Καστοριά

Καστοριά: Τάρτα καραμελωμένης σοκολάτας

Τραγανή σοκολατένια βάση και γέμιση καραμελωμένη κουβερτούρα συνοδευόμενη από ganache σκούρης σοκολάτας. Τι άλλο να ζητήσει κανείς!

Από τον Σταύρο Βελλίδη

1 ώρα + 4 ώρες

Υλικά

10-12 μερίδες
  1. Για τη ζύμη τάρτας :
  2. 80 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο (Όλυμπος Lurpak κλπ)
  3. 65 γρ. άχνη ζάχαρη
  4. 1 μεγάλο αυγό (των 70 γρ.) σε θερμοκρασία δωματίου
  5. 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  6. 40 γρ. άγλυκο κακάο Nestlé Dessert
  7. 2 βανιλίνες
  8. 1 πρέζα αλάτι
  9. Για τη γέμιση :
  10. 120 γρ. καστανή ζάχαρη
  11. 200 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
  12. 60 γρ. ανάλατο αγελαδινό βούτυρο (Όλυμπος Lurpak κλπ)
  13. 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
  14. 125 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert γάλακτος ή 52% κακάο
  15. 120 γρ. φουντούκια ή ξηρό καρπό της αρεσκείας σας
  16. Για την ganache :
  17. 300 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert 52% κακάο
  18. 280 γρ. κρέμα γάλακτος 30-35% λιπαρά
  19. 1 κ.γλ. μέλι
  20. Για το σερβίρισμα :
  21. φύλλο δυόσμου

Εκτέλεση

  1. Αρχίζοντας, όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου εκτός από την κρέμα γάλακτος.

  2. Θα ξεκινήσουμε με την βάση. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το κακάο, ρίχνοντας το αλάτι, τις βανιλίνες και ανακατεύουμε να πάνε παντού. Στον κάδο της κουζινομηχανής ή σε ένα μεγάλο μεταλλικό μπολ, χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα του μίξερ το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη για 2 λεπτά. Κατόπιν προσθέτουμε τα στερεά υλικά συνεχίζοντας την ροή ανάδευσης μέχρι να γίνει μια ενιαία ζύμη.

  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 στον αέρα ή στους 160 στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα.

  4. Στη συνέχεια, παίρνουμε μια αντικολλητική φόρμα για τάρτα διαμέτρου 26 εκατοστά. Φοράμε γάντια στα χέρια και ανοίγουμε την ζύμη πιέζοντας με τα δάχτυλα μας έως ότου το ύψος της φτάσει στα τοιχώματα της ταρτιερας. Φροντίζουμε να έχει πάχος περίπου 0,7 εκατοστά.

  5. Με ένα πιρούνι κάνουμε αμέτρητες τρύπες σε ολόκληρο τον πάτο καθώς και στα τοιχώματα (εάν δεν κάνουμε θα φουσκώσει η ζύμη και είναι και που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει) !! Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύπτουμε σταυρωτά την ζύμη με 2 φύλλα μεμβράνης και προκειμένου να έχει βάρος από πάνω αδειάζουμε όσπρια κατά προτίμηση φακή μέχρι να φτάσει στην επιφάνεια των τοιχωμάτων.

  6. Σκεπάζουμε τα όσπρια με τη μεμβράνη που προεξέχει και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο για 20-22 λεπτά.

  7. Εφόσον περάσει ο χρόνος αυτός, βγάζουμε τα όσπρια (εάν αναρωτιέστε μπορούμε σαφώς να τα χρησιμοποιήσουμε, δεν παθαίνουν απολύτως τίποτα). Βάζουμε την σχάρα του φούρνου 1 κλίμακα πιο ψηλά από την μέση και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να μοσχομυρίσει.

  8. Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνοντας στην άκρη να κρυώσει τελείως.

  9. Παράλληλα θα φτιάξουμε την γέμιση. Σε μια σχετικά μικρή κατσαρόλα με παχύ πάτο τοποθετούμε την καστανή ζάχαρη, την κρέμα γάλακτος, το βούτυρο και το αλάτι προαιρετικά. Περιμένουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας συνεχώς να μη κολλήσει. Αφήνουμε να σιγοβράσει και να δέσει για 10-12 λεπτά ( εάν ανακατέψουμε μετά από 8 λεπτά θα παρατηρήσουμε ήδη πως θα αλλάξει η σύσταση, γινόταν έτσι πιο πηχτή.

  10. Μόλις διαπιστώσουμε ότι έδεσε, αποσύρουμε άμεσα από τη φωτιά, τεμαχίζουμε την κουβερτούρα προσθέτοντας τη μέσα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να γίνει ομογενές..

  11. Περιχύνουμε πάνω στην κρύα βάση και απλώνουμε με τη μαρίζ να γίνει ίσια η επιφάνεια. Ρίχνουμε διάσπαρτα φουντούκια ή ότι άλλο μας αρέσει και βάζουμε για λίγο στο ψυγείο να σφίξει.

  12. Κατόπιν αυτής της διαδικασίας φτάνουμε στο τελικό στάδιο, την ganache. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι σε μέτρα φωτιά. Μόλις παρατηρήσουμε να βγάζει καπνό αλλά να μη έχει μπουρμπουλήθρες, τεμαχίζουμε την κουβερτούρα, αποσύρουμε την κρέμα γάλακτος από την φωτιά και ενσωματώνουμε την κουβερτούρα αναδιπλώνοντας με τη μαρίζ ή ανακατεύοντας με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει.

  13. Βγάζουμε την ημιτελή τάρτα από το ψυγείο, ρίχνουμε από πάνω το γλάσο, ισιώνουμε ελαφρά την επιφάνεια και μεταφέρουμε στο ψυγείο για 4 ώρες να σταθεί, να παγώσει και να σταθεροποιηθεί εντελώς !!!! Διατηρείται στο ψυγείο για 3 μέρες το αργότερο ή στην κατάψυξη για αρκετό καιρό.

  14. Τέλος μπορούμε να σερβίρουμε με ένα φύλλο δυόσμου για άρωμα.

cookpad.com

 

 

Back to top button