ΑθλητικάΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ποδηλατοβόλτα στα χωριά της λήθης

Ανάμεσα στην Καστοριά και στην Πρέσπα, σε μια ξεχασμένη κοιλάδα στους πρόποδες του Βέρνου, ελάτε μαζί μας να ξεκινήσουμε ένα ταξίδι στα χωριά της λήθης.
Γνωστά και ως Κορέστεια- όπως ονομάζεται η περιοχή και ο κοντινός νεόκτιστος οικισμός- τα πλίνθινα χωριά αποτελούν σήμερα ένα οικιστικό σύνολο μοναδικό στην Ελλάδα με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, βαθειά σημαδεμένη από την ιστορία, με αμιγώς κοκκινωπούς πλινθόκτιστους οικισμούς που διασώζονται από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα.
Κάθε οικισμός έχει το δικό του όνομα: Γάβρος, Κρανιώνας, Χαλάρα, Μελάς, Μαυρόκαμπος, Μακροχώρι, Άγιος Αντώνιος.
Τα χωριά από τερακότα, βρίσκονται διάσπαρτα στην ήσυχη κοιλάδα του Λαδοπόταμου. Ξεπροβάλλουν απρόσμενα μέσα από τα μικρά περιβόλια με τις φασολιές, βυθισμένα στη σιωπή, ερημωμένα πλήρως. Μόνο ένας γέρικος σκύλος ξεπροβάλλει από τα χαλάσματα…
Στα μάτια του επισκέπτη το τοπίο δείχνει απόκοσμο, σαν σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας…
Με αφορμή την παρουσίαση της καινούριας διαδρομής για το Brevet Καστοριάς 2022 ελάτε μαζί μας να ποδηλατήσουμε κομμάτι από την καινούρια διαδρομή και να προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε στην μνήμη τα χωριά της λήθης.
Θα ξεκινήσουμε από το πάρκινγκ της Αντιπεριφέρειας Καστοριάς την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου στις 15:00 . Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι η εξής – Καστοριά, Μανιάκοι, Κορομηλιά, Νέος Οικισμός(Γάβρος), Κρανιώνα, Καστοριά. Συνολικά 50 χλμ με περίπου 500 υψομετρικά. Ο ρυθμός θα είναι μέτριος με εκδρομική διάθεση.
Στην Κρανιώνα θα έχουμε την ευκαιρία για φωτογραφίες και στον γυρισμό σε πολύ μικρή απόσταση θα κάνουμε στάση για καφέ και λίγη κουβέντα στον Νέο Οικισμό (Γάβρος).
Να θυμίσουμε ότι πρέπει να τηρηθούν από όλους οι κανόνες και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αποφυγή μετάδοσης του covid-19 μεταξύ των παρευρισκόμενων.
Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620”

Back to top button