Καστοριά

Η Καστοριά στο πλάνο (timelapse βίντεο)

Timelapse είναι η ένωση φωτογραφιών (μετά από πολλές ώρες συνεχόμενων λήψεων σε ένα σημείο) ώστε να προκύπτει τελικά -μετά την επεξεργασία- ένα ενιαίο βίντεο με κίνηση σε κάθε πλάνο.

Οι εικόνες τρέχουν. Τα σύννεφα κινούνται και αλλάζουν σχήματα διαρκώς, το νερό της λίμνης κυματίζει, τα φύλλα των δέντρων ταλαντεύονται, το φεγγάρι ανατέλλει και δύει, τα άστρα του νυχτερινού ουρανού κάνουν κύκλους γύρω από τον πολικό αστέρα.

Όλα αυτά δεν είναι παρά μερικές μόνο εικόνες που μας προσφέρει απλόχερα το πρώτο timelapse του Άγγελου Μεγγούδη. Κεντρικό σημείο της αφήγησης της βίντεο-ιστορίας που μας διηγείται είναι η γενέτειρα του. Η μικρή και μαγευτική πόλη της Καστοριάς. Τα τοπία που σαγήνευσαν τον 19χρονο Άγγελο, ωθώντας τον να ξεκινήσει και αυτός το μοναδικό του ταξίδι στον κόσμο του landscape timelapse (timelapse τοπίου).

Για να υλοποιηθεί όλο αυτό το project όμως χρειάστηκαν σχεδόν 2 ολόκληρες εβδομάδες φωτογραφικών λήψεων για τον Άγγελο το περασμένο Πάσχα και αμέτρητες ώρες επεξεργασίας στη συνέχεια. Χρειάστηκε να αναζητήσει εκείνα τα μέρη της πόλης που θα αναδείκνυαν περισσότερο την ομορφιά της, να ανέβει στα γύρω βουνά, να περπατήσει τη νύχτα για να απαθανατίσει τον έναστρο ουρανό από το κατάλληλο σημείο. Όμως η κούραση και τα εμπόδια που συναντά ένας ερασιτέχνης φωτογράφος δεν ήταν ικανά να τον κάνουν να σταματήσει. Ο ενθουσιασμός του για την Καστοριά και τα τοπία της τον έκαναν να προσπαθεί περισσότερο.

Φυσικά, το timelapse δεν μπήκε ξαφνικά στη ζωή του. Εδώ και χρόνια ασχολείται με τη φωτογραφία και ιδιαίτερα με την αστροφωτογραφία, κάτι που τον γοητεύει ιδιαίτερα λόγω της αγάπης του για το σύμπαν (σπουδάζει στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ).

Όμως, όλο αυτό το project χρειαζόταν κάτι για να δέσει, μία μουσική που θα μπορούσε να βοηθήσει τον θεατή να βρει τη σύνδεση μεταξύ των πλάνων της πόλης και να δημιουργήσει μία ιστορία. Έτσι, εγώ (Ασπασία Ραμόνα Σπυροπούλου) ανέλαβα τη σύνθεση και ενορχήστρωση της μουσικής που συνοδεύει το βίντεο. Μία διαδικασία πολύωρη, γιατί παρά τα πολλά χρόνια ενασχόλησής μου με τη μουσική, υπήρξε η πρώτη φορά που συνέθεσα ένα ολοκληρωμένο έργο για βίντεο. Οι νότες έπρεπε να εκπέμπουν τα συναισθήματα που υπονοούσε η εικόνα, ενώ κάθε πλάνο είχε τη δική του υπόσταση που χρειαζόταν διαφορετικό μουσικό θέμα για να αναδειχθεί.

Τελικά πιστεύουμε και οι δύο πώς οι τέχνες και οι τεχνικές μας (αν και ακόμη άγουρες) κατάφεραν να δέσουν αρμονικά και να συγχρονιστούν αποκαλύπτοντας τις ομορφιές της Καστοριάς. Ελπίζουμε να απολαύσετε το οπτικοακουστικό θέαμα, όπως επίσης ελπίζουμε να ακολουθήσουν πολλές ακόμη τέτοιες προσπάθειες…

 Ασπασία Ραμόνα Σπυροπούλου

 

 

Back to top button