ΑγροτικάΚαστοριά

Επίθεση αρκούδας σε καρυδώνα στην Τσάκωνη

Το πρόβλημα που προέκυψε σε συντοπίτη μας δεν είναι πρώτη φορά που συμβαίνει και δυστυχώς ούτε και τελευταία.  Συγκεκριμένα, συνταξιούχος δάσκαλος από την Τσάκωνη, κάτοικος Αθηνών κατά τους χειμερινούς μήνες και κάτοικος Τσάκωνης τα καλοκαίρια, διατηρεί καρυδώνα έξω από το χωριό, με δέντρα παλαιά και καινούρια εμβολιασμένα. Με πολλή φροντίδα και πολλά έξοδα έχει φράξει τον καρυδώνα όχι μία αλλά τρεις φορές, λόγω καταστροφής της περίφραξης από τις αρκούδες, κάθε φορά και με καλύτερο τρόπο.
Η φετινή παραγωγή, λόγω καιρικών συνθηκών ήταν απογοητευτική, ελάχιστα σχετικά καρύδια. Ωστόσο, ούτε αυτά τα ελάχιστα θα μπορέσει να μαζέψει ο συμπαθής συντοπίτης μας, παρόλα τα έξοδα που έκανε βάζοντας εργάτες να περιποιούνται τον καρυδώνα όλον τον χρόνο. Βλέπετε η αρκούδα εντόπισε χωρίς να χάσει χρόνο τον καρυδώνα και μάλιστα δεν δίστασε να ανέβει πάνω στα δέντρα και να σπάσει τα ψηλά κλαδιά, ώστε έχοντάς τα κάτω να διαλέξει ξεκούραστα τα φρέσκα καρύδια. Η ζημιά στα δέντρα πολύ μεγάλη. Θα πάρουν χρόνια να ξαναγίνουν τα μεγάλα κλαδιά, αν βέβαια δεν συνεχίσει να τα ρημάζει το μεγαλόσωμο ζώο.
Ο άτυχος συντοπίτης μας, στο 91ο έτος της ζωής του, θυμάται εποχές παλιές, χωρίς τα ζώα αυτά κοντά στο χωριό του. Θυμάται ακόμα τον αγροφύλακα, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φρόντιζε τα κτήματα των χωριανών, και ας μην είχε τις δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, με σύγχρονα οχήματα, με drones, με συστήματα εκφοβισμού κτλ.
Στο όνομα μιας αμφισβητούμενης οικολογικής αντιμετώπισης των αρκούδων, πάρα πολλοί παραγωγοί και κτηνοτρόφοι κλαίνε τους κόπους τους μετά από τέτοιες επιθέσεις, με την πολιτεία και τους αρμόδιους του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ να αρκούνται σε κάποιους λόγους δήθεν κατανόησης και παρηγοριάς,.
Γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα της παρουσίας των αρκούδων μεγαλώνει όλο και περισσότερο, με την παρουσία τους ακόμα και μέσα σε κατοικημένες περιοχές, με επιθέσεις σε κοτέτσια, μαντριά, αμπέλια, χωράφια, αυλές κτλ, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη να ληφθούν άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα, ώστε να μη νιώθει ο πολίτης εγκαταλειμμένος στα θηρία με την πολιτεία απούσα εν έτει 2021. Όχι ιδιαίτερα αισιόδοξη, αλλά μιας και η ελπίδα πεθαίνει τελευταία, κρούω άλλη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου, εκ μέρους πολλών απελπισμένων χωριανών.

ΕΥΗ Λ. ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΟΥ

ΦΩΤΟ: Με τον ίδιο τρόπο έσπασαν όλα τα κλαδιά….

Back to top button