Η προοπτική της βιώσιμης πόλης με δρόμους ασφαλείς και ανοικτούς, ανθρώπους που θα απολαμβάνουν τις μετακίνησεις, είναι μεταξύ άλλων ο στόχος της ευρωπαϊκής εβδομάδος κινητικότητας, που έχει καθιερωθεί από το 2002 ως Ευρωπαϊκός θεσμός για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και για την διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους.
Έχουμε ανάγκη από χώρο. Τα αυτοκίνητα έχουν καταλάβει τις πόλεις, αλλά και τους δρόμους που μας συνδέουν με το φυσικό περιβάλλον, σημειώνει ο Θάνος Βλαστός ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π. συγκοινωνιολόγος πολεοδόμος, εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον και την ποιότητα ζωής.
«Ως χώρα η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές όσον αφορά την χρήση του ποδηλάτου και ακόμη πιο πίσω σε σχέση με τον ποδηλατικό τουρισμό». Με αφορμή την ευρωπαϊκή εβδομάδα κινητικότητας ο κ. Βλαστός υπενθυμίζει τις εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών, που επιθυμούν να επισκεφτούν την χώρα και να την γνωρίσουν επάνω σε δυο τροχούς ποδηλάτου.
Αν θέλουμε αυτούς τους τουρίστες- ποδηλάτες πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία ανάμεσα σε διάφορους τομείς, όπου εμπλέκονται ξενοδόχοι, εστιάτορες,, η κοινωνία ολόκληρη. Σε αυτό αποσκοπεί και το σχετικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ. Δηλαδή πως θα κάνουμε τους χώρους πιο φιλικούς στο ποδήλατο. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας, μέσω της οποίας θα ενημερώνεται ο ευρωπαίος πολίτης – ποδηλάτης και θα επιλέγει τον τόπο διαμονής του ανάλογα με την κάλυψη των αναγκών του. Ήδη κάποια ξενοδοχεία προσφέρουν την παροχή ανάλογων υπηρεσιών και την χρήση ποδηλάτων, ενώ σχεδιάζουν ειδικές διαδρομές στις γύρω περιοχές.
Η Ελλάδα δεν είναι μόνο ο ήλιος και η θάλασσα. Ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει την ιστορία, τους αρχαιολογικούς τόπους, τον πολιτισμό, το πλούσιο περιβάλλον. Αυτό θα είναι η προστιθεμένη αξία, που θα αφήσει το οικονομικό της αποτύπωμα, μέσω του τουρισμού, καταλήγει ο κ. Βλαστός.
Στην εποχή της εμπορευματοποίησης, όπου οι μεν δραστηριότητες χωρίς πληρωμή είναι όλο και πιο σπάνιες, η δε κίνηση και στάθμευση των άλλων μέσων μεταφοράς γίνεται όλο και πιο ακριβή, περπάτημα και ποδήλατο αναδεικνύονται σε σύμβολα ελεύθερης βίωσης της πόλης.