ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Γνωρίστε από κοντά τα εργαστήρια συντήρησης εικόνων του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς

Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης 2021: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς για 4η συνεχόμενη χρονιά γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Συντήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δύο εκδηλώσεις:
• Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021: Ξενάγηση στα εργαστήρια συντήρησης εικόνων του Βυζαντινού Μουσείου Καστοριάς. Η ανακαίνιση των εργαστηρίων συντήρησης της ΕΦΑ Καστοριάς, που στεγάζονται στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, όπως και η επανέκθεσή της συλλογής του, πραγματοποιήθηκαν με τη χρηματοδότηση του επιχειρησιακού προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013. Για πρώτη φορά από την έναρξη λειτουργίας του εν λόγω Μουσείου, η ΕΦΑ Καστοριάς προσκαλεί το κοινό και όλους τους ενδιαφερόμενους σε μια δια ζώσης ξενάγηση με αντικείμενο τη συντήρηση τόσο των φορητών εικόνων όσο και των ζωγραφικών τμημάτων τέμπλου (βημόθυρα, επιστύλια). Ώρες ξεναγήσεων 10:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2467026649 (εργαστήρια) και στο 2467026781 (Βυζαντινό Μουσείο) έως την Κυριακή 3/10. Σε περίπτωση που συμπληρωθούν οι θέσεις ενδέχεται να επαναληφθεί η εκδήλωση την Τρίτη 5/10.
• Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2021: μία ψηφιακή Διαδικτυακή δράση θα αναρτηθεί στη σελίδα του facebook της Υπηρεσίας και στη σελίδα του facebook του ΣΣΑΕΤΤΕ με τίτλο: «Το ταξίδι μιας εικόνας από τα εργαστήρια συντήρησης στην έκθεση». Στο μικρό μήκους βίντεο παρουσιάζονται τα στάδια συντήρησης της περίφημης εικόνας του Προφήτη Ηλία που φιλοτεχνήθηκε περί τα 1180-1200 μ. Χ. και συντηρήθηκε προσφάτως στα εργαστήρια συντήρησης της ΕΦΑ Καστοριάς. Η εικόνα, ανήκει στη συλλογή του Βυζαντινού Μουσείου και έχει ταξιδέψει και εκτεθεί αρκετές φορές σε εκθέσεις στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου. Πριν από την επανέκθεσή της, στο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης, υποβλήθηκε στις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Οργανισμών Συντήρησης (European Confederation of Conservator-Restorers’ Organisations – ECCO), με στόχο τη γνωριμία του κοινού με την επιστήμη της συντήρησης αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και την ανάδειξη της σημαντικής συνεισφοράς της στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τις δράσεις συντονίζουν από κοινού η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επίσημος εκπρόσωπος της ECCO στη χώρα μας και το Ελληνικό Τμήμα του ICOM.

 

Back to top button