Καστοριά

Καστοριά: Μυθικό πλάσμα (βίντεο)

Φθινόπωρο μπήκε για τα καλά , οι πρώτες βροχές έκαναν δυναμικά την παρουσία τους , τα δέντρα ξεκίνησαν τον ύπνο τούς , τα πρώτα μανιτάρια σηκώνουν δειλά τα φυλλώματα τού δάσους , και εκεί κάνουν την εμφάνιση τους οι ‘’μυθικές σαύρες ‘’! Οι σαλαμάνδρες..
Μύθοι, θρύλοι, δεισιδαιμονίες περιβάλουν τις σαλαμάνδρες στην λαογραφία , πετάγονται από φωτιές χωρίς να τις φθείρουν οι φλόγες, αν βρεθεί κοντά σε δένδρο κάνει τούς καρπούς τοξικούς, έχουν φανταστικές δυνάμεις, στολίζουν οικόσημα, θυρεούς, κοσμήματα, πίνακες, θρησκευτικά βιβλία και πολλά άλλα πάντα με εκπληκτικές ιδιότητες.
Ταπεινό πλάσμα και μοναδικό , περιμένει τα πρωτοβρόχια να βγει από την κρυψώνα του , του έχουν αποδοθεί μυθικά χαρακτηριστικά που φυσικά δεν ισχύουν.
Ιδιαίτερο πλάσμα , δεν είναι σαύρα και μάλιστα με μικρή τοξικότητα για την αμυντική της λειτουργία από τούς θηρευτές, άλλωστε το δηλώνει και το εντυπωσιακό και έντονο χρώμα της .
Είναι αμφίβια και κάποια από αυτά είναι πλήρως υδρόβια , χρειάζεται πάντα υγρασία για το δέρμα τούς . Και το εντελώς ξεχωριστό…. Μια μοναδική ιδιότητα που διαθέτουν μεταξύ των υπόλοιπων σπονδυλωτών είναι η ικανότητα τους να αναγεννούν χαμένα άκρα, καθώς και άλλα κατεστραμμένα μέρη του σώματός τους!!!
Αξίζει λοιπόν τούς μύθους της …
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Back to top button