Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Εκλογές Μητροπολίτη για την πόλη της Καστοριάς (γράφει ο Γιώργος Φερδής)

Είναι πλέον γνωστό πως τον Οκτώβριο στις 8 του μήνα θα εκλέξει η  ιεραρχία της εκκλησίας της Ελλάδος το νέο μητροπολίτη της ακριτικής μητροπόλεως Καστοριάς υπερτιμο και Έξαρχο άνω Μακεδονίας.

Εδώ και καιρό ακούγονται πολλά ονόματα όπως τότε το 1996 στις εκλογές για την Καστοριά μετά την Κοίμηση του Μακαριστού Μητροπολίτη Γρηγορίου Γ’ πάλι μήνα Οκτώβριο. 

Θέλω να μεταφέρω στους συμπολίτες μου γεγονότα και να πω ότι καμιά επιλογή που θα γίνει γνωστή δεν θα είναι απόλυτα η σωστή καθώς ο χρόνος δίνει την ευκαιρία για πολλές αλλαγές.

Το τυπικό για την εκλογή Μητροπολιτών

Οι εκλογές έχουν προγραμματιστεί να  γίνουν την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το εκκλησιαστικό τυπικό το πρωί της Δευτέρας 4 Οκτωβρίου στο Καθολικό της  Μονής Πεντέλης, θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του νεωτέρου τη τάξει Μητροπολίτου Λήμνου κ. Ιεροθέου.

Αμέσως μετά θα αρχίσει η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η απαιτούμενη διαδικασία που προηγείται των εκλογών έτσι ώστε να αποφασίσει η Ιεραρχία το δι’ εκλογής ή δια μεταθέσεως πλήρωση των θέσεων θα γίνει στην αρχή και για τις πέντε Μητροπόλεις μαζί το πρωί της Παρασκευής.

Οι υποψηφιότητες…

Ονόματα από Ναύπακτο, Κοζάνη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά κι από την ίδια την πόλη της Καστοριάς ακούγονται εδώ και καιρό διάσπαρτα χωρίς καμία επιβεβαίωση.

Οι υποψηφιότητες είναι αυτή τη στιγμή  δύο αλλά από προχθές έγιναν τρεις αλλά μπορεί να γίνουν και παραπάνω σύμφωνα με πληροφορίες. 

Η πρώτη υποψηφιότητα, του Αρχιμ. Καλλινίκου Γεωργάτου, Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως Ναυπάκτου, μάλλον  έχει το επίσημο χρίσμα του Αρχιεπισκόπου. Η δεύτερη προσπάθεια Ιεραρχών της Β. Ελλάδος, Πρόκειται για τον Αρχιμ. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο, Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Πριν τρεις ημέρες προστέθηκε και η υποψηφιότητα του Αρχιμ. Νικολάου Γιαννουσά, Πρωτοσύγκελλου της Μητροπόλεως  Καστοριάς και πνευματικό τέκνο του Μακαριστού Σεραφείμ. Η υποψηφιότητα του αν και έπεσε στο τέλος στη μάχη θα κάνει τη διαφορά. Ή θα καταφέρει να διακριθεί ή θα πριμοδοτήσει την μια από τις δυο επιλογές.

Δυστυχώς, από την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη άρχισε η διαδοχολογία που κατά τη γνώμη μου δεν προσφέρει τίποτα αλλά δημιουργεί μόνο κακό, αντιπάθειες και καθόλου σεβασμό στον εκλιπόντα.

Το σίγουρο είναι ότι κανένας εκτός της ιεραρχίας δε γνωρίζει ποιος θα είναι ο εκλεκτός.

Και το κυριότερο, o εκλεγμένος από το σώμα της ιεραρχίας θα είναι ένας ο οποίος έχει καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εκλεκτόρων.

Κανένας δήμαρχος, κανένας περιφερειάρχης και κανένας βουλευτής δεν μπορεί ούτε να αλλάξει ούτε να επηρεάσει τις εκλογές που γίνονται με προσευχή και με την επίκληση του Αγίου πνεύματος. 

Η Ιστορία και το παρελθόν των εκλογών του 1996 μας δίδαξε οτι οποιον υποψήφιο στηρίζουν οι αρχές του τόπου οδηγείται στο γκρεμό και πέφτει σε δυσμένεια.

Οι πολιτικοί δε γνωρίζουν ούτε την πρακτική αλλά ούτε την νοοτροπία των εκλογών της εκκλησίας της Ελλάδος και το μόνο που καταφέρνουν είναι να προσφέρουν εντυπώσεις και ψεύτικες υποσχέσεις στους ψηφοφόρους των περιφερειών τους.

Οι αρχές της Καστοριάς δήμαρχος, νομάρχης αλλά και βουλευτές είχαν ζητήσει συνάντηση με τον μακαριστό αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ με αφορμή την κοίμηση του τότε μακαριστού μητροπολίτου Γρηγορίου Γ´, για να μεταφέρουν υπογραφές ανθρώπων για εκλεκτούς ιερείς της τοπικής κοινωνίας , Πεπεισμένοι πως Μπορούν να αλλάξουν ή να ανατρέψουν μία ψηφοφορία της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος. 

Είναι μεγάλο και τραγικό το λάθος που κάνουν οι πολιτικοί κατά καιρούς νομίζοντας πως θα καταφέρουν το ακατόρθωτο, δηλαδή να αλλάξουν τον εκλεκτό Που θέλει η σύνοδος της ιεραρχίας. Φυσικά οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους φουσκώνοντας τα μυαλά των ψηφοφόρων τους για να είναι αρεστοί στην περιοχή τους.

Όμως είναι καλό να βλέπουμε την ιστορία και να μαθαίνουμε από τα λάθη ώστε να μην επαναλαμβάνονται και δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

Ένας αρχιμανδρίτης θα αναλάβει τη θέση του μητροπολίτη της Καστοριάς τις αρχόντισσας της Μακεδονίας και αυτός θα είναι σίγουρα ο πρώτος σε ψήφους και επιλογή της ιεραρχίας της εκκλησίας της Ελλάδος.

Ας προσευχηθούμε όλοι να γίνει το θέλημα του τριαδικού θεού και όχι προσωπικά συμφέροντα διαφόρων ώστε το έργο του μακαριστού μητροπολίτη μας Καστοριάς Σεραφείμ να γίνει γνώμονας και παράδειγμα για τον διάδοχο από οιαδήποτε περιοχή και αν έρθει.

Να τον αγκαλιάσουμε αγαπητοί συμπολίτες μου και να τον βοηθήσουμε από την αρχή και καθόλη τη διάρκεια της επισκοπικής πορείας του.

Ευχόμενος να γίνει το θέλημα του θεού την 8η Οκτωβρίου

Γιώργος Δ. Φερδής 

Θεολόγος – Δημοσιογράφος 

Back to top button