Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Καστοριά – Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου: “Ο δρόμος της εκπαίδευσης δεν μπορεί να είναι μοναχικός”

 Μια δασκάλα η οποία κατέκτησε τον τίτλο της “Διευθύντριας της Χρονιάς 2020” 

Σήμερα παρουσιάζουμε τη δασκάλα Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου (Μed Επιστήμες της Αγωγής) που υπηρετεί ως Διευθύντρια στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού Καστοριάς. Μια δασκάλα η οποία κατέκτησε τον τίτλο της “Διευθύντριας της Χρονιάς 2020” (Global Principals’ Award) από τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό AKS Education Awards. Πρόκειται για ένα βραβείο που απονέμεται σε στελέχη της εκπαίδευσης ως αναγνώριση της συμβολής τους στην παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία, συμβάλλοντας στο να γίνει ο κόσμος μας καλύτερος.

Η επιλογή των νικητών έγινε βάσει του βιογραφικού τους αλλά και προσωπικής συνέντευξης, ανάμεσα σε εκατοντάδες υποψήφιους εκπαιδευτικούς από 110 χώρες.

Λόγω της διεθνούς κατάστασης με την covid19, η τελετή βράβευσης των διακριθέντων εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, ενώ προηγήθηκε η συμμετοχή των βραβευμένων στο Global Principals’ Conclave όπου στελέχη της εκπαίδευσης από όλο τον κόσμο συζήτησαν για τις νέες προκλήσεις της εκπαιδευτικής ηγεσίας στη νέα δεκαετία και στην μετά Covid εποχή. Η Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου βραβεύτηκε και εντός των συνόρων ως Διακεκριμένη εκπαιδευτικός 2020 στο πλαίσιο των ελληνικών Education Leaders Awards και έχει λάβει την Χάλκινη Διάκριση- Καινοτομία στη Διδασκαλία 2021, για την εφαρμογή του μοντέλου της Ανεστραμμένη τάξης (Flipping Classroom) στο πλαίσιο των ίδιων βραβείων 2021.

Η Αλεξάνδρα Μιχαλοπούλου μοιράστηκε με το ELNIPLEX τις σκέψεις και τα συναισθήματά της: “Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον διεθνή οργανισμό AKS EDUCATION AWARDS για την μέγιστη τιμή. Αφιερώνω αυτό το βραβείο σε όλους τους θαυμάσιους ανθρώπους (συναδέλφους, γονείς και μαθητές) που βρέθηκαν στο δρόμο μου στα 20 χρόνια της εκπαιδευτικής μου διαδρομής και έκαναν αυτήν την εμπειρία το πιο αξιοσημείωτο ταξίδι της ζωής μου.

Η εκπαιδευτική ηγεσία συνδέεται άμεσα με τη σχολική αποτελεσματικότητα.

Ο ιδανικός ηγέτης εργάζεται επιμελώς ώστε να διασφαλίσει ότι οι οι εκπαιδευτικοί της σχολικής του μονάδας έχουν όλα τα εφόδια και την υποστήριξη ώστε να γίνουν οι ίδιοι ηγέτες στις τάξεις τους, αλλά και να εμπνεύσουν τους μαθητές τους να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους. Σαν δασκάλα, αλλά και σαν Διευθύντρια προσπαθώ να αγκαλιάζω την καινοτομία με κάθε δυνατό τρόπο. Μετά την ολοκλήρωση του Μεταπτυχιακού μου στις Επιστήμες της Αγωγής, ασχολούμαι με την επιστημονική έρευνα σε διάφορους εκπαιδευτικούς τομείς αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τα κίνητρα μάθησης, την ανάπτυξη της διδασκαλίας και τη διαχείριση της εκπαιδευτικής μονάδας.

Είμαι Διευθύντρια σε ένα μικρό σχολείο, στην ορεινή και παραμεθόριο περιοχή της Καστοριάς, μια περιοχή με πολλές οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, όμως, έχουμε εργαστεί σκληρά, ώστε να βελτιώσουμε τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα των μαθητών μας.Ωστόσο, για να ανθίσει οτιδήποτε χρειάζεται γόνιμο έδαφος! Χρειάζεται συστηματική καλλιέργεια και φροντίδα. Ο δρόμος της εκπαίδευσης δε μπορεί να είναι μοναχικός. Ο εκπαιδευτικός δεν μπορεί να  πορεύεται μόνος του. Χρειάζεται ένα δίκτυο υποστήριξης για να εργαστεί και να αναδειχθεί. Το σχολείο του, ο φυσικός του χώρος. Οι προϊστάμενοι του, οι συνάδελφοι του, οι μαθητές του, οι γονείς που θα τον εμπιστευτούν και θα αγκαλιάσουν την καινοτομία. Καμιά βράβευση και καμιά διάκριση δεν είναι μονοπρόσωπη, αλλά αφορά ολόκληρο τον εκπαιδευτικό μικρόκοσμο μέσα στον οποίο κινούμαστε καθημερινά. Έτσι οι ήττες μετριάζονται και “γλυκαίνουν”, ενώ οι νίκες πολλαπλασιάζονται και θριαμβεύουν!

Οι ευχαριστίες, τα μπράβο και τα συγχαρητήρια ανήκουν και σε όλους όσους στήριξαν και στηρίζουν την ακλόνητη πεποίθησή μου, ότι το δημόσιο σχολείο μπορεί και αξίζει τα καλύτερα!

Οι επιτυχίες χτίζονται με καλές συνεργασίες.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Συνεχίζουμε όλοι μαζί και προχωράμε πιο μπροστά, πάντα ψηλότερα”.

Την συγχαίρουμε και της ευχόμαστε τα καλύτερα.

elniplex.com

 

 

Back to top button