ΓούναΚαστοριάΠρόσωπα

Πέθανε ο Καστοριανός δημιουργός του History Channel Νικόλαος Νταβατζής

Σήμερα το δημιούργημα του βλέπουν πάνω από 150 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 130 χώρες του κόσμου – Δούλεψε σκληρά και ανέβηκε σταδιακά στην κορυφή δημιουργώντας το A&E Network και ακολούθως το διάσημο κανάλι που εντρυφεί στην ιστορία και τα μεγάλα γεγονότα

Η αγαπημένη φράση του Νικόλαου Νταβατζή είχε να κάνει με την τεχνολογία αφού έλεγε συχνά ότι «εάν δεν αγκαλιάσετε την τεχνολογία, θα σας ποδοπατήσει». Λάτρης της ιστορίας, έστησε το έγκριτο History Channel που σήμερα εκπέμπει σε πάνω από 130 χώρες και το παρακολουθούν εκατομμύρια τηλεθεατών.

Έφυγε στα 79 του χρόνια ύστερα από μια μακρά και επιτυχημένη διαδρομή στον χώρο της τηλεόρασης, που κέρδισε νωρίς αυτό το παιδί μεταναστών που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στην Αμερική.

Εκεί όπου ακούστηκε το κλάμα του για πρώτη φορά στις 14 Μαρτίου του 1942 σε ένα μαιευτήριο της Νέας Υόρκης, της πόλης που μεγάλωσε από μικρό παιδί.

Ο πατέρας του ένας γουναράς από την Καστοριά, έφυγε από την Ελλάδα αναζητώντας μια καλύτερη τύχη το 1930 και δούλεψε σκληρά για να έχει ο γιος του όλα όσα έλειψαν σε εκείνον.

Ο Νικόλας, όπως τον φώναζαν οι φίλοι του, ήταν ένας πολύ καλός μαθητής και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο Saint John’s της Νέας Υόρκης στα μέσα της δεκαετίας του ’60.

Βρήκε δουλειά στην Xerox, όπου και παρέμεινε δώδεκα χρόνια «φτιάχνοντας» αυτό που λέμε όνομα πριν μεταπηδήσει στην Warner Amex η οποία παρείχε υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης.

Αφού βούτηξε στα βαθιά μαθαίνοντας τα βασικά, ο Νταβατζής συνέβαλλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών και συστημάτων καλωδιακής τηλεόρασης σε πόλεις όπως το Ντάλας.

Δούλεψε πολύ στον προγραμματισμό και την ανάπτυξη του συστήματος QUBE και το 1983 στα σαράντα ένα του χρόνια, ήρθε η πρόταση που σημάδεψε την διαδρομή του.

Επιστρατεύθηκε για να συγχωνέψει το Entertainment Network που ανήκε στην RCA και τους Ροκφέλερ με το Arts Network ιδιοκτησίας του ABC και της οικογένειας Ηιρστ.

Με μεθοδικότητα, στατηγική και επιμονή ο Νικόλαος Νταβατζής κατάφερε να στήσει το A&E Network με επιτυχία και να το εμπλουτίσει με επιτυχημένα προγράμματα.
Το 1995 ήρθε η στιγμή για το History Chanel ένα κανάλι επικεντρωμένο σε ντοκιμαντέρ για μεγάλα ιστορικά γεγονότα, που από την πρώτη στιγμή απέκτησε φανατικούς τηλεθεατές.

Σήμερα βλέπουν το δημιούργημα του Έλληνα μετανάστη πάνω από 150 εκατομμύρια τηλεθεατές σε 130 χώρες του κόσμου. Παντρεμένος με την αγαπημένη του Δωροθέα, ο άνθρωπος που λάτρεψε την τεχνολογία απέκτησε δύο γιους ενώ για πάνω από δεκαεπτά χρόνια κατάφερε να διατηρεί τις ισορροπίες μέσα σε ένα δίκτυο με πολλούς συνεταίρους και διευθυντικά στελέχη.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα στελέχη να διατηρήσουν τις θέσεις τους για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έχει υπάρξει στον χώρο της τηλεόρασης.
Μιλώντας για το History Chanel είχε πει μεταξύ άλλων: «Η ιστορία γίνεται ένα όλο και πιο σημαντικό θέμα, και καθώς ο κόσμος μας γίνεται μικρότερος και πιο δύσκολος, πρέπει να κατανοήσουμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε το μέλλον. Οι άνθρωποι συχνά, όμως, σκέφτονται την ιστορία με τον τρόπο που το έμαθαν στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, ως απομνημόνευση ημερομηνιών».

Γι αυτό όπως τόνισε το τηλεοπτικό του δίκτυο συνέβαλλε πολύ σε μια διαφορετική οπτική, αφού «Ένα από τα υπέροχα πράγματα με την τηλεόραση είναι ότι κάνει τα πάντα να φαίνονται πιο ζωντανά».

protothema.gr

Back to top button