Καστοριά

Η φθινοπωρινή μελαγχολία της Καστοριάς (του Δημήτρη Ιατρίδη)

Ο ερχομός του φθινοπώρου παραδοσιακά σηματοδοτεί την επιστροφή στην “κανονικότητα”, μετά την ραστώνη των καλοκαιρινών διακοπών – για όσους είχαν την τύχη να τις απολαύσουν εφέτος. Ή έστω να τις συνδυάσουν με την εποχιακή εργασία, σε κάποιον από τους ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς του καλοκαιριού.

Για όλους αυτούς, η επιστροφή στην Καστοριά, σίγουρα δεν συνοδεύτηκε από κάποιες αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον τους και το μέλλον του τόπου που επέλεξαν να ζήσουν. Γιατί ούτε η εικόνα της ερήμωσης στην Άνω Πόλη εξαφανίστηκε, ούτε το χαμόγελο στα χείλη των πολιτών επέστρεψε.

Μια απέραντη μελαγχολία παντού, που σκεπάζει ακόμα και την φυσική μελαγχολία του φθινοπώρου… Άλλωστε και οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις συνηγορούν υπέρ της απαισιοδοξίας στην ζυγαριά των συναισθημάτων .

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να υπερισχύσει το αντίθετο;
Όταν ο επενδυτικός “τυφώνας” που υποτίθεται θα… σάρωνε την Δυτική Μακεδονία στην μεταλιγνιτική εποχή, εξαντλείται σε μονάδες αιολικών και φωτοβολταϊκών, με μηδενική απασχόληση και “επενδυτές” των βορείων προαστίων.
Όταν με το “έμπα” του χειμώνα η τιμή του ηλεκτρικού και του πετρελαίου θέρμανσης θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη. Ενώ τα μέτρα ελάφρυνσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, θυμίζουν ανέκδοτο του Χότζα…
Όταν το μόνο “έργο πνοής” που προωθεί ο τοπικός κυβερνητικός βουλευτής, είναι η υποβάθμιση του δρόμου Καστοριάς – Δισπηλιού, σε… επαρχιακό, για να μπορούν να κτιστούν πολυκατοικίες εκατέρωθεν όπως στην γειτονική Μπίλιστα της Αλβανίας! Και με μοναδικό κριτήριο κάποια οικιστικά συμφέροντα της περιοχής, που φιλοδοξούν να… καλύψουν μ΄ ένα απέραντο “παραβάν” αυτή την υπέροχη θέα της πόλης!

Όλο αυτό το πλέγμα των δραστηριοτήτων στην γλώσσα των πολιτικών λέγεται “ανάπτυξη”! Όπως “ανάπτυξη” αποκαλούν και τις διάφορες επισκέψεις κυβερνητικών κλιμακίων – συνήθως πριν από κάποια πρωθυπουργική εξαγγελία – τα οποία πάντα φεύγουν με τις καλλίτερες των εντυπώσεων από την Καστοριά! Αφού οι τοπικοί κομματικοί παράγοντες φροντίζουν να τους “προμηθεύουν” μ΄ εκείνα τα κινέζικα 3D γυαλιά που σε μεταφέρουν σε μια εικονική πραγματικότητα για να έχεις την αίσθηση του ικανοποιημένου!

Πόσο όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τόπου η τακτική της στρουθοκάμηλου, που όταν αντιληφθεί κίνδυνο χώνει το κεφάλι της στην άμμο, για να μην τον βλέπει; Η μέχρι τώρα εφαρμογή της απέδειξε… καθόλου!

Αντίθετα εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων κομμάτων (και κάποιων πολιτικών…) που θεωρούν τους πολίτες της Καστοριάς: δεδομένους!

Και δεν έχουν άδικο, εδώ που τα λέμε…

kastorianiestia.gr

 

 

 

 

Back to top button