Ελλάδα

Αυστηροί κανόνες για ανεμβολίαστους – Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Σε ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν στη χώρα το φθινόπωρο με στοχο την ανάσχεση της πανδημίας, με δεδομένη την αύξηση όλων των επιδημιολογικών δεικτών που επιβεβαιώνουν διασπορά του κορονοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, θα προχωρήσει στις 12.00 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Στις ανακοινώσεις, οι οποίες θα γίνουν στο υπουργείο Υγείας, θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Θα μεταδοθούν απευθείας από την ΕΡΤ1 και το ertnews.gr.

Τα μέτρα θα αφορούν τους ανεμβολίαστους πολίτες, τους κλειστούς χώρους εστίασης, διασκέδασης και λιανεμπορίου, τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με φυσική παρουσία στις σχολικές αίθουσες και τα πανεπιστήμια. Δεν αποκλείεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους ή η υποχρέωση εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων.

“Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων” διεμήνυσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχετικά με την καθημερινότητα εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων πολιτών από το Φθινόπωρο και εντεύθεν, γνωστοποιώντας παράλληλα πως σήμερα η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις “μέτρων και ρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν την πλήρη, κατά το δυνατόν, λειτουργία της δημόσιας σφαίρας σε χώρους ιδιωτικούς και δημόσιους, όπου θα παρατηρούνται συναθροίσεις’.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί σύμφωνα με τις πληροφορίες:

–Κλειστοί χώροι που σχετίζονται με τη διασκέδαση (όπως για παράδειγμα, οι χώροι εστίασης, οι χώροι ψυχαγωγίας, τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γήπεδα) θα λειτουργήσουν με ένα παρόμοιο με σήμερα πλαίσιο. Θα είναι αμιγείς και θα απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όσους έχουν νοσήσει τους τελευταίους έξι μήνες από την πανδημία.

-Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση. Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid) με δική τους ευθύνη.

-Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο θα παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

–Στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, με δική τους ευθύνη.

-Όσον αφορά στα εμπορικά καταστήματα, το πιθανότερο είναι να υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη χρήση διπλής μάσκας.

Από εκεί και πέρα, το ερώτημα που παραμένει προς απάντηση είναι τι μέλλoι γενέσθαι με τη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, η έννοια της υποχρεωτικότητας δεν αποκλείεται, τελικά, να επανέλθει. «Πάμε σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, επιστρέφει ο κόσμος από τις διακοπές του, θα υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός και στην κίνηση έξω. Είναι ένα μέτρο που απέδωσε και που πρέπει κανείς να το ξαναδεί το επόμενο διάστημα. Βεβαίως, θα τοποθετηθούν οι ειδικοί προς την κατεύθυνση», έχει δηλώσει ο κ. Οικονόμου.

ertnews.gr

Back to top button