Ελλάδα

Βίλια: Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στα νότια του όρους Πατέρα – Καίνε 5η μέρα τα πύρινα μέτωπα

Βελτιωμένη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο στα Βίλια, χωρίς να απειλούνται οικισμοί που είχαν εκκενωθεί.

Η φωτιά εστιάζεται στα νότια του όρους Πατέρα με κατεύθυνση προς το Καντήλι Μεγάρων κοντά το Πεδίο Βολής. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση και οι πυροσβεστικές δυναμεις εκφράζουν αισιοδοξία ότι μέσα στις επόμενες ώρες τόσο σε αυτό το σημείο, όσο και τα πύρινα μέτωπα συνολικά θα οριοθετηθούν πλήρως.

“Η φωτιά έχει μετακινηθεί προς τα Μέγαρα αλλά εκεί δεν έχει πολύ καύσιμη ύλη, υπάρχει χαμηλή βλάστηση και σημειώνονται μικρές αναζωπυρώσεις”, δήλωσε πριν λίγο στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

Πάντως και η χθεσινή ήταν άλλη μία νύχτα αγωνίας με συνεχή εναλλαγή της φοράς, αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα. Τουλάχιστον 10 σπίτια έγιναν στάχτη στον οικισμό Θέα.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκινούν οι ρίψεις από 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

Στην καταβεση επιχειρούν συνολικά 461 πυροσβεστες με 166 οχήματα, 9 πεζοπόρα, 143 Πολωνοί πυροσβέστες με 46 οχήματα και δεκάδες υδροφόρες.

Χθες οι αναζωπυρώσεις σε Καραούλι, Θέα, Πανόραμα, Προφήτη Ηλία, Στέα προκάλεσαν ζημιές δέκα σπίτια. Οι οικισμοί εχουν εκκενωθεί.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι 80.000 στρέμματα δάσους εχουν γίνει στάχτη.

Σύμφωνα με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύυσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές ενότητες Βιλίων, Μάνδρας και Οινόης του Δήμου Μάνδρας – Ειδυλλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Λαυρεωτικής, της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, της Περιφέρειας Αττικής, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την 16-08-2021 στις παραπάνω περιοχές. Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του καταστροφικού φαινομένου και για έξι (6) μήνες, ήτοι έως και 16 Φεβρουαρίου 2022. Μετά το πέρας του καθορισθέντος χρόνου, θα γίνει, δίχως νέο έγγραφο, άρση της παραπάνω κατάστασης Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Μέσα σε 15 μέρες έγιναν 53 συλλήψεις εμπρηστών, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ, την περαιτέρω ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων της χώρας, με πεζοπόρα τμήματα του εξωτερικού, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο Παρασκευή 20 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)

· Περιφέρεια Αττικής

Ρεπορτάζ Κ. Παπαδόπουλος / ertnews.gr

 

Back to top button