Πώς θα μοιάζουν οι διακοπές το 2070

Ο φουτουριστικός συγγραφέας, Τομ Τσίζραϊτ, μελετώντας κάποιες από τις τάσεις του σήμερα προσπαθεί να προβλέψει το πώς θα μοιάζουν τα ταξίδια και οι διακοπές σε περίπου 50 χρόνια από σήμερα.Μεταβλητές όπως η κλιματική αλλαγήη COVID-19 και η ραγδαία τεχνολογική εξέλιξη πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά των τρόπο που θα ταξιδεύουμε και θα κάνουμε διακοπές στο μέλλον, τονίζει ο Τσίζραϊτ.

Τέλος οι οικονομικές διακοπές σε παραθαλάσσια μέρη

Οι διακοπές σε παραθαλάσσια θέρετρα είναι δημοφιλείς στις μέρες μας όμως το αυξανόμενο κόστος αυτού του είδους διακοπών, στο μέλλον, λόγω των κλιματικών αλλαγών θα τις μετατρέψει σε προνόμιο για λίγους. Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότεροι θα ταξιδεύουν στο εξωτερικό κάθε τέσσερα με πέντε χρόνια και οι ευέλικτες εργασιακές συνθήκες που ήδη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται με την ευρεία θέσπιση της τηλεργασίας θα τους αναγκάζουν να συνεχίζουν να εργάζονται και κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Η τεχνολογία έρχεται να αλλάξει τα ταξιδιωτικά δεδομένα

Ψηφιακοί ταξιδιωτικοί βοηθοί θα  κάνουν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για ένα ταξίδι όπως η έκδοση βίζας, το κλείσιμο εισιτηρίων ή ο προγραμματισμός κοντινών αποδράσεων με νοικιασμένα αυτοκίνητα. Επιπροσθέτως τα αυτοκινούμενα οχήματα του μέλλοντος θα κάνουν την πλοήγηση σε άγνωστους προορισμούς ευκολότερη από ποτέ και την ταξιδιωτική εμπειρία λιγότερο αγχωτική. Καθώς οι διακοπές θα γίνουν η μοναδική ευκαιρία για να αποδράσεις στη φύση, είναι πολύ πιθανόν να αναδυθούν εξοχικές κατοικίες τύπου «Hobbit», οι οποίες θα βρίσκονται ενσωματωμένες στο φυσικό τοπίο, αναφέρει ο Τσίζραϊτ.

Τεράστια αύξηση κόστους διακοπών

Η κλιματική αλλαγή έρχεται να μειώσει τους ταξιδιωτικούς προορισμούς και για αυτό αναμένεται αύξηση έως και τέσσερεις φορές πάνω στο κόστος διακοπών στα επόμενα 50 χρόνια. Ακόμα οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα ανέβουν σημαντικά, προκειμένου να αποτραπεί ο υπερτουρισμός και οι επακόλουθες περιβαλλοντικές επιπτώσεις του. Συγχρόνως και οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατούν σε πολλά διάσημα τουριστικά θέρετρα, όπως η Ελλάδα  θα είναι ανασταλτικός παράγοντας στο να τα επισκεφθούν οι τουρίστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις την πανδημίας

Όπως εξηγεί ο ερευνητής «Δυστυχώς η τρέχουσα πανδημία δεν θα είναι η μοναδική που θα βιώσουμε μέσα στα επόμενα 50 χρόνια, για αυτό και οι επιπτώσεις της θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον τρόπο που ταξιδεύουμε. Όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι οι εργοδότες θα αναγνωρίζουν ότι είναι δυνατόν κάποιος να εργαστεί από οπουδήποτε στον κόσμο, οπότε θα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας όταν υποβάλουμε ένα αίτημα να απομονωθούμε σε ένα απομακρυσμένο εξοχικό σπίτι στη Σκοτία για ένα μήνα».

ert.gr