Η αμερικανική υπηρεσία κατασκοπείας, η CIA, απάλλαξε από τα καθήκοντά του τον σταθμάρχη της στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βιένη, εν μέσω επικρίσεων για τον τρόπο που χειρίστηκε φερόμενα κρούσματα του μυστηριώδους Συνδρόμου της Αβάνας, έγραψε την Πέμπτη η εφημερίδα The Washington Post.
Σύμφωνα με την Πόστ, δεκάδες μέλη του αμερικανικού προσωπικού στην πρωτεύουσα της Αυστρίας –διπλωμάτες και κατάσκοποι– καθώς και μερικά παιδιά εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης παρουσίασαν συμπτώματα, όμως ο εν λόγω αξιωματούχος αντιμετώπισε τις περιπτώσεις τους με σκεπτικισμό ή επέδειξε αδιαφορία.
Εκπρόσωπος της CIA που ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες της εφημερίδας.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η υπηρεσία παίρνει σοβαρά τα δεκάδες πιθανά κρούσματα του μυστηριώδους συνδρόμου σε αμερικανικές διπλωματικές αποστολές σε όλο τον κόσμο, ιδίως στη Βιένη, όπου οι ΗΠΑ διατηρούν μεγάλη πρεσβεία.
Η Πόστ, η οποία επικαλέστηκε πρώην και νυν αξιωματούχους των ΗΠΑ που της μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, εξήγησε πως η καθαίρεση του σταθμάρχη είχε σκοπό να σταλεί το μήνυμα στα στελέχη της υπηρεσίας και άλλους αξιωματούχους ότι πρέπει να αντιμετωπίζουν σοβαρά το Σύνδρομο της Αβάνας, σειρά ανεξήγητων προβλημάτων υγείας που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ναυτία, ζαλάδα, απώλεια μνήμης κ.λπ.
Η επίσκεψη στο Βιετνάμ της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, της Κάμαλας Χάρις, καθυστέρησε για αρκετές ώρες στα τέλη Αυγούστου εξαιτίας «αφύσικου περιστατικού προβλημάτων υγείας» στην αμερικανική πρεσβεία στο Ανόι, στρέφοντας ξανά τους προβολείς στο φαινόμενο, το οποίο η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη μπορέσει να εξηγήσει.
Όλα ξεκίνησαν όταν εργαζόμενοι στην αμερικανική πρεσβεία στην Κούβα ανέφεραν μυστηριώδη προβλήματα υγείας από το 2016 και μετά. Όμως η υπόθεση δεν πήρε διαστάσεις παρά το 2017, όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακάλεσε το μεγαλύτερο μέλος των αμερικανών διπλωματών από την Αβάνα, αντιδρώντας στη νέα απειλή.
Το μυστυριώδες σύνδρομο της Αβάνας
Πάνω από είκοσι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους παρουσίασαν συμπτώματα του συνδρόμου αυτού από τα τέλη του 2016 ως τον Μάιο του 2018, όπως και μερικοί καναδοί διπλωμάτες.
Το 2018, παρόμοια συμπτώματα ανέφεραν άλλοι περίπου δέκα αμερικανοί διπλωμάτες στην Κίνα. Πιθανά κρούσματα του συνδρόμου έχουν ακόμη αναφερθεί στη Γερμανία, στην Αυστραλία, στη Ρωσία, στην Ταϊβάν και στην ίδια την Ουάσινγκτον.
Τον Ιούλιο, το περιοδικό The New Yorker έκανε λόγο για δέκα και πλέον κρούσματα του συνδρόμου στη Βιένη εντός 2021.
Οι διπλωμάτες έχουν διάφορα συμπτώματα: έλλειψη ισορροπίας, συντονισμού, ιλίγγους, πρόβλημα στην εστίαση των ματιών τους, κρίσεις άγχους, έντονο εκνευρισμό και αυτό που τα θύματα αποκαλούν «διανοητική θολούρα». Έχουν διαγνωστεί ακόμη και εγκεφαλικές κακώσεις.
Πέρυσι, επιτροπή της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πιο ευλογοφανής θεωρία είναι πως το Σύνδρομο της Αβάνας οφείλεται σε «κατευθυνόμενα ραδιοκύματα».
Από την αρχή, η Ουάσινγκτον μοιάζει να αμφιταλαντεύεται. Ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι υποβαθμίζουν τα συμπτώματα αυτά, που κάποιες φορές αποδίδονται στο στρες. Άλλοι όμως μιλούν για πιθανές επιθέσεις και υποψιάζονται χώρες όπως η Ρωσία.
Σε αυτούς τους τελευταίους συγκαταλέγεται ο νυν διευθυντής της CIA, ο Ουίλιαμ Μπερνς, που δήλωνε τον Ιούλιο πως περίπου 100 μέλη της CIA και μέλη των οικογενειών τους είναι ανάμεσα στους περίπου 200 αμερικανούς αξιωματούχους και συγγενείς τους που πάσχουν από το Σύνδρομο της Αβάνας και υπάρχει «πολύ ισχυρή πιθανότητα» να πρόκειται για εσκεμμένες ενέργειες με ευθύνη της Ρωσίας.
Η Μόσχα έχει διαψεύσει οποιαδήποτε ανάμιξή της.
ΑΠΕ