Καστοριά

“τελευταία ευκαιρία”: Αποκατάσταση της αλήθειας σε ανακρίβειες του Κίμωνα Μηταλίδη για τη μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς

Θα πρέπει με δημόσια επανατοποθέτησή του να προβεί στην αποκατάσταση της αλήθειας

Ο συνδυασμός μας “τελευταία ευκαιρία” έχει καταθέσει γραπτώς δελτία τύπου με θέμα:

όπου μεταξύ άλλων καταγράφηκαν και οι θέσεις μας σχετικά με τη μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Μας εξέπληξαν δυσάρεστα οι δηλώσεις του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς Κίμωνα Μηταλίδη σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στις 7/9/2021 όπου αυτολεξεί ανέφερε:

«… υπάρχει θέμα για το 4ο Δημοτικό Σχολείο που έχει κατατεθεί από συγκεκριμένη παράταξη του δήμου, όπου έλεγε ουσιαστικά όχι απλά να κλείσει, η δικιά τους πρόταση ήτανε και να γκρεμιστεί το κτίριο…»

Προς αποκατάσταση της αλήθειας παραθέτουμε το σχετικό κείμενο που κατέθεσε ο συνδυασμός μας:

«… Μετά την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (αρ.πρωτ. 37875/19-11-2020 ΑΔΑ:ΨΥΙΚΩΕΥ-Σ63) στη όποια δεν συμπεριλήφθη η αρχική μας πρόταση «… η συγχώνευση ενός κεντρικού μεγάλου δημοτικού σχολείου όπως είναι το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να ενισχυθούν περιφερειακά δημοτικά σχολεία της πόλης (1ο 2ο 3ο 6ο 7ο), τα οποία διατηρούν ακόμα την εικόνα σχολείων παραδοσιακής γειτονιάς με όλα τα πλεονεκτήματα που σημαίνει αυτό, με την ανάλογη διαμόρφωση νέας χωροταξικής κατανομής.»  θα θέλαμε να επισημάνουμε το εξής:

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς είναι ένα πλασματικά μεγάλο σχολείο γιατί καταστρατηγείται κατά κόρον η χωροταξική κατανομή, με αποτέλεσμα να έχει μαθητικό δυναμικό υπερδιπλάσιο από αυτό που θα είχε υπό κανονικές συνθήκες. Κυρίως εξυπηρετεί εργαζόμενους στο εμπορικό κέντρο με άμεσο αντίκτυπο τόσο στα υπόλοιπα δημοτικά της πόλης όσο και σε περιφερειακά.

Προτείνουμε για το επόμενο σχολικό έτος 2021-22 την μεταστέγαση του 4ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς.

Επιπλέον με την αλλαγή χρήσης στο κτίριο του 4ου Δημοτικού Σχολείου και με ανάλογες διαμορφώσεις – αναπλάσεις,

  • Γκρέμισμα της εξωτερικής αυλής
  • Μετατροπή του αύλειου χώρου σε πλακόστρωτη πλατεία
  • Δημιουργία μικρού πνευματικού κέντρου με την αξιοποίηση της αίθουσας παρουσιάσεων (Ισόγειο)
  • Δημιουργία δημοτικού αναψυκτηρίου (Ισόγειο)
  • Στέγαση δημόσιων υπηρεσιών που μέχρι τώρα στεγάζονται σε ιδιωτικούς χώρους (1ος 2οςόροφος)
  • Ανάδειξη του βυζαντινού τείχους νότια και ανατολικά με κατάλληλες διαμορφώσεις
  • Ανάδειξη του πεζόδρομου «Αρχιμήδους» ως βασική είσοδο για πεζούς προς τον πεζόδρομο «Πτολεμαίων»
  • Ανάδειξη του «Μεντρεσέ»
  • Νέα ανάπλαση της νότιας παραλίας

Θα διαμορφωθεί μια βασική είσοδος για πεζούς προς το κέντρο της πόλης, τη βόρεια παραλία και το ιστορικό κέντρο. Δημιουργείται κατά κάποιο τρόπο ένα σαλόνι υποδοχής επισκεπτών και δημοτών, το οποίο σε συνδυασμό με οργανωμένο τουριστικό περίπτερο προϋπαντεί, ενημερώνει, αγκαλιάζει τον επισκέπτη και τον ωθεί να περιηγηθεί, να απολαύσει, να διασκεδάσει και να γευτεί τους πολιτιστικούς και πολιτισμικούς καρπούς ενός πλούσιου βυζαντινού-και όχι μόνο- βιότοπου.

…»

Λάθη μπορεί να γίνονται, άλλες φορές από αμέλεια, κάποιες από άγνοια, άλλες πάλι από πλημμελή ενημέρωση , αλλά και εσκεμμένα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει ο κος Πρόεδρος με δημόσια επανατοποθέτησή του να προβεί στην αποκατάσταση της αλήθειας.

Back to top button