Δυτική ΜακεδονίαΕλλάδα

Τρ. Πειραιώς: Ρευστότητα άνω των 6 εκατ. ευρώ σε 200 επιχειρήσεις της Δ. Μακεδονίας μέσω ΤΑΔΥΜ

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην υλοποίηση των δράσεων του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (ΤΑΔΥΜ – COVID 19) παίζει η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ήδη εγκρίνει πάνω από 200 αιτήματα δανείων και έχει εκταμιεύσει προς 158 επιχειρήσεις περισσότερα από 5,5 εκ ευρώ.

Το ΤΑΔΥΜ είναι το πρώτο Περιφερειακό χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο συστάθηκε στα τέλη Μαΐου 2021  με κεφάλαια του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος του είναι, με τη μόχλευση από τις εμπορικές τράπεζες, να χορηγηθούν  δάνεια συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα να βελτιωθεί  η πρόσβαση σε χρηματοδότηση των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη  Δυτική Μακεδονία. Έτσι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας  έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δάνεια για κεφάλαια κίνησης, ύψους από 5.000 έως 50.000 ευρώ, με 100% επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια.

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής Δικτύου Βορείου Ελλάδος κ. Μαρία Μαυροματάκη «η Τράπεζα Πειραιώς, για μία ακόμη φορά στέκεται στο πλευρό των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της για έμπρακτη στήριξή τους, ώστε να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Η ίδια διευκρινίζει παράλληλα ότι «το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση του ΤΑΔΥΜ είναι αυτονόητο, καθώς αφενός απευθύνεται σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες τα τελευταία δύο σχεδόν χρόνια ταλανίζονται από την κρίση που πυροδότησε στην ελληνική κοινωνία η πανδημία και αφετέρου, αφορά τη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή  η οποία  έχει να διαχειριστεί επιπλέον  και την απολιγνιτοποίηση, που αποτελεί σημαντική πρόκληση  για την τοπική οικονομία».

Όπως εξηγεί «από την πρώτη κιόλας μέρα τα εξειδικευμένα στελέχη του Δικτύου των καταστημάτων μας, ενημέρωσαν για τις δυνατότητες που προσφέρει το ΤΑΔΥΜ, περισσότερους από 2.500 πελάτες και ήδη το 20% από αυτούς, που δραστηριοποιούνται σε πάνω από 40 κλάδους της οικονομίας, έχουν υποβάλλει αιτήσεις για χρηματοδοτήσεις ύψους 16,4 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 5,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί και διοχετευθεί στην αγορά, καλύπτοντας  σχεδόν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή, όπως η εστίαση, η γούνα, τα τρόφιμα, η ένδυση, οι μεταφορές, τα οικοδομικά υλικά, το εμπόριο σιτηρών & δημητριακών, τα έπιπλα, τα καύσιμα, τα ελαστικά και οι υπηρεσίες υγείας».

Η κ. Μαυροματάκη υπογραμμίζει επίσης, ότι «η συμμετοχή στο ΤΑΔΥΜ και η έντονη ενεργοποίησή για την άμεση υλοποίηση του, συνιστά μία ακόμη έμπρακτη απάντηση της Τράπεζας Πειραιώς στις δεδομένες ανάγκες ρευστότητας, που έχουν αυτή την περίοδο οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις της χώρας, οι οποίες αποτελούν αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστές της επανεκκίνησης της οικονομίας». Και η ίδια καταλήγει: «Η τράπεζα Πειραιώς με την εμπειρία και την τεχνογνωσία που διαθέτει στις επιχειρηματικές χορηγήσεις, αλλά και το άρτια καταρτισμένο προσωπικό της, δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων».

Back to top button