Καστοριά

30 χρόνια του “Καστοριανού Κέντρου” Μελβούρνης

Η εφημερίδα μας «Nέος Κόσμος» στο φύλλο της Νο 3173/29-8-1991, έκανε γνωστό στο πλατύ κοινό της Μελβούρνης την αγορά της ιδιόκτητης στέγης του Συλλόγου «Η Καστοριά», η οποία πραγματοποιήθηκε πριν ακριβώς από τριάντα χρόνια, ήτοι στις 19 Σεπτεμβρίου 1991, με το εκτενές άρθρο του με τίτλο « Το όνειρο έγινε πραγματικότητα. ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΕΓΗ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ».

ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ»

Ο Σύλλογος «Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ» ιδρύθηκε από τους Καστοριανούς της Μελβούρνης στις 15 Μαΐου 1988 στο Θέατρο D του OLD ARTS BUILDING του Πανεπιστημίου Μελβούρνης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα δραστηριοποιήθηκε πλήρως και οι σκοποί του για τη σύσφιξη των σχέσεων με τη γενέτειρα Καστοριά στέφθηκαν με επιτυχία. Τον Ιούνιο του 1991, μετά από επίσημη πρόσκληση του Συλλόγου, μάς επισκέφθηκε στη Μελβούρνη ο τότε δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανδρέας Οικονομίδης.

Δύο μήνες αργότερα, ο Σύλλογος κατοχυρώθηκε επίσημα από την Πολιτεία της Βικτώριας. Το Καταστατικό του κατατέθηκε στην αρμόδια αρχή και ο Σύλλογος αναγνωρίστηκε με την επωνυμία του ως «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΩΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ “Η ΚΑΣΤΟΡΙΑ” INC» και στα Αγγλικά ως «THE AUSTRALIAN ASSOCIATION OF KASTORIANS “KASTORIA” INC».

Ο Σύλλογος άρχισε την ιστορία του με περισσότερα από 300 μέλη, αλλά στην αρχή του 21ου αιώνα η δύναμή του περιορίστηκε στα 150 μέλη. Η αναγνώριση του Συλλόγου μας έγινε σύμφωνα με την κοινοβουλευτική πράξη της Πολιτείας της Βικτώριας του 1981 και το Πιστοποιητικό του Σωματείου μας φέρει τον αριθμό ΑΟO23724 Α με ημερομηνία 10 Σεπτεμβρίου 1991 και στα Αγγλικά: Certificate of Incorporation.

Το πρώτο και πιο σημαντικό βήμα έγινε πολύ σύντομα με την αγορά της στέγης του Συλλόγου, ένα διώροφο κτίριο στο 219 Elizabeth Street, Coburg, στις 19 Σεπτεμβρίου 1991 και αυτό έγινε το Καστοριανό Κέντρο της Μελβούρνης. Ευθύς αμέσως δημιουργήθηκε και η συλλογική μας Βιβλιοθήκη με δωρεές βιβλίων των μελών μας, η οποία στο δεύτερο χρόνο από την ίδρυση του Συλλόγου αριθμούσε 5.000 τόμους για πολλά ενδιαφέροντα.

Από την ίδρυσή του, ο Σύλλογος προσπαθεί –όπως αναφέρεται στο Προοίμιο του Καταστατικού του– για την «ανάπτυξη φιλικών δεσμών προόδου και αλληλεγγύης όλων των μελών, τη διατήρηση των καστοριανών μας παραδόσεων, την εκτέλεση έργων κοινής ωφελείας στη Μελβούρνη και την Καστοριά και τη σύσφιξη των φιλικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας».

Στο διάστημα αυτό, ο Σύλλογος επιμελήθηκε για δώδεκα χρόνια το επίσημο και τριμηνιαίο δημοσιογραφικό του όργανο τα «Καστοριανά Νέα Μελβούρνης» που στελνόταν ταχυδρομικώς σε όλα τα μέλη του, στις Ελληνικές Αρχές και τον Τύπο της Μελβούρνης, αλλά και στη γενέτειρα Καστοριά: Δήμο, Νομαρχία και βουλευτές του Νομού, στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Η έκδοση αυτή που ήταν η κεφαλή του Συλλόγου και ο συνδετικός κρίκος όλων των μελών του, έγινε το μακροβιότερο μακεδονικό δημοσιογραφικό όργανο στην Αυστραλία με ζωντανή παρουσία. Δυστυχώς, όμως, ανέστειλε την έκδοσή του -λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων- το 2000.

Το 2015 η δράση αυτή εκτιμήθηκε δεόντως και όλα τα φύλλα της εφημερίδας μας τυπώθηκαν σε έναν Τόμο 280 σελίδων Α3 και ο πρώτος τόμος μπήκε στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας. Επίσης, στάλθηκαν από ένα στο Ελληνικό Προξενείο Μελβούρνης, στο Μουσείο της Μετανάστευσης της Βικτώριας, αλλά και στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος» όπου καταγράφηκε και προστέθηκε στη συλλογή της με αριθμό εισαγωγής 36453 και σήμερα είναι στη διάθεση των αναγνωστών της.

Κάθε χρόνο, στις αρχές Νοεμβρίου, ο Σύλλογος γιορτάζει επισήμως την Απελευθέρωση της Καστοριάς με Δοξολογία και Αρτοκλασία και με τα λάβαρά μας στην Ελληνική Εκκλησία της περιοχής μας, δηλαδή της Υπαπαντής του Κυρίου, και ο πανηγυρικός της Ημέρας εκφωνείται στο Κτίριό μας, ενώ το Γυναικείο Τμήμα προσφέρει πάντα παραδοσιακά εδέσματα σε όλα τα μέλη και φίλους σε μία πανηγυρική και εθνική ατμόσφαιρα.

Οργανώνει ετήσιο χορό, συχνότερα μπάρμπεκιου και διάφορες άλλες εκδηλώσεις επαφής μελών και φίλων καθώς και ιστορικές και ποιητικές διαλέξεις στο κτίριο του Συλλόγου.

Κάθε χρόνο διοργάνωνε για πολλά χρόνια την ετήσια καλοκαιρινή εκδρομή του Συλλόγου, αλλά και διαπολιτειακές εκδρομές αρκετών ημερών. Βοηθάει κατά δύναμη αναξιοπαθούντα μέλη του και συμμετέχει ενεργά σε όλους τους παμπαροικιακούς ελληνικούς φιλανθρωπικούς εράνους της Μελβούρνης προσφέροντας σημαντικά ποσά βοηθείας από το κοινό ταμείο του Συλλόγου.

Επισκέπτονται το Σύλλογο διάφορα μέλη της ελληνικής κοινωνίας τα οποία έρχονται από την Ελλάδα στη Μελβούρνη, όπως οι Νομάρχες Καστοριάς Καπαχτσής, Λάντσης, η Υπουργός Παιδείας Διαμαντοπούλου, βουλευτές, όπως ο Φίλιππος Πετσάλνικος και άλλοι.

Στις 19 Νοεμβρίου 1995, ανακηρύχτηκε Επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας «ες αεί», ο τότε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Γεώργιος Βέης, για τις πολλαπλές υπηρεσίες που προσέφερε προς το Σύλλογο «Η Καστοριά» κατά την εδώ θητεία του.

Από το 2007 για οκτώ χρόνια ο Σύλλογος διοργάνωσε στη Μελβούρνη με εξαιρετική επιτυχία, το παραδοσιακό Καστοριανό Καρναβάλι «Τα Ραγκουτσάρια», τον Ιανουάριο κάθε χρόνο –στα μέσα του καλοκαιριού– και έγινε ένας αξιόλογος θεσμός στην παροικιακή μας ζωή της Μελβούρνης, χάρη στη σκληρή δουλειά των μελών μας και ειδικά όλων των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων.

Το 2012 πραγματοποιήθηκαν εσωτερικά έργα ανακαίνισης της μεγάλης αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του άνω ορόφου και της σκάλας αξίας άνω των 30.000 δολαρίων και σε αυτήν γιορτάστηκε πανηγυρικά η εικοστή επέτειος της αγοράς του κτηρίου μας. Επίσης, λειτούργησε κανονικά τα τελευταία οκτώ χρόνια το Τμήμα Ηλικιωμένων του Δήμου Μoreland.

ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

Οι τελευταίες εκλογές για την κανονική διετή θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 και όλα τα μέλη του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου ανέλαβαν τα ηνία του Συλλόγου με πολύ αξιέπαινο και ζωηρό ζήλο και εξαιρετικά ενεργητική διάθεση για εργασία και τα έργα τους ήδη φαίνονται στην ολική φιλοκαλία του κτηρίου, αλλά και των ποιοτικών εκδηλώσεων που ήδη οργάνωσαν από την αρχή της θητείας τους, καθώς επίσης επιμελήθηκαν και το υπέροχο Ημερολόγιο του 2021, με αυθεντικές πατροπαράδοτες δοκιμασμένες καστοριανές μαγειρικές συνταγές.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Στο μελλοντικό πρόγραμμά του Συλλόγου ήδη υπάρχουν μεγάλα σχέδια βελτιώσεων για τα οποία ήδη έχει εξασφαλιστεί η έγκυρη αρωγή και η ουσιαστική υποστήριξη από την Πολιτείας μας. Δυστυχώς όμως έφτασε ολοταχώς η πανδημία του κορωνοϊού και τα σχέδια θα αργήσουν να καρποφορήσουν, πράγμα που γίνεται και με όλους τους ομογενειακούς μας οργανισμούς στη Μελβούρνη.

Η ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ ΜΑΣ

Τέλος, όπως όλοι μας βλέπουμε, η πρώτη γενιά φεύγει ανεπιστρεπτί και οι νεότεροι θα πρέπει να αναλάβουν τα ηνία για να διαιωνίσουν το ελληνικό μας όνομα στην νέα μας πατρίδα.

Η νέα γενιά έχει ένα εξαιρετικά μεγάλο κεκτημένο και αναμφισβήτητο πλεονέκτημα την υπέροχη στέγη του Συλλόγου, που σήμερα εκτιμάται στα περίπου δύο εκατομμύρια δολλάρια. Αυτή είναι μία νόμιμη και σοβαρή βάση για αξιόλογη και διορατική διπλή εθνική δράση.

Φρονούμε πως όλοι οι τοπικοί ελληνικοί οργανισμοί στη Μελβούρνη από σήμερα θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ και κάθε Αυστραλός ελληνικής καταγωγής θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να γίνεται μέλος τους.

Για το λαμπρό και εξασφαλισμένο, αλλά και αόρατο μέλλον του Συλλόγου μας, ως πρώτη γενιά, ιδρυτές και σκαπανείς του, θα επικαλεστούμε την ακροτελεύτια διάταξη του Ελληνικού Συντάγματος και με μία καλολογική παράφραση θα υπενθυμίζουμε σε όλα τα μελλοντικά μέλη μας πως «η διαιώνιση του Συλλόγου μας επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελληνοαυστραλών μελών μας, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να βλάψει ή να καταλύσει το υλικό και πνευματικό μας οικοδόμημα, που είναι δημιούργημα απόλυτης συλλογικής σύμπνοιας και ελληνικού πολιτισμού.»

Να το υπενθυμίσουμε και στα Αγγλικά:

“The perpetuation of our Association is left to the patriotism of our Greek-Australian members, who have the right and obligation to resist by any means against anyone who attempts to damage or overthrow our material and spiritual association, which is a creation of absolute collective accord and Greek civilization.”

Γένοιτο ες αεί !

neoskosmos.com

 

Back to top button