Ελλάδα

Βόρεια Εύβοια: Οι ταξιδιώτες στηρίζουν την πυρόπληκτη περιοχή (βίντεο)

Η επόμενη μέρα στη Βόρεια Εύβοια έχει δύο όψεις: Από τη μία οι απανθρακωμένοι κορμοί, το παχύ στρώμα στάχτης που καλύπτει τα πάντα, η σιωπή αφού δεν πετούν πουλιά ή έντομα. Από την άλλη ο ήχος του σκουπίσματος και η βούληση των κατοίκων να ξανακερδίσουν τις ζωές τους. Θα μείνουμε εδώ και θα φτιάξουμε από την αρχή, λένε στην κάμερα της ΕΡΤ.

Το στοίχημα κατοίκων και επαγγελματιών των παραθαλάσσιων κυρίως οικισμών της Bόρειας Εύβοιας είναι να κατορθώσουν να σώσουν την τουριστική περίοδο. Λίγες εβδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά η παραλία στο Πευκί γέμισε και πάλι από κόσμο αναφέρει στο ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ελίνα Κολύβα.

Αρκετοί Έλληνες αλλά και τουρίστες από το εξωτερικό επιλέγουν συνειδητά να περάσουν τις διακοπές τους στη Βόρεια Εύβοια για να βοηθήσουν την περιοχή και να στηρίξουν την τοπική οικονομία σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, μεταδίδει η απεσταλμένη της δημόσιας τηλεόρασης Δήμητρα Σέκη.

«Θέλοντας να ενισχύσουμε τη Β. Εύβοια και τους ανθρώπους εδώ που υποφέρουν αλλάξαμε τον προορισμό μας και ήρθαμε στο Πευκί» λέει ένας τουρίστας στην κάμερα της ΕΡΤ. «Βλέπεις ότι ο κόσμος έχει όρεξη να συνεχίσει τη ζωή του όπως πριν» τονίζει μια τουρίστρια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ λένε συγκινημένοι οι επαγγελματίες στην Αγία Άννα και κοιτούν με ανακούφιση τον κόσμο που επέλεξε τον τόπο τους για τις διακοπές τους.

«Ευτυχώς υπάρχει μια μεγάλη μερίδα κόσμου που θέλει να στηρίξει τον τόπο οικονομικά και ψυχολογικά. Καλοσύνη τους που το κάνουν αυτό» δηλώνει ιδιοκτήτης εστιατορίου στην Αγία Άννα.

Για να τονωθεί η τοπική οικονομία στην περιοχή από τις 19 Αυγούστου διπλασιάστηκαν οι διανυκτερεύσεις μέσω κοινωνικού τουρισμού στους Δήμους Ιστιαίας -Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης – Αγίας Άννας.

Η κάμερα της ΕΡΤ έφτασε και στα Ελληνικά. Ένας επίγειος παράδεισος στη Βόρεια Εύβοια που δοκιμάστηκε σκληρά από την καταστροφική πυρκαγιά.

«Έχουμε υποστεί μια τεράστια καταστροφή γιατί το δάσος μας έδινε ένα ποσό κάθε χρόνο της τάξης των 400.000 με 500.000 ευρώ. Από τη ρητίνευση, διαχείριση του δάσους…» αναφέρει ο πρόεδρος αναγκαστικού δασικού συνεταιρισμού Ελληνικού, Τάσος Σταματίου.

«Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστές. δεν υπάρχει μέλλον ούτε για τα ρετσίνια ούτε για την μελισσοκομία. Τα δέντρα αυτά για να ξανακάνουν παραγωγή θέλουν τουλάχιστον 30 χρόνια. Τα υπόλοιπα χρόνια τι κάνουμε…» λέει ο μελισσοκόμος, Ευστάθιος Κρυσταλογιάννης.

Να σημειωθεί ότι συνεχίζονται οι αυτοψίες στα καμένα και οι καταγραφές κατεστραμμένων σπιτιών και επιχειρήσεων ενώ ήδη 528 δικαιούχοι έχουν δει στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά που δικαιούνται, συνολικού ύψους 3,7 εκατ. ευρώ. Μεθαύριο, Τρίτη, θα γίνει η επόμενη εκταμίευση προς τους πολίτες που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

24ωρες περιπολίες σε δάση και βουνά

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται η Αστυνομία, η Πυροσβεστική και οι Ένοπλες Δυνάμεις, που κάνουν ελέγχους και περιπολούν μέρα και νύχτα σε δρόμους που οδηγούν σε δάση και βουνά.

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Αλέξανδρος Καλαφάτης, αστυνομία και στρατός έχουν δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας σε όλες τις περιοχές που εφάπτονται με την Παρνηθα.

Με ανέμους 5 μποφόρ να πνέουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας έχει σηκώσει στον αέρα όλα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, τα οποία περιπολούν έμφορτα, όχι μόνο σε Βόρεια Εύβοια, Βίλια και Βαρυμπόμπη, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει αναπτύξει στα σημεία αυτά 1.760 ένστολους και των τριών όπλων και 880 περίπολα, που κινούνται και όταν πέσει ο ήλιος μέχρι το ξημέρωμα, με στόχο την πρόληψη νέων εστιών.

Τα στελέχη του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού περιπολούν με drones, ενώ στο σχεδιασμό περιλαμβάνονται και πέντε ιπτάμενα μέσα. Τρία ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα νησιά του Αιγαίου γίνονται 273 περίπολοι, στη Μακεδονία 192, στην Θράκη 114, στην Θεσσαλία 112, στην Ήπειρο 96, στην Στερεά Ελλάδα 73 και στην Πελοπόννησο 20.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν προγραμματιστεί 965 περιπολίες, εκ των οποίων οι 347 είναι σε σημεία στο νομό Αττικής. Ο σχεδιασμός αυτός, από Στρατό και Αστυνομία θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της εβδομάδας που έρχεται.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που συμμετέχει στις περιπολίες πλαισιώνεται υποστηρικτικά από τεχνικούς, πιλότους και πολλά άλλα μέλη του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Άρχισε η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στα καμένα 

Τον εφιάλτη των πυρκαγιών ακολουθεί ένας άλλος: αυτός των πλημμυρών: Οι φθινοπωρινές βροχές είναι κοντά  και οι χείμαρροι απειλούν ανθρώπους, οικισμούς, και δίκτυα από κάτω απ` τις φρεσκοκαμμένες πλαγιές. Οι αρχές στρέφουν τώρα την προσοχή τους στα αντιπλημμυρικά έργα. Ήδη, συνεργεία των δήμων άρχισαν να κόβουν τους καμένους κορμούς ώστε στη συνέχεια να κατασκευαστούν φράγματα που θα συγκρατήσουν τα νερά των βροχών.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Δήμητρα Σέκη, Ραλλού Αλεξοπούλου, Αλέξανδρος Καλαφάτης

ertnews.gr

Back to top button