Κόσμος

ΗΠΑ: Κίνδυνος παράλυσης του κράτους από το αδιέξοδο στο Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου χρέους

Σε αχαρτογράφητα ύδατα εισέρχονται οι ΗΠΑ, καθώς το Κογκρέσο αδυνατεί να καταλήξει σε διακομματική συμφωνία αύξησης του θεσμοθετημένου ανώτατου ορίου χρέους.

Οι επιπτώσεις για την αμερικανική και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία θα είναι καταλυτικές, εάν δεν αυξηθεί το λεγόμενο «ταβάνι χρέους» έως τις 18 Οκτωβρίου. Τότε είναι που ο δανεισμός της χώρας φτάνει στο όριο του, στα 28,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και αυτομάτως παγώνουν οι περισσότερες δαπάνες της κυβέρνησης, παραλύει το κράτος, παύουν να εξυπηρετούνται οφειλές, κινδυνεύει η πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ και εισέρχεται ο πλανήτης στην δίνη μιας νέας οικονομικής κρίσης εν μέσω πανδημίας.

Οικονομολόγοι και αναλυτές στην Ουάσιγκτον προειδοποιούν ότι κάθε ένας πολίτης των ΗΠΑ θα επηρεαστεί από μια τέτοια ιστορικής σημασίας εξέλιξη και η χώρα θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξεπεράσει το σοκ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να επιτρέψουν την αύξηση του χρέους και καλούν τους Δημοκρατικούς να βρουν τρόπο να το κάνουν μόνοι τους, παρόλο που η αύξηση αντιμετωπίζεται παραδοσιακά ως μια διακομματική διαδικασία, αφού αφορά σε οφειλές προηγούμενων κυβερνήσεων και ήδη ψηφισμένων και εφαρμοσμένων πολιτικών. Ο λόγος υιοθέτησης αυτής της στάσης είναι ότι θέλουν να σύρουν τους δημοκρατικούς στην χρονοβόρα κοινοβουλευτική διαδικασία του «συμβιβασμού», η οποία απαιτεί από τους εισηγητές (εν προκειμένω, τους Δημοκρατικούς) να αποφασίσουν το ακριβές ποσό της ετήσιας αύξησης, το οποίο θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές του μεσοδιαστήματος τον επόμενο Νοέμβρη. Είναι μια απόφαση που ο κάθε δημοκρατικός νομοθέτης δεν θέλει να λάβει μόνος του, διότι θα την βρει μπροστά του τότε.

Πέραν τούτου δεν φαίνεται πως υπάρχει και ο απαιτούμενος χρόνος πια για να περατωθεί η εν λόγω διαδικασία του συμβιβασμού, καθώς απαιτούνται δύο εβδομάδες το λιγότερο. Αυτό που απομένει είναι η λεγόμενη «πυρηνική» επιλογή, βάσει της οποίας οι δημοκρατικοί θα αλλάξουν για μία και μόνο φορά τους κανόνες λειτουργίας της Γερουσίας και θα απαιτηθούν για την αύξηση του χρέους 51 ψήφοι αντί των δύο τρίτων. Όμως, αφενός, έως αυτή την ώρα δεν είναι βέβαιο ότι το δημοκρατικό κόμμα είναι συμπαγές στη Γερουσία (δύο γερουσιαστές από την Αριζόνα και την Δυτική Βιρτζίνια δεν έχουν συμφωνήσει) και, αφετέρου, υπάρχει ο φόβος ότι δημιουργείται κακό προηγούμενο, που μελλοντικά θα σύρει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα σε αλλαγή των κανόνων της Γερουσίας κάθε φορά που θα υπάρχει δυσκολία υιοθέτησης νόμων.

Λένα Αργύρη / ertnews.gr

Back to top button