Καστοριά

Ολυμπία Τελιγιορίδου – Μερόπη Τζούφη: “Προτεραιότητά μας η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας” (φωτογραφίες)

Επίσκεψη σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στην Καστοριά πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2021, η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υφυπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων και Βουλευτής Ιωαννίνων, κ. Μερόπη Τζούφη και η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Καστοριάς, κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης ήταν οι εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά. Εκεί συζητήθηκαν, με μέλη του ΔΕΠ των τεσσάρων πανεπιστημιακών τμημάτων, τα θέματα του μειωμένου αριθμού εισακτέων φοιτητών λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και οι ανησυχίες για την επιβίωση του Πανεπιστημίου. Συζητήθηκε επίσης η συνέχιση της αντιεκπαιδευτικής απόφασης της κυβέρνησης να ζητήσει από τα Πανεπιστήμια να καταθέσουν προτάσεις για περαιτέρω συγχώνευση και κατάργηση τμημάτων. Μια απόφαση για την οποία η ΝΔ προσπαθεί να μετακυλήσει την αποκλειστική πολιτική της ευθύνη για τη διάλυση του πανεπιστημίου στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Τα μέλη του ΔΕΠ έθεσαν επίσης θέματα που αφορούν στην έλλειψη μελών διδακτικού προσωπικού, στην ανάγκη για ενίσχυση με εξοπλισμό, καθώς και στην αναγκαιότητα αύξησης των πόρων του Πανεπιστημίου.

Επόμενος σταθμός της επίσκεψης ήταν η Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, όπου επισημάνθηκαν ζητήματα για ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς της Ειδικής Αγωγής και οι προβληματισμοί σχετικά με το υγειονομικά ασφαλές άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας. Συζητήθηκαν επίσης οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Δ/νση και η ανάγκη για αποκέντρωση και εκσυγχρονισμό της.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κτιριακές υποδομές Γυμνασίων και Λυκείων της Καστοριάς με τον αυξημένο αριθμό μαθητών σε μικρές και πολλές φορές ακατάλληλες αίθουσες. Η μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων αποτελεί επίσης σοβαρό πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο πολιτικό γραφείο της κ. Τελιγιορίδου, η κ. Τζούφη δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως κυβέρνηση θα καταργήσει τις άδικες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε η Κυβέρνηση της ΝΔ, με στόχο την απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την δημιουργία πελατείας για τα ιδιωτικά κολλέγια, δηλώνοντας την αμέριστη στήριξη στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στη νεολαία μας. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τη νομοθεσία για τα κολλέγια και την πανεπιστημιακή αστυνομία. Θα διπλασιάσει τον προϋπολογισμό για την Ανώτατη εκπαίδευση σε βάθος τετραετίας και τον αριθμό μελών ΔΕΠ, το συνολικό προϋπολογισμό της Παιδείας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο της δημόσιας εκπαιδευτικής δαπάνης και θα αξιοποιήσει χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΠΔΕ, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Θα προχωρήσει σε ριζικό επαναπροσδιορισμό της αξιολόγησης των πανεπιστημίων μετά από αποτίμηση και ευρεία συζήτηση της πορείας των οργανισμών αξιολόγησης των πανεπιστημίων.

Η κ. Τελιγιορίδου από την πλευρά της τόνισε πως η ΝΔ αδιαφόρησε για την τριτοβάθμια  εκπαίδευση στην Καστοριά και διέλυσε κάθε στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς το πανεπιστήμιο. Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται πως θα καταργήσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την εκπαίδευση όλων των βαθμίδων.

 

Back to top button