Κόσμος

ΗΠΑ: Διχογνωμία στις υπηρεσίες ασφαλείας για την προέλευση του κορονοϊού

Οι δύο επικρατέστερες εκδοχές -ότι ο ιός μεταπήδησε από ζώα σε ανθρώπους με φυσική διαδικασία ή ότι διέφυγε από ερευνητικό εργαστήριο στην Κίνα – παραμένουν στο τραπέζι, καταλήγει η έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών χαρακτηρίζοντας και τις δύο θεωρίες αληθοφανείς, όσο δεν έχουν στα χέρια τους δείγματα για ανάλυση από την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι «οι κορυφαίοι κατάσκοποι της αμερικανικής κυβέρνησης δηλώνουν αδυναμία για να λύσουν το μυστήριο, που φαίνεται ότι και θα παραμείνει άλυτο για τα επόμενα χρόνια», επισημαίνει δηκτικά η Washington Post.

Στην έκθεση πάντως επισημαίνεται ότι ο ιός SARS-CoV-2 δεν αναπτύχθηκε ως «βιολογικό όπλο».

Η Covid-19 ξεκίνησε από την πόλη Ουχάν της Κίνας, αρχικά σε μικρή κλίμακα και οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν γνώριζαν για τον ιό πριν από το αρχικό ξέσπασμα της επιδημίας.

Μία από τις υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμά ότι η πρώτη μόλυνση ανθρώπου προήλθε πιθανότατα από ατύχημα σε κάποιο εργαστήριο.

Τρεις άλλες όμως αναφέρουν ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν σε κάποιο συμπέρασμα και ότι ορισμένοι αναλυτές προκρίνουν τη «φυσική προέλευση» του ιού ενώ άλλοι την «εργαστηριακή».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ανακοίνωσή του, κατηγόρησε την Κίνα ότι κρύβει «κρίσιμες πληροφορίες για την προέλευση της πανδημίας» και τόνισε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της σε όλον τον κόσμο ώστε να πιεστεί το Πεκίνο να μοιραστεί πληροφορίες και να συνεργαστεί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Κίνα απαντά ωστόσο ότι δεν επιτρέπει την πολιτική χειραγώγηση.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Ρίτσα Καστάνη

Back to top button