Παρά τον υψηλό βαθμό εμβολιασμού στο Ισραήλ, που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο, τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται και η κυβέρνηση Ναφτάλι Μπένετ αποφάσισε να προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολίου, με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου σημειώνει ο Δημήτρης Kαρούσης, καθηγητής νευρο-ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
Έκπληξη προκάλεσε στο Ισραήλ η συνεχιζόμενη παρουσία της πανδημίας, παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τον εκτεταμένο εμβολιασμό. «Δεν θα τελειώσουμε εύκολα με το θέμα του κορωνοϊού», επισημαίνει ο κ. Καρούσης. Είχε πολύ θετικά αποτελέσματα ο εμβολιασμός περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων από τον Ιανουάριο, καθώς τον Μάιο τα περιστατικά και η θνησιμότητα έπεσαν σχεδόν στο μηδέν. Αρχές Αυγούστου υπήρξε αντιστροφή του κλίματος με πολλά κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα, και μάλιστα περισσότερα από ότι πριν από τον εμβολιασμό στα 12.000 ημερησίως. Τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν σε μη εμβολιασμένους και λιγότερα σε όσους είχαν κάνει το εμβόλιο. Το καλό στην υπόθεση είναι πως τα περιστατικά σοβαρής νόσησης είναι λίγα και η θνησιμότητα δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στο παρελθόν. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στην απόφαση για την τρίτη δόση και μέχρι στιγμής από τον Αύγουστο έχουν εμβολιαστεί περίπου τρία εκατ.. Μάλιστα, ο εμβολιασμός με την τρίτη δόση έχει επεκταθεί σε όλες τις ηλικίες των παιδιών.
Ο κ. Καρούσης αποδίδει την αύξηση των κρουσμάτων στην χαλάρωση των μέτρων προστασίας των Ισραηλινών και στην μεγάλη μετακίνηση κυρίως για διακοπές. Η μόνη λύση ήταν η Τρίτη δόση, που απέδωσε και τα κρούσματα έπεσαν στις 3.000 ημερησίως, ενώ πτώση σημειώνουν και οι θάνατοι. Όσο υπάρχει ένας ανεμβολίαστος πληθυσμός, ο ιός θα λειτουργεί σε συγκοινωνούντα δοχεία και θα επανέρχεται, έως ότου σταματήσουν οι μεταλλάξεις. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και έχουμε ένα μαραθώνιο, στον οποίο δεν χωρούν υπερβολικοί ενθουσιασμοί ή απογοητεύσεις.