Ελλάδα

Μ. Θεοδωράκης: Άγνωστος ο τόπος ταφής του – Η δικαστική παρέμβαση & η αντίδραση της οικογένειας (βίντεο)

Σε λαϊκό προσκύνημα θα τεθεί από τη Δευτέρα η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Το θέμα της ταφής έχει παγώσει προσωρινά μετά από δικαστική απόφαση. Ο συνθέτης έχει εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων, ενώ η κόρη του Μαργαρίτα θέλει η τελευταία κατοικία του πατέρα της να είναι το Βραχάτι. Μάλιστα, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον όσων την επικρίνουν γι αυτό. «Θα σεβαστούμε την επιθυμία του», ανέφερε σε παρέμβασή του, ο γιος του.

Άγνωστος παραμένει μέχρι αυτή την ώρα ο τόπος που θα γίνει η τελευταία κατοικία του Μίκη Θεοδωράκη. O ίδιος ο συνθέτης είχε εκφράσει κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια την επιθυμία του να αναπαυτεί στο Γαλατά Χανίων κοντά στους γονείς του και τον πολυαγαπημένο του αδερφό.

Την Παρασκευή κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά μελών της οικογένειας του Μίκη Θεοδωράκη που είχαν αποφασίσει να ταφεί στο εξοχικό του στο Βραχάτι Κορινθίας, παραβλέποντας την επιθυμία του. Το δικαστήριο, με προσωρινή διαταγή, απαγορεύει κάθε ενέργεια για τον ενταφιασμό της σορού του σπουδαίου μουσουργού μέχρι και τη Δευτέρα, οπότε και θα συζητηθούν τα ασφαλιστικά μέτρα.

Επιστολή στην οποία όριζε τελευταία του κατοικία τον Γαλατά είχε λάβει το 2013 ο τότε δήμαρχος Χανίων.

Σε επιστολή προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο Μίκης Θεοδωράκης τον εξουσιοδοτούσε να επιληφθεί προσωπικά.

Ιδιαίτερα ενοχλημένη εμφανίστηκε η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη Μαργαρίτα.

«Με τσιμπούν και με ματώνουν αδυσώπητα τσιμπούρια. Μου ρουφούν το αίμα. Όμως η καρδιά μου είναι γεμάτη από το αίμα του πατέρα μου! Τι να καταφέρουν;» είπε η Μαργαρίτα Θεοδωράκη.

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε ο γιος του μεγάλου συνθέτη Γιώργος Θεοδωράκης: «Ψυχραιμία Μαργαρίτα. Θα σεβαστούμε την επιθυμία του με σιωπή και σεβασμό. Αυτό λένε και όλοι οι υπόλοιποι. Μας αρκεί ο πόνος».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη θα γίνει την προσεχή Δευτέρα.

Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμήθηκε στην κόκκινη πλατεία της Μόσχας. Σε βίντεο που δημοσίευσε η Ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, η ελληνική στρατιωτική ορχήστρα «Θησέας» αφιέρωσε την εμφάνισή της στον συνθέτη, ενώ το πορτρέτο του προβλήθηκε πάνω στην ελληνική σημαία, με φόντο το Κρεμλίνο.

Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα / ertnews.gr

Back to top button