Κόσμος

Χωρίς τέλος η τραγωδία στο Αφγανιστάν

Χάος και τρόμος στο Αφγανιστάν με χιλιάδες σε απόγνωση να πολιορκούν το αεροδρόμιο της Καμπούλ προκειμένου να φύγουν από τη χώρα ως τις 31 Αυγούστου οπότε και αναμένεται να αποχωρήσουν και οι τελευταίοι αμερικανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινώσει εδώ και μήνες ο Λευκός Οίκος.

Για τραγωδία έκανε λόγο ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποιώντας την Ευρώπη να αποκτήσει δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης για προσεχείς παρόμοιες ανθρωπιστικές κρίσεις που παραμονεύουν σε Ιράκ και Σάχελ, μια Αφρικανική ζώνη νότια της Σαχάρας που διαπερνά 10 χώρες.

Στις ΗΠΑ αναμένεται νέο διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου σχετικά με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την τιτάνια επιχείρηση εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με φόβους ότι δεν θα καταστεί να δυνατόν όλοι οι Αφγανοί πολίτες που συνεργάστηκαν με τις ξένες δυνάμεις.

Ο Τόνι Μπλερ είπε οτι οι “τζιχαντιστές σε όλο τον κόσμο θα πανηγυρίζουν” ενώ ο Ντόναλντ Τράμπ μίλησε για “τη μεγαλύτερη ταπείνωση των ΗΠΑ στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής”.

Εντωμεταξύ, επέστρεψε χθες βράδυ στην Αθήνα από το Λονδίνο άλλος ένας Ελληνο-Αφγανός πολίτης που εργαζόταν στο Αφγανιστάν για το ΝΑΤΟ, ενώ σήμερα αναμενεται να αφιχθεί και τρίτος με ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών, ελληνικών πρεσβειών στο εξωτερικό και ευρωπαϊκών χωρών.

ertnews.gr

Back to top button