Καστοριά

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης… (του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου)

Περπατώντας στους δρόμους της πόλης, είτε διερχόμενος με το αυτοκίνητο, διαπιστώνεις την πολύ κακή κατάσταση του οδικού δικτύου της πόλης. Είτε κινείσαι σε κεντρικούς δρόμους , είτε σε συνοικιακούς η κατάσταση είναι παντού ίδια. Εικόνα εγκατάλειψης μέσα σε μια πόλη που καθημερινώς κινούνται χιλιάδες συμπολίτες μας και επισκέπτες.
Σε κυριεύει η απογοήτευση , μια στεναχώρια, μια αγανάκτηση ,μια απορία γιατί; Ποιοι είναι οι λόγοι που οι δρόμοι βρίσκονται σε αυτήν την άθλια κατάσταση. Τι φταίει, ποιος ευθύνεται, ποιοι αδιαφορούν;
Πέρα από την αισθητική ενός καλοδιατηρημένου δρόμου, η διέλευσης αυτών των δρόμων εποχούμενος δημιουργεί ακόμη χειρότερα συναισθήματα, γιατί αντιλαμβάνεσαι πόσο πολύ δοκιμάζεται το όχημα σου. Πόσο πολύ εκτίθεται και καταπονείται σε ένα κακοτράχαλο οδόστρωμα με συνεχείς δονήσεις . Το σύστημα διεύθυνσης, τα ελαστικά και τα αμορτισέρ των οχημάτων φθείρονται με γεωμετρική πρόοδο μέρα με την μέρα.
Αναρωτιέσαι και λες κρίμα που πληρώνω και τέλη κυκλοφορίας κάθε χρόνο στο κεντρικό κράτος. Κρίμα που πληρώνω δημοτικά τέλη, κρίμα που πληρώνω γενικώς φόρους.
Άντε λες, εμείς που μένουμε στον Νομό Καστοριάς και όχι μόνο στην πόλη, θα περιμένουμε και κάποια στιγμή θα στρωθούν οι δρόμοι, θα επισκευαστούν . Τι να πουν όμως οι επισκέπτες, οι τουρίστες; Τι εντύπωση θα αποκομίσουν από την τόσο όμορφη κατά τα άλλα πόλη; Θα χριστούν οι καλύτεροι πρεσβευτές μας ή οι χειρότεροι μας;
Η κατάσταση αυτήν του οδικού δικτύου της πόλης βέβαια δεν δημιουργήθηκε αυτό το διάστημα ,αλλά είναι μια κατάσταση που επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια. Κάθε χρόνος όμως που περνά επιδεινώνεται.
Ο σχεδιασμός του Δήμου Καστοριάς από ότι φαίνεται τουλάχιστον μέχρι σήμερα δεν συμπεριλαμβάνει την βελτίωση και την αντικατάσταση του οδικού δικτύου της πόλης, εκτός και αν είναι στο άμεσο προσεχές διάστημα. Δεν γνωρίζω αν ο Δήμος έχει χρησιμοποιήσει , εκμεταλλευτεί όλα εκείνα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που παρέχονται από το Κράτος ή απ’ ευθείας από τις Βρυξέλλες . Η εικόνα πάντως που παρουσιάζει η πόλη μας είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτη.
Η εικόνα της , όχι το συνολικό τοπίο αλλά οι λεπτομέρειες της εικόνας κάνουν την διαφορά και η διαφορά εδώ δυστυχώς είναι αρνητική.
Δεν θέλω να μιζεριάζω για μία πόλη την οποία όλοι αγαπάμε και μας νοιάζει , δεν θέλω να υποδείξω στους υπεύθυνους, (άλλωστε ένας απλός πολίτης είμαι και τίποτα περισσότερο) δεν θέλω να επιρρίψω τις ευθύνες σε κάποιους , εκείνο που θέλω και θέλουν όλοι οι Πολίτες του Νομού Καστοριάς είναι να βλέπουμε την Αρχόντισσα της Μακεδονίας νοικοκυρεμένη και να αποτελεί πόλο έλξης όχι μόνο του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού τουρισμού.
Ας ελπίσουμε ότι στο άμεσο μέλλον θα δούμε μια διαφορετική εικόνα στην πόλη μας!

Back to top button