Γρεβενά

Γρεβενά: Μελέτη για το «νερό της φωτιάς» Κατάκαλης (βίντεο)

Προγραμματική σύμβαση για την «Προκαταρκτική Μελέτη των διαφυγών αερίου του χωριού Κατάκαλη, του Δήμου Δεσκάτης Γρεβενών και τη διερεύνηση δυνατοτήτων αξιοποίησης», υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΤΕ), τη Δευτέρα 30 Αυγούστου, από τον περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη και τον πρόεδρο του ιδρύματος Νεκτάριο Ταβερναράκη.

Στην περιοχή της Κατάκαλης Γρεβενών, παρατηρείται από τη δεκαετία του ’80 το φαινόμενο της ανάβλυσης αερίου από πηγές και γεωτρήσεις το οποίο δεν έχει επαρκώς διερευνηθεί. Μάλιστα σε μία από τις πηγές αυτές, που αναβλύζει νερό με αέριο, οι κάτοικοι της περιοχής βάζουν φωτιά στην πηγή η οποία διατηρείται πάνω στο νερό που τρέχει.

Η μελέτη προβλέπει επιτόπιες δειγματοληψίες και γεωχημικές εργαστηριακές αναλύσεις ώστε να εκτιμηθεί η ποιότητα και η προέλευση των αερίων διαφυγών, και να γίνει δυνατή η σύνθεση της δομής και της διαδικασίας δημιουργίας του φαινομένου.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εμπορική, τουριστική ή άλλης φύσης αξιοποίηση των διαφυγών.

ertnews.gr / Μάκης Νασιάδης

Back to top button