωτιά έχει βρει ένα πολύ πυκνό δάσος που δεν μπορούμε να πλησιάσουμε και καίει. Είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Μιλάμε για ένα μέτωπο με πάρα πολύ μεγάλη περίμετρο όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επίγειας πρόσβασης και δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε από τα εναέρια, περιμετρικά, στο σύνολό της. Παρατηρείται το φαινόμενο λόγω της απουσίας αέρα να γίνονται προσπάθειες και να είναι σαν να ρίχνουμε ένα βότσαλο στη λίμνη καθώς απλά δημιουργείται «κυματισμός» από τις φλόγες δεξιά –  αριστερά. Τροφοδοτείται περιμετρικά η φωτιά και έχουμε σοβαρό πρόβλημα» είπε.

Ο ίδιος ανέφερε πως τη νύχτα κάηκαν οι κατασκηνώσεις της εκκλησίας στο Μελετάκι Μάνδρας ενώ μια σοβαρή αναζωπύρωση το βράδυ στα Βίλια έθεσε σε κίνδυνο πυροσβέστες, οι οποίοι ευτυχώς απεγκλωβίστηκαν χωρίς να πάθουν κάτι. Αυτήν την ώρα τα Βίλια είναι ασφαλή η φωτιά είναι μακριά, είπε.

«Ελπίζουμε με τα εναέρια να βοηθήσουν την κατάσταση μέχρι να μπορέσουν οι επίγειες δυνάμεις να βρουν έδαφος για να πλησιάσουν τη φωτιά. Γι αυτό και δημιουργούνται δρόμοι τώρα για να μπορέσουν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες» πρόσθεσε.

«Δεν αναμένονται σοβαροί άνεμοι σήμερα που σημαίνει πως απλά θα μεγαλώνει ο κύκλος της φωτιάς», είπε ο κ. Κόκκαλης εξηγώντας ότι όταν υπάρχει άνεμος μπορείς να ξέρεις ότι κινείται προς μια κατεύθυνση, ενώ τώρα κινείται ταυτόχρονα σε όλη της την περίμετρο. «Καλύτερα να φύσαγε ένα αεράκι προς μία κατεύθυνση για να μπορούσε να περιοριστεί προς μια κατεύθυνση και να κάνουν κατάσβεση τα πυροσβεστικά. Τώρα απλά καίει γυρω γύρω» τόνισε.

Οριοθετημένη η πυρκαγιά στη Λαυρεωτική, ενώ για την άμεση αντιμετώπιση πιθανών αναζωπυρώσεων, στην περιοχή, παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 50 νέες δασικές πυρκαγιές, στη χώρα.

Σε 21 συλλήψεις και 142 προσαγωγές, για εμπρησμούς σε όλη τη χώρα, έχει προχωρήσει η αστυνομία. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα, της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, για τις πυρκαγιές που ξέσπασαν ταυτόχρονα σε Κερατέα και Βίλια. Τοπικοί παράγοντες και κάτοικοι των δύο περιοχών, κατήγγειλαν ότι πρόκειται για έργο εμπρηστών.

Υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς και σήμερα σε Αττική και πολλές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας Ελλάδας, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο & Ιόνιο.

Back to top button