Καστοριά

Εικονική περιήγηση στον γύρο της λίμνης – Εξερευνήστε τα πουλιά της περιοχής

Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών – 9 Οκτωβρίου 2021

Μια εικονική περιήγηση στον παραλίμνιο δρόμο της χερσονήσου της Καστοριάς, στον «Γύρο της Λίμνης», για τα πουλιά της περιοχής
Δείτε την εφαρμογή και περιηγηθείτε εικονικά ΕΔΩ
(περιμένετε λίγο να φορτώσει)

Οι «Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά» (Σ.Π.Π.), διεθνής ονομασία Important Bird Areas/IBAs, αποτελούν ένα παγκόσμιο δίκτυο περιοχών ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των πουλιών του πλανήτη.

Η Λίμνη της Καστοριάς (Λίμνη Ορεστιάδα) και το «Βουνό» της χερσονήσου, έχουν χαρακτηρισθεί ως «Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά της Ελλάδας», με τον κωδικό GR048 και την ονομασία «Λίμνη Καστοριάς – Lake Kastoria» (συνολική έκταση 3.794,91 ha), καθώς όλη η αναφερόμενη έκταση διαθέτει φυσικούς οικοτόπους για την αναπαραγωγή ή τη διαχείμαση ή τη στάση πουλιών κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών.

Η ίδια περιοχή αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) – Special Protected Area (SPA) για τη διατήρηση των πτηνών, σύμφωνα με τις Οδηγίες 79/409/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ, κι έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000 με την ονομασία «Λίμνη Ορεστιάς (Καστοριάς) – LIMNI ORESTIAS (KASTORIAS)» και τον κωδικό GR1320003 (συνολική έκταση 3.833,35 ha).

Στην προστατευόμενη έκταση της λίμνης (IBAs & SPA) περιλαμβάνεται και ο «Γύρος της Λίμνης», δρόμος περιμετρικά της χερσονήσου, μήκους περίπου 10χλμ. Μια διαδρομή υψηλής αισθητικής και πολιτισμικής αξίας, που για χρόνια επιλέγεται ως χώρος άθλησης, αναψυχής και τουριστικής επίσκεψης. Παρατηρητές και φωτογράφοι της άγριας ζωής τής προσδίδουν μια επιπλέον αξία, με τους παρατηρητές πουλιών να εντοπίζουν και είδη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.

Σχετικά με την παρατήρηση πουλιών, η διαδρομή συγκεντρώνει αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα, όπως:

α) προσβασιμότητα από όλους, παιδιά και ενήλικες, με αυτοκίνητο, με ποδήλατο ή περπατώντας,

β) δυνατότητα παρατήρησης ειδών σε μια ευρεία διαβάθμιση: από κοινά έως σπάνια, υδρόβια, παρυδάτια, δασόβια, αρπακτικά κ.ά., είδη με μόνιμη παρουσία αλλά και «περαστικούς επισκέπτες»,

γ) ακόμη και το αστικό τμήμα της διαδρομής προσφέρει «δυνατές» στιγμές στον παρατηρητή, με πουλιά να αναζητούν και να συλλαμβάνουν την τροφή τους, με πολυπληθείς πληθυσμούς τους να κουρνιάζουν σε δέντρα και νησίδες κοντά στην όχθη, με φωλιές και νεοσσούς, με εποχικές εμφανίσεις μεταναστευτικών ειδών.

Με δεδομένες τις αξίες και τις δυνατότητες που αναφέρονται, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς δημιούργησε την εικονική περιήγηση «Τα Πουλιά στον Γύρο της Λίμνης».

Για την περιήγηση αξιοποιείται το πρόγραμμα γραφικής απεικόνισης της Γης Google Earth και ο χάρτης της Λίμνης της Καστοριάς.

Δημιουργήθηκε για την αποτύπωση περιοχών της παραλίμνιας διαδρομής όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα εντοπισμού ορισμένων ειδών πουλιών (π.χ. κρυπτοτσικνιά, λαγγόνας, βαλτόπαπιας, χηνοπρίστη, αργυροπελεκάνου). Χωρίς να παραβλέπεται η δυνατότητα μετακίνησης των πουλιών σε όλη την έκταση του υγρότοπου, ο σχεδιασμός των περιοχών βασίστηκε στις προτιμήσεις των πουλιών για συγκεκριμένα ενδιαιτήματα, καθώς και σε δεδομένα μακροχρόνιων εμπειρικών παρατηρήσεων και καταγραφών.

Στον χάρτη της Λίμνης της Καστοριάς οριοθετούνται με διαφορετικά χρώματα (κόκκινο, καφέ, κίτρινο, πορτοκαλί, γαλάζιο, πράσινο, ροζ, μοβ) οχτώ περιοχές (ζώνες Α΄-Η΄) και με εικονίδια αντίστοιχου χρώματος σημαίνονται τα πουλιά που παρατηρούνται. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ζώνης περιγράφονται συνοπτικά στα συνοδευτικά κείμενα.

Είδη πουλιών που παρατηρούνται σε όλο το μήκος της παραλίμνιας διαδρομής (κορμοράνος, λευκοτσικνάς, σκουφοβουτηχτάρι κ.ά.), συμβολίζονται με εικονίδια γκρι χρώματος περιμετρικά της χερσονήσου.

Κάνοντας “κλικ” στα εικονίδια, εμφανίζονται αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες για κάθε είδος πουλιού και σύντομη πληροφορία για την αναγνώρισή του.
Βιντεοσκοπημένα στιγμιότυπα από τη ζωή στη Λίμνη της Καστοριάς, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάνοντας “κλικ” στα αντίστοιχα εικονίδια.

Back to top button