Λίμνη Σκήτης: Ένας ταμιευτήρας που έγινε τουριστικός πόλος έλξης

Η περιοχή της Αγιάς στη Λάρισα, και ιδιαίτερα η ημιορεινή περιοχή με το φημισμένο χωριό Σκήτη, αποτελεί σημείο αναφοράς για πολλούς επισκέπτες που εξερευνούν τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της περιοχής.

Η Σκήτη είναι χτισμένη στις πλαγιές του Μαυροβουνίου, σε υψόμετρο 350, και έχει αναπτυχθεί τουριστικά , επειδή συνδυάζει βουνό και θάλασσα.

Στο Μαυροβούνι και στο δάσος του κυριαρχούν πολλών ειδών δέντρα και ζώα, ενώ η θάλασσα που βρίσκεται στην περιοχή του Αγιόκαμπου απέχει μόλις επτά χιλιόμετρα.

Ξεχωριστό όμως ενδιαφέρον για κάθε επισκέπτη έχει μια ιδιαίτερη λίμνη στην περιοχή της Σκήτης, η οποία έχει κάτι μαγικό. Έχει έκταση 200 στρεμμάτων και βάθος από 2 έως 7 μέτρα.

Η εικόνα της, όταν κάποιος την επισκεφθεί, μοιάζει σαν να είναι βγαλμένη από κινηματογραφική ταινία.

Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι η λίμνη δεν αποτελεί φυσικό φαινόμενο, αλλά ήταν αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης πριν από κάποια χρόνια από την τότε νομαρχία, η οποία κατασκεύασε έναν ταμιευτήρα νερού για την άρδευση της καλλιεργήσιμης γης.

Η λίμνη της Σκήτης δεν ικανοποίησε τελικά μόνο τον πρακτικό λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή το πότισμα της γης, καθώς αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια έναν ξεχωριστό πόλο έλξης για κάθε φυσιολάτρη.

Οι κορμοί των δέντρων που βρίσκονται μέσα στο νερό δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο και οι εικόνες είναι συναρπαστικές στο νέο περιβαλλοντικό γεγονός.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, σημείωσε ότι στο σημείο υπήρχε ένα φυσικό πλάτωμα όπου και μεταφέρθηκαν ορισμένες πηγές για την κατασκευή της λίμνης.

Το νερό της είναι κυρίως βρόχινο, ενώ η ενίσχυσή του γίνεται από τις πηγές που υπάρχουν.

«Το φυσικό περιβάλλον είναι πανέμορφο και το τουριστικό ενδιαφέρον μεγάλο, καθώς διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και δράσεις στη λίμνη της Σκήτης» τονίζει ο κ. Γκουντάρας και συμπληρώνει: «Στο σημείο υπάρχει και ένα μονοπάτι το οποίο δημιουργήσαμε και ενώνει το χωριό της Σκήτης με τη συγκεκριμένη λίμνη. Ο κόσμος το επισκέπτεται και απολαμβάνει ένα πολύ όμορφο τοπίο και μια πολύ ωραία διαδρομή».

Σημειώνεται πως η ευρύτερη περιοχή είναι ιδιαίτερα γνωστή εδώ και πολλά και χρόνια σε όσους κάνουν κανό και καγιάκ, ορειβασία και πεζοπορίες στη φύση.

Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους θέλουν να επισκεφθούν το καλοκαίρι τα παράλια της Λάρισας σε συνδυασμό με τη διαμονή τους στη Σκήτη για ανάσες δροσιάς και μαγευτικής θέας.

ΑΠΕ