Ο Γιώργος Αράμπογλου «πλημμυρίζει» με ναργιλέδες τη βόρεια Ελλάδα, τα ελληνικά νησιά αλλά και ξένες χώρες -Θραύση έκανε στη Θεσσαλονίκη το… ντελίβερι ναργιλέδων
Με χιλιάδες ναργιλέδες εξόπλισε την τελευταία διετία εστιατόρια και ταβέρνες, κλαμπς, καφέ, ακόμη και beach bars της Χαλκιδικής, ο συριακής καταγωγής Γιώργος Αράμπογλου, ο οποίος ήρθε στη Θεσσαλονίκη από το Χαλέπι, μαζί με τον πατέρα του Νάντερ, στην ηλικία των οκτώ ετών. Και μπορεί να σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο ΑΠΘ, το ένστικτο όμως και το επιχειρηματικό δαιμόνιο που φαίνεται πως έκρυβε μέσα του τον οδήγησε στην εμπορία ναργιλέδων. Πλέον, στα 27 του χρόνια σήμερα, «πλημμυρίζει» με ναργιλέδες τη βόρεια Ελλάδα και τα ελληνικά νησιά, αλλά κάνει και εξαγωγές σε χώρες των Βαλκανίων, αλλά και στη Σουηδία.
Η αγορά του ναργιλέ στην Θεσσαλονίκη «τρέχει» την τελευταία διετία με ρυθμό αύξησης κατά 70% τουλάχιστον, λέει ο 27χρονος και προσθέτει ότι «στα δύο χρόνια που λειτουργώ το μαγαζί μου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχω πουλήσει περισσότερους από 10.000 ναργιλέδες, ενώ πλέον οι παραγγελίες που πραγματοποιώ από Γερμανία, Ρωσία και Κίνα ξεπερνούν ακόμη και τις 2.500 καπνικές συσκευές ανά δίμηνο!».
«Στέλνω κάποια κομμάτια και στην Αθήνα, αλλά όχι τόσο πολλά, αφού η διείσδυση του ναργιλέ στην πρωτεύουσα είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν», σημειώνει ο Γιώργος Αράμπογλου επισημαίνοντας ότι διαθέτει περισσότερους από 200 κωδικούς ναργιλέ στο κατάστημά του, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 10 ευρώ ανά συσκευή και να ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 1000 ευρώ.
Μιλώντας για την απόφασή του να φύγει από το Χαλέπι, ο 54χρονος λέει πως ήταν «πραγματικά της στιγμής», παρόλο που εκείνη την εποχή δεν συνέτρεχε κανένας λόγος να εγκαταλείψει τη χώρα του. Μάλιστα, όπως τονίζει χαρακτηριστικά, «όχι μόνο δεν αντιμετώπιζα κάποιο πρόβλημα στη Συρία, αλλά ήμουν κοινοτάρχης της περιοχής Αφρίν Μπασουφάν για δέκα χρόνια -βρίσκεται στο Χαλέπι, κοντά στα σύνορα της χώρας με την Τουρκία- και την ίδια στιγμή ήμουν εργολάβος, κατασκευάζοντας κυρίως αρδευτικά έργα πολλών χιλιομέτρων στη χώρα μου».
Πολλοί συγγενείς του, λίγα χρόνια αργότερα από την εποχή που ο ίδιος έφυγε για να έρθει στην Ελλάδα, ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι για τη Γερμανία, όπου και διαμένουν ακόμη. «Ακόμη και όταν πάω να τους δω, συνήθως φεύγω νωρίτερα απ’ ό,τι είχα αρχικά προγραμματίσει. Η Ελλάδα δεν διαφέρει και πολύ από τη χώρα μου και τη νιώθω πατρίδα μου. Δεν θα μπορούσα να ζήσω κάπου αλλού», σημειώνει.
Σήμερα, ο Νάντερ -ή Γιάννης όπως έχει συνηθίσει να τον φωνάζουν τα τελευταία 19 χρόνια- μένει στα Βασιλικά του δήμου Θέρμης, με τη γυναίκα του και τα συνολικά οκτώ παιδιά τους, εκ των οποίων τα έξι κορίτσια, ηλικίας από πέντε χρόνων έως και 27. «Συμβουλεύω και καθοδηγώ τα παιδιά μου προκειμένου να πετύχουν το καλύτερο δυνατό που μπορούν επαγγελματικά και να είναι χρήσιμοι πολίτες στη χώρα τους πλέον, την Ελλάδα».
Η οικογένεια του 54χρονου διατηρεί ένα κουρείο, μια καφετέρια κι ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ όπως επισημαίνει ο ίδιος, «έχω τα μάτια μου ορθάνοιχτα προκειμένου να αξιοποιήσω την όποια επιχειρηματική ευκαιρία παρουσιαστεί».
Το …ντελίβερι ναργιλέ έκανε θραύση!
Την απόδειξη ότι ο ναργιλές έχει γίνει μια αγαπημένη συνήθεια για πολλούς, τα τελευταία χρόνια, στη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει η ανταπόκριση που βρήκε το εγχείρημα που «έτρεξε» την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Μάιο του 2021, όταν δηλαδή τα καταστήματα ήταν κλειστά για την αποφυγή διάδοσης της covid-19, ο 28χρονος Αρμένιος Μιχάλης Αρουτουνιάν, ιδιοκτήτης καταστήματος νυχτερινής διασκέδασης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
«Λίγες ημέρες πριν από την επιβολή των μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορονοϊού ήμασταν έτοιμοι να ανοίξουμε τις πύλες του νέους μαγαζιού με ναργιλέδες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αποφασίσαμε λοιπόν το ντελίβερι ναργιλέ ώστε να μπορέσουμε κυρίως να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα του νέου μας μαγαζιού», εξηγεί ο 28χρονος, επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα «ξεκίνησα χαλαρά» αλλά αυτό που ακολούθησε δεν το πίστευε ούτε ο ίδιος. «Οι παραγγελίες για κάπνισμα ναργιλέ υπό τη μορφή ντελίβερι γίνονταν απ’ όλη τη Θεσσαλονίκη και τις τριγύρω περιοχές και ξεπερνούσαν κάποιες ημέρες ακόμη και τις 60, κι αυτό, επειδή εμείς λέγαμε τους πελάτες ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στο αίτημά τους, λόγω υπερ…φόρτου εργασίας», λέει επισημαίνοντας πως τηρούνταν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό με καθαρισμό και απολύμανση του ναργιλέ πριν και μετά τη χρήση.
Μάλιστα, στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν περισσότερες από δέκα εταιρείες catering – service ναργιλέ και δεκάδες καταστήματα τον διαθέτουν ως παροχή στους χώρους τους, ενώ η αυξημένη ζήτηση προκαλεί ελλείψεις και «άνθηση» του εμπορίου λαθραίου καπνού ναργιλέ.
ΑΠΕ