ΓούναΚαστοριά

Δημήτρης Σαββόπουλος για τη σημερινή Ημέρα Εθνικών Ευεργετών και τον Μανωλάκη Καστοριανό

Στις 30 Σεπτεμβρίου τιμούμε τη μνήμη των Εθνικών μας Ευεργετών αναγνωρίζοντας το έργο και την προσφορά τους  προς το κοινωνικό σύνολο.

Τιμούμε εκείνους, που αποτέλεσαν λαμπρά παραδείγματα ανιδιοτέλειας και πατριωτισμού διαθέτοντας, κυρίως μετά θάνατον,  τα περιουσιακά τους στοιχεία για να δώσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης  σε τομείς όπως η Παιδεία, ο Πολιτισμός και η Κοινωνική Πρόνοια, ώστε να παραμείνει ζωντανή η Εθνική Συνείδηση σε δύσκολες εποχές. Ο τρόπος ζωής και οι επιλογές αυτών των ανθρώπων είχαν πάντοτε ως προτεραιότητα όχι το προσωπικό συμφέρον, αλλά την αγάπη για την πατρίδα.

Μεταξύ των Ελλήνων που κατέχουν τον τίτλο του Εθνικού Ευεργέτη αξίζει να μνημονεύσουμε ιδιαίτερα τον  Εμμανουήλ Φιλλίπου ή Μανωλάκη Καστοριανό, ένα αγράμματο φτωχόπαιδο από την περιοχή μας, που εγκαταστάθηκε τον 17ο αιώνα στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, έγινε πλούσιος με το  εμπόριο γουναρικών, ανακαίνισε την Πατριαρχική Σχολή και έχτισε πολλά σχολεία σε διάφορες περιοχές της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, ώστε να βοηθήσει τα Ελληνόπουλα να μορφωθούν.

Στους Εθνικούς μας Ευεργέτες  οφείλουμε όλοι μας τις θερμές ευχαριστίες για ό,τι είχαμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε στη ζωή μας ή θα απολαύουν στο μέλλον τα παιδιά μας από τα έργα τους, αλλά και από τα ιδεώδη που ακόμη και σήμερα εμπνέουν.

Ας εμπνευστούμε από τη δύναμή τους και ας ελπίσουμε να μιμηθούν το έργο τους  και άλλοι, νεότεροι Έλληνες!

O Aντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος

Back to top button