Καστοριά

Ο Στάθης Μασκαλίδης γράφει για το βιβλίο “Η κερασιά στην αυλή μου” της Μυρτώς Πετροπούλου

Κράτησα στα χέρια μου το βιβλίο αυτό και καθώς γύριζα τις σελίδες του, δίχως να το καταλάβω, κατακλύστηκα με αναμνήσεις. Πού στα αλήθεια με ταξιδεύει ο λογισμός μου;
Άπλωσα τα χέρια και με έναν πήδο πιάστηκα από ένα κλωνάρι. Ήμουν παιδί θυμάμαι και με αξιοζήλευτη ευλυγισία, σπρώχνοντας δυνατά με τα πόδια τον κορμό, βρέθηκα πάνω στο δέντρο. Τι όμορφος που είναι ο κόσμος μας από δω πάνω! Πόσο πολλά πράγματα μπορείς να δεις… τι αλήθεια είδα;
Είδα τη συγγραφέα να γράφει με πολλή αγάπη μια ιστορία για έναν σπόρο που μεγάλο δέντρο έμελε να γενεί.
Είναι η κερασιά που μιλάει και κάθε λέξη της ξεχειλίζει από σεβασμό και λατρεία για τον άνθρωπο.
Τον άνθρωπο που την αγαπά και τη φροντίζει.
Είδα τον περιοδικό κύκλο της κερασιάς, μοιράστηκα τα όνειρα και τις επιθυμίες της, ρίζωσε μέσα μου ο πόθος να φυτέψω και εγώ ένα δέντρο (αν και λόγω επαγγέλματος το έχω κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν) και βλάστησε η θέλησή μου να προστατέψω όλα τα πλάσματα την πλάσης ετούτης.
Κι ενώ καρπωνόμουν τη χαρά της ανάγνωσης, μ’ έπιασε αποθυμιά καθώς σκεφτόμουν πόσο γευστικά είναι τα τραγανά κεράσια που μας χαρίζουν οι κερασιές… μα τι απίθανη εικονογράφηση είναι αυτή; Ένιωθα να κρατώ τους νόστιμους αυτούς καρπούς στα χέρια, να βλέπω τα παιδάκια μπρος στα μάτια μου να χαμογελάνε πάνω στο ευτυχισμένο δέντρο, να, να, να… πραγματικά είναι ένα βιβλίο γεμάτο από μοναδικές εικόνες.
Μέσα από την αφήγηση της κερασιάς αναδεικνύονται τα κάλλη της φύσης, η χρησιμότητα των δέντρων, η αρμονική συμβίωση του ανθρώπου με το περιβάλλον, η αλληλεπίδραση (γιατί όχι και η καλώς εννοούμενη αλληλεξάρτηση;) που ασκείται στης γης τα δημιουργήματα… περνάει μηνύματα που αγγίζουν την ψυχή του αναγνώστη.
Δε σας κρύβω πως νοερά ταξίδεψα πίσω στο χρόνο. Άκουσα τον διευθυντή στο σχολείο του χωριού μου, τότε που και εγώ ήμουν μικρό παιδί, να μας φωνάζει (εκεί στις αρχές κάθε Ιούνη) δυνατά: Προσέξτε τα κλαδιά από τις κερασιές, μη σπάσετε τίποτα! Κρίμα είναι να γίνουν ζημιές. Έχουν και τα δέντρα ψυχή! Μην ανεβαίνετε ψηλά, προσοχή μην πέσετε… ωραία χρόνια.
΄΄Η κερασιά στην αυλή μου΄΄ ενδείκνυται για παιδιά και για μεγάλους που κάποτε υπήρξανε παιδιά.
Η συγγραφέας έχει καταγωγή από την Καστοριά. Περήφανος νιώθω που βγάζει ο τόπος μου ανθρώπους που φέρνουν ανθοφορία στον πολιτισμό μας.

 

Back to top button