ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: Εκκίνηση για τον συνεδριακό τουρισμό με την βοήθεια του TCB! (φωτογραφίες)

Καθώς η Καστοριά αναζητά μια θέση στον χάρτη του συνεδριακού τουρισμού, ξεκίνησε τις προσπάθειες για να πετύχει το στόχο της. Αρχικά απευθύνθηκε στο Thessaloniki Convention Bureau (TCB), τον φορέα που ίδρυσαν ιδιώτες στη Θεσσαλονίκη για να προωθήσουν την πόλη ως συνεδριακό προορισμό.
Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
Την Παρασκευή, ο Πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης, στελέχη και μέλη του φορέα βρέθηκαν στην Καστοριά προσκεκλημένοι του τοπικού Δήμου. Σκοπός ήταν η υπογραφή ενός σύμφωνου πρόθεσης συνεργασίας ανάμεσα στις δυο πλευρές.
Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο της Καστοριάς, με την παρουσία εκπροσώπων τουριστικών και άλλων φορέων της περιοχής και των μελών τουTCB.
Στην προσφώνηση του ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, αφού καλωσόρισε την αποστολή από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε: « Προχωράμε βήμα βήμα στην τουριστική ανάπτυξη της Καστοριάς. Μας ενδιαφέρει πολύ και ο συνεδριακός τουρισμός γι΄αυτό και καλέσαμε ανθρώπους που έχουν γνώσεις και εμπειρίες στον συνεδριακό τουρισμό, προκειμένου να μας βοηθήσουν να τον αναπτύξουμε και στην Καστοριά. Ως πόλη έχουμε τις δυνατότητες, μας λείπει η εξειδικευμένη γνώση και η εμπειρία».
Απαντώντας ο Πρόεδρος του TCB Γιάννης Ασλάνης είπε: «Είμαστε ένας φορέας ιδιωτών που ιδρυθήκαμε το 2014 και καταφέραμε να βάλουμε κάτω από μια ομπρέλα τους επαγγελματίες της πόλης που έχουν άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού. Στο διάστημα αυτό καταφέραμε αρκετά πράγματα για τη Θεσσαλονίκη και το κυριότερο να βελτιώσουμε τη θέση της στον παγκόσμιο συνεδριακό χάρτη. Από την θέση 210 που ήταν τότε, ανέβηκε στη θέση 70 στον κόσμο και 50 στην Ευρώπη, ανάμεσα στο πόλεις με τα πιο πολλά συνέδρια.
Ανάμεσα στα άλλα, προτείνουμε στους συνέδρους που έρχονται στη Θεσσαλονίκη για κάποιο συνέδριο, ένα μπουκέτο κοντινών προορισμών προκειμένου να τους επισκεφτούν είτε αυτόνομα είτε στα πλαίσια μιας οργανωμένης δράσης του συνεδρίου. Γιατί όχι σε αυτό το πακέτο να μην εντάξουμε και την Καστοριά, μια όμορφη χαρισματική πόλη με ιστορία, ομορφιά, πολλά αξιοθέατα και εύκολη πρόσβαση μέσω της Εγνατίας οδού».
Στη συνέχεια ο αντιδήμαρχος τουρισμού του Δήμου Καστοριάς Σάκης Ρήμος, έκανε με την βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού παρουσίαση των τουριστικών δυνατοτήτων της Καστοριάς και των σημαντικότερων σημείων ιστορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Τέλος η διευθυντήρια του TCB Ελένη Σωτηρίου, έκανε παρουσίαση του TCB, αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του και στις δράσεις του για την προβολή και προώθηση της πόλης ως συνεδριακού προορισμού.
Ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων με βασικό θέμα αν η Καστοριά με 2700 κλίνες στα ξενοδοχεία της, αξιόλογους συνεδριακούς χώρους και πανεπιστημιακή κοινότητα, θα μπορέσει να μπει στον συνεδριακό χάρτη και αν μπορεί να δρομολογήσει έναν φορέα σαν το TCB, ανεξάρτητο ή κάτω από την ομπρέλα του Δήμου.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Καστοριά έχει να διανύσει αρκετό δρόμο μέχρι να μπει στον χάρτη του συνεδριακού τουρισμού, ωστόσο η αρχή έγινε. Το πρώτο κέρδος ήρθε ήδη για την πόλη, καθώς το TCB εντάσσει την Καστοριά στο μπουκέτο των προορισμών που προτείνει για παράλληλες εκδηλώσεις και επισκέψεις συνέδρων.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε η υπογραφή του προσυμφώνου συνεργασίας. Παρών ήταν και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης.
Για τα μέλη του TCB ακολούθησε ξενάγηση στην πόλη της Καστοριάς. Οι εντυπώσεις ήταν εξαιρετικές καθώς οι περισσότεροι δεν γνώριζαν τον πλούτο που έχει αυτή η μοναδική πόλη.
Τέλος η φιλοξενία από τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, τον αντιδήμαρχο Σάκη Ρήμο και του συνεργάτες τους θα μείνει αξέχαστη στα μέλη του Thessaloniki Convention Bureau.
 

Back to top button