Κόσμος

Ανησυχία για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Αφγανιστάν

Η κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν δεν έχει μόνο ανθρωπιστικό ή γεωπολιτικό αντίκτυπο, αλλά και πολιτιστικό: το Αφγανιστάν αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών για χιλιετίες. Οι ανεκτίμητες αρχαιότητες της χώρας, κάποιες από την ελληνιστική εποχή, τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου, απειλούνται με αφανισμό. Οι αρχαιολόγοι προειδοποιούν: οτιδήποτε προϊσλαμικό κινδυνεύει να γίνει σκόνη.

Η ανθρωπότητα κρατάει την ανάσα της για την τύχη του Θησαυρού της Βακτριανής που ανακάλυψε στον λόφο Τιλιά Τεπέ, βόρεια του Αφγανιστάν, ο  Έλληνας αρχαιολόγος Βίκτωρ Σαρηγιαννίδης. Ήταν το 1978, όταν ανέσκαψε 6 τάφους, κι έφερε στο φως περισσότερα από 21.000 χρυσά και ασημένια κτερίσματα, με ελληνικά στοιχεία από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου, συγκλονίζοντας τον κόσμο της αρχαιολογίας.

Έχει ήδη προηγηθεί μια απόπειρα λεηλάτησης των χρυσών κτερισμάτων της βασιλικής νεκρόπολης από τους Ταλιμπάν τέλη της δεκαετίας του ΄90. Οι υπεύθυνοι του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καμπούλ είχαν κρύψει τότε τον εθνικό θησαυρό τους στο υπόγειο θησαυροφυλάκιο της Κεντρικής Τράπεζας και, με κίνδυνο της ζωής τους, διαφύλαξαν το μυστικό για να μην καταστραφεί ο θησαυρός από τους φανατικούς εισβολείς.

Οι Ταλιμπάν το 2001 είχαν τινάξει με εκρηκτικά δυο κολοσσιαίους Βούδες στην κοιλάδα του Μπαμιγιάν στο Αφγανιστάν, σ΄έναν από τους μεγαλύτερους προσκυνηματικούς τόπους του κόσμου. Αλλά και το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Καμπούλ, με 80.000 εκθέματα, είχε βανδαλιστεί από τους Ταλιμπάν.

Στην αποκατάστασή του μουσείου της Καμπούλ, είχε συμβάλλει η Ελλάδα φροντίζοντας  για την αποστολή 750.000 δολαρίων μέσω της UNESCO.

Ο Αφγανός Υπουργός Πολιτισμού, που επισκέφθηκε τη Λίνα Μενδώνη, επισήμανε ότι τα χιλιάδες ευρήματα της Βακτριανής που έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, είναι όλα καταγεγραμμένα και ότι η πώλησή τους καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολη. Όχι όμως και η καταστροφή τους.

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Βασάλου / ertnews.gr

 

 

Back to top button