Ελλάδα

Μέτρα για ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο: Κριτήρια και δικαιούχοι – Αναλυτικά παραδείγματα (βίντεο)

Νέα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών λαμβάνει η κυβέρνηση ώστε να απορροφηθεί το κύμα των διεθνών ανατιμήσεων στην ενέργεια. Η επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος διπλασιάζεται, το επίδομα θέρμανσης αυξάνεται, ενώ διευρύνονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, για να μπορέσει να υπαχθεί στα μέτρα το 80% των καταναλωτών.

Στα 500 εκατ. ευρώ αυξάνεται το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο θέρμανσης.

«Πέρα από τις πολιτικές μόνιμης αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, υλοποιούμε στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης της παροδικής – όπως σήμερα εκτιμάται – ενεργειακής κρίσης» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Με 326 εκατ. ευρώ θα επιδοτηθούν συνολικά οι λογαριασμοί ρεύματος όλων των νοικοκυριών.

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος αυξάνεται στα 18 ευρώ τον μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου. Για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου η επιδότηση θα ανέλθει στα 24 ευρώ το μήνα.

Αυτό σημαίνει ότι σε σχέση με την αρχική απόφαση διπλασιάζεται το ύψος της επιδότησης και ανέρχεται στα 6 λεπτά την κιλοβατώρα, για κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες.

«Η μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου θα είναι 24 ευρώ το μήνα, ώστε αυτοί να μην δουν καμία αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Για όλους τους υπόλοιπους η αύξηση, επαναλαμβάνω, δεν θα ξεπεράσει τα 2 με 3 ευρώ το μήνα» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Αυξημένο κατά περίπου 20% θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης, με το συνολικό κονδύλι να ανεβαίνει στα 168 εκατ. ευρώ.

Το αυξημένο επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται από 100 έως 750 ευρώ και αναμένεται να καλύψει περίπου 1,4 εκατ. νοικοκυριά.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι διπλάσιος σε σχέση με πέρυσι καθώς θα ισχύσουν διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Για τον άγαμο, το όριο αυξάνεται στις 14.000 ευρώ από 12.000 ευρώ, για οικογένεια με δύο παιδιά ανεβαίνει στις 26.000 ευρώ από 24.000 ευρώ και για οικογένεια με τρία παιδιά διαμορφώνεται στις 29.000 ευρώ από 26.000 ευρώ. Επίσης, το περιουσιακό κριτήριο αυξάνεται κατά 50.000 ευρώ και ανέρχεται πλέον στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο και στις 300.000 ευρώ για τον έγγαμο.

«Αναμένεται να είναι επιλέξιμο το 80% των νοικοκυριών που θα καταναλώσουν τις επιδοτούμενες μορφές καυσίμου: πετρέλαιο θέρμανσης εσωτερικής καύσης (DIESEL), φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζας (πέλετ)» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Μέσα στο μήνα θα εξειδικευθούν οι λεπτομέρειες προκειμένου να ξεκινήσουν οι αιτήσεις.

Φυσικό αέριο: Το ράλι τιμών συμπαρασύρει αγαθά & υπηρεσίες

Η ενεργειακή καταιγίδα που απειλεί την Ευρώπη και εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα αποτυπώνεται και στην εκρηκτική αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή τον Σεπτέμβριο. Ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 2,2%, ποσοστό που συνιστά ρεκόρ των τελευταίων ετών.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν με επίσημο τρόπο αυτό που οι καταναλωτές ήδη έχουν αντιληφθεί στην τσέπη τους. Οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο συμπαρέσυραν βασικά προϊόντα.

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ (ετήσιες μεταβολές)

  • Φυσικό αέριο 108,5%
  • Πετρέλαιο θέρμανσης 28,9%
  • Νωπά λαχανικά 21,1%
  • Αεροπορικά εισιτήρια 20,9%
  • Ελαιόλαδο 18,4%.

Για την αντιμετώπιση της αύξησης του ενεργειακού κόστους, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα εκπονήσει σχέδιο βάσει του οποίου θα απορροφηθεί κατ’ ελάχιστον το 15% των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο.

Η επιδότηση 15% θα δοθεί στους παρόχους φυσικού αερίου για να περάσουν τη μείωση στους καταναλωτές.

Η οριστικοποίηση των όρων, της διαδικασίας, αλλά και του μηχανισμού πιστοποίησης ώστε να εξασφαλιστεί ότι η έκπτωση θα φτάσει στους τελικούς οικιακούς καταναλωτές, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με όλους τους ιδιώτες παρόχους.

Νέα δέσμη μέτρων – Η αγωνία των πολιτών για τις ανατιμήσεις στην ενέργεια

Μετά τις ανακοινώσεις των νέων μέτρων για την αναχαίτιση της ακρίβειας στην ενέργεια, η ΕΡΤ κατέγραψε τις πρώτες αντιδράσεις των πολιτών της χώρας – κυρίως της βόρειας Ελλάδας – που ανησυχούν για τον χειμώνα που προμηνύεται δριμύς.

«Μία στις 4 ημέρες το Νευροκόπι κατά μέσο όρο έχει (θερμοκρασία) κάτω από το μηδέν. Εμείς χρειαζόμαστε πολύ γενναία αύξηση στο επίδομα καυσοξύλου για να μπορέσει ο κόσμος να επιβιώσει» δήλωσε ο Δήμαρχος Κάτω Νευροκοπίου, Γιάννης Κυριακίδης.

Με βάση τα νέα δεδομένα, στις περιοχές που ο χειμώνας είναι βαρύς αυξάνεται σημαντικά το επίδομα θέρμανσης.

Στη Φλώρινα, 4μελής οικογένεια θα επιδοτηθεί φέτος με 496€, ενώ το χειμώνα 2020-2021 πήρε 312€

Στα χωριά του Ολύμπου οι ξυλόσομπες έχουν ήδη φουντώσει για τα καλά.

«Ο χειμώνας εδώ ξεκινά από τον Οκτώβριο και σταματά τον Ιούνιο. Τουλάχιστον το μίνιμουμ που μπορεί κανείς να κάψει καυσόξυλα είναι από 12 έως 15 τόνους» είπε κάτοικος του Κοκκινοπύλου Ολύμπου.

Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα δουν επίσης αυξήσεις στα επιδόματα.

Οικογένεια στην Αθήνα με δυο παιδιά δικαιούται επίδομα 181€, ενώ πέρυσι πήρε 114€.

Η αντίστοιχη οικογένεια στη Θεσσαλονίκη θα λάβει επιδότηση 299€, ενώ την προηγούμενη χρονιά έλαβε 188€.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στη νέα επιδοματική πολιτική

«Οι σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν ότι η κοινωνία είναι και παραμένει απροστάτευτη από το τεράστιο κύμα ακρίβειας» σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Εξαντλούνται και πάλι σε ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα, που δεν προστατεύουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ακρίβεια» σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

«Η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τόσο τους δυσβάσταχτους φόρους στα καύσιμα όσο και την πολιτική της Ε.Ε και του κεφαλαίου που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια» υπογράμμισε το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει την κυρία ευθύνη για τον ορυμαγδό ανατιμήσεων στο κόστος της ενέργειας, που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Κατερίνα Χριστοφιλίδου, Τασούλα Κρητικού, Βαγγέλης Μητρούσιας, Μάκης Νασιάδης, Ειρήνη Τσακίρη, Βαλέρια Δολαπτσάκη

Ενεργειακό «Κραχ» – Στο βάθος… παιχνίδια γεωστρατηγικής

Η ενεργειακή κρίση αναδεικνύει οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς, με πιο χαρακτηριστική τη διένεξη ΗΠΑ-Ρωσίας. Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τη Μόσχα για εργαλειοποίηση των αποθεμάτων της φυσικού αερίου, με τη Μόσχα να απαντά πως «οι αγορές πρέπει να ακούν πιο συχνά… τον πρόεδρο Πούτιν».

Το ενεργειακό κραχ, έφερε στο προσκήνιο ξανά την αντιπαράθεση Μόσχας – Ουάσιγκτον.

«Εδώ και καιρό έχουμε προειδοποιήσει για τη χρήση της ενέργειας ως μέσο εξαναγκασμού και πολιτικό όπλο από τη Ρωσία. Το έχουμε δει να συμβαίνει στο παρελθόν, μπορεί να το ξαναζήσουμε. Θα ήταν λάθος η Ρωσία να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό» είπε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η Μόσχα απάντησε δια στόματος του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ: «Είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι πρόκειται για λάθος εκτίμηση».

Γεγονός είναι πάντως, ότι αμέσως μετά την παρέμβαση Πούτιν, οι τιμές υποχώρησαν. Και η Μόσχα σχολίασε με σκωπτική διάθεση…

«Θα πρέπει να ακούν (οι αγορές) πιο συχνά τον πρόεδρό μας…» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Όπως και το ότι η Μόσχα, δεν έκρυψε ποτέ την στήριξή της στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια αλλά και στην ταχύτατη άρση των εμποδίων, ώστε ο Nordstream 2 να καταστεί λειτουργικός – και δεν έχει ικανοποιηθεί. Στο ίδιο πλαίσιο, η Ουκρανία επιβεβαιώνει τη μείωση κατά τουλάχιστον 7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην ποσότητα του ρωσικού φυσικού μέσα από το έδαφός της φέτος, σε σχέση με πέρυσι. Αλλά η GAZPROM δεν συμφωνεί.

«Χορηγήσαμε επιπλέον ποσότητες αερίου σε όλες τις γραμμές, όπως και στην ουκρανική, όσο περισσότερο μπορούσαμε» είπε η Γελένα Μπουρμίτροβα, Γενική Διευθύντρια Εξαγωγών της GAZPROM.

Με το ράλι στις τιμές να συνεχίζεται, οι Ευρωπαίοι παίρνουν μέτρα.

Στη Γαλλία, η άμεση στήριξη στους πιο ευάλωτους υπολογίζεται στα 580 εκατομμυρια ευρώ, ενώ εξετάζεται και η επιδότηση προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης.

Στην Ισπανία, οι φόροι στις επιχειρήσεις ενέργειας θα στηρίξουν με πάνω από 2,5 δισ.ευρώ τα νοικοκυριά.

Στη Βρετανία, το πακέτο των μέτρων για τους πιο αδύναμους υπολογίζεται στα 500 εκατομ.στερλίνες, με το επιπλέον κόστος όμως σε κάθε νοικοκυριό να υπολογίζεται για φέτος τουλάχιστον στις 800…

ertnews.gr

Back to top button