Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Φανουρόπιτα

Παραδοσιακό γλυκό, επί της ουσίας νηστίσιμη πίτα που αφορά όπως γνωρίζουμε τον εορτασμό του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου έκαστου έτους, φτιαγμένη με 7 ή 9 υλικά τα οποία συμβολίζουν τα Μυστήρια της Εκκλησίας, τις Μέρες Δημιουργίας, αλλά και τα Τάγματα τον Αγγέλων! Πανεύκολη διαδικασία με υπέροχο οπτικό και γευστικό αποτέλεσμα. Μολαταύτα είναι νηστίσιμη. Ως εκ τούτου, εκτός από την προκαθορισμένη ημερομηνία παρασκευής της, μπορούμε σαφώς να τη φτιάξουμε οποιαδήποτε άλλη μέρα του χρόνου ιδίως τις περιόδους νηστείας, ανεξαρτήτως αν έχουμε χάσει κάποιο αντικείμενο ή υλικό αγαθό με συναισθηματική και όχι μόνο αξία!
Σταύρος Βελλίδης

περίπου 1,5 ώρα

Υλικά

16 μερίδες
  1. Για το μείγμα με 7 υλικά :
  2. 290 γρ. σπορέλαιο ή ελαιόλαδο ή μισό-μισό
  3. 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή ψιλή
  4. τα μπαχαρικά
  5. 120 γρ. γλυκό κρασί ή μαυροδάφνη
  6. 360 γρ. χυμό πορτοκαλιού + ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  7. 1 κ.γλ. (5 γρ.) σόδα μαγειρικής
  8. 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  9. Για το μείγμα μπαχαρικών :
  10. 1 γεμάτο κ.γλ. (8 γρ.) σκόνη κανέλας
  11. 1/2 κ.γλ. (3 γρ.) σκόνη γαρύφαλλου
  12. 1/3 κ.γλ. (2 γρ.) σκόνη μοσχοκάρυδου
  13. Προαιρετικά υλικά :
  14. 120 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
  15. 150 γρ. σταφίδες
  16. Για το πασπάλισμα :
  17. 30 γρ. άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε έχοντας κατά νου, ότι όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (παρόλο που δεν έχει αυγά). Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 160°C στην κάτω σχάρα ή στον αέρα στην ίδια θερμοκρασία στη μεσαία σχάρα.

  2. Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και με τον τρίφτη τρίβουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού μέσα στο αλεύρι (διότι εάν ακουμπήσουμε το ξύσμα σε οποιοδήποτε σκεύος όπως για παράδειγμα σε ένα πιάτο, αυτομάτως χάνονται όλα τα αρώματα που εμπεριέχονται σε αυτό !!!) και αναμιγνύουμε να πάει παντού να το αρωματίσει.

  3. Σε μια μπασινα (μεγάλο μπολ) προσθέτουμε το λάδι με τη ψιλή ζάχαρη (πρέπει να έχει λεπτούς κόκκους για να καραμελώσει σωστά και ομοιόμορφα γι’αυτό καλό θα ήταν να περάσουμε από το μούλτι τη ζάχαρη), αναδεύοντας απαλά με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να γίνεται κρεμώδες.

  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα μπαχαρικά (την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο), συνεχίζοντας την ομογενοποίηση.

  5. Κατόπιν ρίχνουμε σε ροή κλωστής το κρασί και ανακατεύουμε έως ότου γίνει ομογενές.

  6. Σταματάμε το ανακάτεμα, στύβουμε σε ένα δοχείο τα πορτοκάλια και προσθέτουμε την σόδα, αναδεύοντας συνεχώς με ένα κουταλάκι μέχρι να αφρίσει, φτάνοντας σχεδόν μέχρι την επιφάνεια. Μόλις γίνει η χημική αντίδραση που δημιουργείται κατά την ένωση των δύο αυτών συστατικών, αδειάζουμε μέσα στο μείγμα και ανακατεύουμε ξανά για λίγα δευτερόλεπτα.

  7. Επιπλέον σιγά-σιγά ενσωματώνουμε το αλεύρι αναδιπλώνοντας ελαφρά (αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ασκήσουμε υπερβολική δύναμη στο ανακάτεμα και να παρα-ανακατέψουμε τον χυλό για την Φανουρόπιτα από τη στιγμή που θα μπει το αλεύρι, διότι αφενός μεν αλλάζει η σύσταση γίνοντας έτσι υπερβολικά σφιχτή και αφετέρου δε να έχουμε μία σκληρή ζύμη που να σκεπάζει όλα τα επιπρόσθετα αρώματα, αφήνοντας εν κατακλείδι μία άνοστη επίγευση που να θυμίζει ψωμί. Κοινώς στόκος) !!!!!!

  8. Κοντολογίς όχι περιττό ανακάτεμα για να έχουμε ένα τέλειο και πεντανόστιμο γλυκό !!!!

  9. Εάν τώρα θέλουμε να φτιάξουμε με 9 υλικά χρησιμοποιώντας και τα άλλα δύο, πολύ απλά βάζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια σε ένα μπολ, κρατάμε λίγο από το κρασί, το ρίχνουμε μέσα και κατευθείαν τα βουτάμε στο αλεύρι, ούτωσώστε να κολλήσει γύρω γύρω για να παραμείνουν διάσπαρτα μέσα στη Φανουρόπιτα και να μην κάτσουν στον πάτο όταν έρθει η ώρα του ψησίματος !!

  10. Μεταφέρουμε εν τάχει σε ένα λαδωμένο ταψί 30 x 25 ή σε ένα στρογγυλό με διάμετρο 26 εκατοστά, απλώνουμε με ένα κουτάλι να ισιώσει και ψήνουμε σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 10 λεπτά στις αντιστάσεις ή αν επιλέξουμε με αέρα για 50 λεπτά.

  11. Μόλις ψηθεί και ροδίσει στην επιφάνεια, αφήνουμε να κρυώσει και να τραβήξει τα υγρά της σε θερμοκρασία δωματίου για 15-20 λεπτά και πασπαλίζουμε από πάνω με άχνη ζάχαρη.

  12. Εν τέλει μπορούμε να κάνουμε την προσευχή, να τη σταυρώσουμε και να σερβίρουμε !!!

cookpad.com

Back to top button