Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αυξάνεται η ζήτηση φοιτητικής κατοικίας-Οι τιμές των ενοικίων και οι περιζήτητες περιοχές

Έντονη κινητικότητα σημειώνεται στη ζήτηση των ακινήτων που προορίζονται για φοιτητικές κατοικίες στη Θεσσαλονίκη κυρίως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Πανελληνίων 2021.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

«Η κινητικότητα για την ενοικίαση των φοιτητικών σπιτιών ξεκίνησε δειλά-δειλά μέσα στον Αύγουστο και αυξήθηκε απότομα λίγο πριν και μετά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων. Τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» και η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την περσινή χρονιά.» ανέφερε στο ThessToday.gr ο κ. Σάκης Αλίρηςιδιοκτήτης μεσιτικού γραφείου στην Καλαμαριά.

Μια μερίδα φοιτητών, βέβαια τηρεί στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον οριστικό τρόπο λειτουργίας των πανεπιστημίων.

Η προσφορά σε ακίνητα είναι αυξημένη καθώς το lockdown και η τηλεκπαίδευση οδήγησαν στο ξενοίκιασμα πολλών σπιτιών τον περασμένο χειμώνα. Επίσης, εκατοντάδες κατοικίες (κυρίως επιπλωμένες) που διατίθεντο σε βραχυχρόνια μίσθωση έχουν πλέον επιστρέψει στη μακροχρόνια μίσθωση όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κώστας Γεωργάκος, πιστοποιημένος εκτιμητής, μεσίτης και Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Ακινήτων ΝΑ Ευρώπης.

Οι τιμές των ενοικίων

Οι τιμές των σπιτιών κυμαίνονται από 220 ευρώ έως 400-500 ευρώ ανάλογα με την κατάσταση του κτιρίου και τις περιοχές. Οι τιμές ανά τετραγωνικό ξεκινούν από 4 ευρώ και φτάνουν στα 7-8 ευρώ. Οι χαμηλές τιμές αφορούν κυρίως στούντιο και γκαρσονιέρες με λίγα τετραγωνικά και σε σχετικά καλούτσικη κατάσταση ενώ τα υψηλά ενοίκια αντιστοιχούν σε μεγαλύτερα και πιο καινούρια διαμερίσματα.

«Ακίνητα που αγγίζουν για παράδειγμα τα 500 ευρώ είναι επιπλωμένα και πλήρως ανακαινισμένα.», εξηγεί στο ThessToday.gr ο κ. Γεωργάκος.

«Ένα μικρό ποσοστό των ενοικίων αυξήθηκε. Οι τιμές για γκαρσονιέρες που είναι επιπλωμένες και ανακαινισμένες ξεκινούν από 400 ευρώ. Στα 350 υπάρχουν και ανακαινισμένα σπίτια σε πιο παλιές οικοδομές», επισημαίνει ο κ. Αλίρης.

Σε ποιες περιοχές κατευθύνονται περισσότερο οι φοιτητές

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι φοιτητές προτιμούν κυρίως περιοχές του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως είναι οι Καμάρα, Παπάφη, Άνω και Κάτω Τούμπα, Τριανδρία, Φάληρο, Ανάληψη και Σαράντα Εκκλησιές. Ένα από τα κύρια κριτήρια της αναζήτησης σπιτιών είναι το αίσθημα της ασφάλειας, γεγονός που αποτρέπει πολλούς να ψάχνουν σπίτια στη δυτική κυρίως Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα και με έρευνα που πραγματοποίησε πρόσφατα o Spitogatos, η μέση ζητούμενη τιμή μιας φοιτητικής κατοικίας στη Θεσσαλονίκη μπορεί να κυμανθεί από 6,2 €/τ.μ. στον Εύοσμο και να φτάσει μέχρι και τα 9,25 €/τ.μ. στην περιοχή Ντεπώ, όπου και καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές φοιτητικών σπιτιών.

Σύμφωνα επίσης με δεύτερη έρευνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης τα επιπλωμένα διαμερίσματα με 30-45 τ.μ. ενοικιάζονται από 280 μέχρι 450 ευρώ και στα μεγαλύτερα τετραγωνικά φτάνουν τα 320-580 ευρώ.

Τα προηγούμενα χρόνια η επιθυμία για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας ξεκινούσε από τον Ιούνιο με έντονη ζήτηση να σημειώνεται μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Αυτό έχει αλλάξει πλέον και οι γονείς πρώτα περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα και μετά αναζητούν σπίτια. Ειδικά, φέτος υπάρχουν ακόμη αρκετές οικογένειες που περιμένουν να οριστικοποιηθεί ο τρόπος λειτουργίας των πανεπιστημίων ώστε να προχωρήσουν στη μίσθωση κατοικιών. Η ελληνική οικογένεια έχει χτυπηθεί οικονομικά και σε πολλές περιπτώσεις ψάχνει αφορμή να καθυστερήσει τη μίσθωση φοιτητικής κατοικίας. Αναμένουμε, ωστόσο, πολλούς φοιτητές το ερχόμενο διάστημα», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.

Σοβαρό πρόβλημα οι διαδικτυακές απάτες – Τι να προσέχουν οι ενδιαφερόμενοι

Διάφοροι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την ανάγκη των νέων φοιτητών να βρουν διαμέρισμα με σχετικά οικονομικό ενοίκιο για να μείνουν. Η πιο συνηθισμένη μορφή απάτης μέσω ίντερνετ είναι η δημοσίευση αγγελίας ενοικίασης διαμερίσματος επιπλωμένου ή ημιεπιπλωμένου σε γνωστά, μεγάλα site αγγελιών με χαμηλότερη τιμή από αντίστοιχα ακίνητα. Ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι φυσικό να θελήσει να προχωρήσει σε επικοινωνία με τον ιδιώτη εκμισθωτή ή τον μεσίτη το οποίο γίνεται μέσω email ή με κινητό τηλέφωνο. Το «κλειδί» της ιστορίας είναι να καταφέρουν οι απατεώνες να πείσουν τους υποψήφιους ενοικιαστές να καταθέσουν τα χρήματα του πρώτου ενοικίου και της εγγύησης και μετά απλά να γίνουν «καπνός».

Για να αποφευχθούν τέτοιες απάτες, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εμπιστεύονται και να δίνουν τις ανάλογες προκαταβολές σε ιδιοκτήτες αφού πρώτα γίνουν ορατά τα συμβόλαια και τα στοιχεία της ταυτότητας τους ή σε μεσίτες που διαθέτουν μεσιτικό γραφείο, είναι πιστοποιημένοι και εκτός από αριθμό κινητού, να έχουν σταθερό τηλέφωνο και εταιρικό email επικοινωνίας.

thesstoday.gr

Back to top button