Απολογισμός της 4ης Γιορτής Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς

Η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς πραγματοποιήθηκε στις 27-29 Αυγούστου για τέταρτη χρονιά, παρόλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η διοργάνωσή της, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνουμε όλοι εν μέσω της πανδημίας του COVID-19.

Συνολικά στη γιορτή συμμετείχαν 36 εκθέτες, από τους οποίους οι 11 ήταν από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς, ενώ οι υπόλοιποι από διαφορετικές γωνιές της Ελλάδας, από Κιλκίς, Θεσσαλονίκη, Γιαννιτσά, Ιωάννινα, Λευκάδα, Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλο, Άμφισσα, Λιβαδειά, Αθήνα, Ηλεία! Πέρα από τους παραγωγούς και τους χειροτέχνες, στην έκθεση συμμετείχαν συλλογικότητες και συνεργατικά εγχειρήματα από Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο και Ιωάννινα, που παρουσίασαν το έργο τους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους συμμετέχοντες – οικοπαραγωγούς, χειροτέχνες, συλλογικότητες και μουσικούς –  που στήριξαν για άλλη μια φορά την προσπάθειά μας να διαδώσουμε μέσω της γιορτής αυτής την ανάγκη για καθαρή τροφή, για φιλική προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο καλλιέργεια της γης και φυσικά για συνεργατικότητα.

Παράλληλα με την έκθεση οικολογικών προϊόντων, υπήρχαν εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες καθώς και δράσεις για τους μικρούς μας φίλους. Αναλύσαμε τα μυστικά των βοτάνων, μάθαμε πώς μπορούμε να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να προετοιμαστούμε για τον χειμώνα, πώς κάνουμε απόσταξη αιθέριων ελαίων, πώς ζωγραφίζουμε με λουλούδια δημιουργώντας φυσικές βαφές και ακόμα πώς ισορροπούμε και παίζουμε σε μια μεγάλη κούνια από πανιά! Συζητήσαμε για την ιστορία των σιτηρών, για την αξία των παραδοσιακών ποικιλιών οπωροφόρων, για τη διατροφή μας, μέχρι και για τη θεωρία των κοινών, τον ανοιχτό κώδικα και τα αγροτικά εργαλεία που μπορούμε να φτιάξουμε συνεργατικά σε ένα κοινοτικό εργαστήριο!

Τη γιορτή αγκάλιασε για άλλη μια χρονιά ο Δήμος και η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, προσφέροντας την υποστήριξή τους στη διοργάνωση, και τους ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι’ αυτό, καθώς και για το ειδικό ενδιαφέρον που έδειξαν κατά την επίσκεψή τους τόσο ο Δήμαρχος της πόλης κ. Κορεντσίδης όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σαββόπουλος. Ευχαριστούμε επίσης την Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς που φιλοξένησε και φέτος τη γιορτή στον χώρο της, καθώς και τον Αιγίλοπα – Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα και την οικολογία στη γεωργία, που υποστήριξε κι αυτός με τη σειρά του την προσπάθεια αυτή. Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην ευχαριστήσουμε και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης που διέδωσαν με τον τρόπο τους τη διοργάνωση της γιορτής.

Τέλος, ήταν χαρά μας που είδαμε μικρούς και μεγάλους από την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς και της Δυτ. Μακεδονίας να επισκέπτονται τη γιορτή μας. Μια γιορτή για την οικολογία, για τον σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, μια συνάντηση οικοπαραγωγών και καταναλωτών! Συζητήσεις, ανταλλαγές ιδεών και απόψεων, συμμετοχές σε δράσεις, σεμινάρια και ομιλίες, γευστικές απολαύσεις φυσικών προϊόντων και βεβαίως μουσικές βραδιές συνθέτουν την εμπειρία που βίωσαν οι επισκέπτες, οι συμμετέχοντες αλλά και οι διοργανωτές της γιορτής. Ευχόμαστε να ανταμώσουμε και του χρόνου ακόμα περισσότεροι!

Οικοτρόπιο

Σύλλογος Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας Καστοριάς

Στην “4η Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας & Χειροτεχνίας” (σειρά φωτογραφιών)