Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΠρόσωπα

Η Μαριάννα Μασάδη μιλάει για τη μουσική της πορεία, τον Μίκη Θεοδωράκη και τον παππού της από την Καστοριά

Τον παππού μου τον Αλέκο, τον συναντούσα κάθε καλοκαίρι, ήταν ο ήρωάς μου

Η ζωή της κυλάει ανάμεσα στο Tegernsee, μια μοναδικής ομορφιάς μικρή πόλη της Βαυαρίας, όπου ζει μόνιμα με τον άντρα της, και στην Κέρκυρα, όπου απέκτησαν πρόσφατα το δικό τους σπίτι.

Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ

Η Μαριάννα Μασάδη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γερμανία, αλλά είχε πάντοτε την Ελλάδα φωλιασμένη στην καρδιά της. Όνειρό της, από μικρό παιδί, να συνδέσει τις δυο πατρίδες της μέσω του τραγουδιού της. Άλλωστε, ο τεράστιος Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος ήταν φίλος του πατέρα της, την είχε ωθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ορίζοντας τρόπον τινά τη μουσική μοίρα της. Η Μαριάννα ακολούθησε τον δρόμο που της έδειξε, αλλά η δημιουργία οικογένειας σε πρώτη φάση και ένα ατύχημα που είχε ο γιος της αργότερα έκοψαν δύο φορές την καλλιτεχνική της φόρα. Η ίδια δεν το μετάνιωσε, αφού για εκείνη τα παιδιά της είναι πάνω απ’ όλα.

Πλέον, πατάει γερά στα πόδια της και ετοιμάζεται να μαγέψει τα πλήθη με τη φωνή της. Ήδη, μια από τις πιο διάσημες δημιουργούς τραγουδιών στη Γερμανία, η Κριστίνα Μπαχ, υπέγραψε το πρώτο της άλμπουμ, που περιλαμβάνει 12 κομμάτια που μιλούν στην ψυχή της και θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Το πρώτο single που θα λανσάρει από το άλμπουμ τιτλοφορείται «Καληνύχτα» και το βιντεοκλίπ του γυρίστηκε στην Κέρκυρα, μεταφέροντας στον θεατή ήλιο, θάλασσα, ανεμελιά. Κάποιοι την αποκαλούν κιόλας «διάδοχο» της Νάνας Μούσχουρη και της Βίκυς Λέανδρος. Η ίδια, ωστόσο, σχολιάζει ταπεινά ότι επιθυμεί απλώς να καλύψει το κενό της ελληνικής φωνής που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην κεντρική Ευρώπη, να γίνει μουσική πρέσβειρα της Ελλάδας στη Γερμανία.

6 Τετ α τετ με τη Bonnie Tayler
Τετ-α-τετ με τη Bonnie Tayler

Στα τέλη Νοεμβρίου θα κάνει μια συναυλία σε αίθουσα του παλατιού, στο Tegernsse, όπου θα προσκληθούν, μεταξύ άλλων, και οι πρίγκιπες και οι πριγκίπισσες της Βαυαρίας. Λίγο αργότερα, στις 19 Δεκεμβρίου, θα δώσει χριστουγεννιάτικη συναυλία στην Κέρκυρα μαζί με την τραγουδίστρια Ιωάννα Βλάχου και τη φιλαρμονική του νησιού. Παράλληλα, ετοιμάζει μια σειρά τραγουδιών ειδικά για την Ελλάδα με συνεργάτες τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη και τον σπουδαίο Λέο Λέανδρος.

«Η επικοινωνία που είχα μαζί του μου έδωσε μεγάλη χαρά και συγκίνηση. Και μόνο που μιλάς με τον Λέο Λέανδρος είναι μάθημα ζωής. Μας έφερε σε επαφή ο μάνατζέρ μου, δημοσιογράφος και συγγραφέας Γιάννης Βίτσας, που ετοιμάζει τη βιογραφία του» μας είπε με ενθουσιασμό η Μαριάννα Μασάδη, την οποία συναντήσαμε στο ονειρεμένο Tegernsee και ξεφυλλίσαμε μαζί το άλμπουμ της ζωής της.

Τι θυμάσαι έντονα από τα παιδικά σου χρόνια στην Ελλάδα;

Τον παππού μου, τον Αλέκο. Τον συναντούσα κάθε καλοκαίρι, όταν πηγαίναμε στο χωριό του πατέρα μου, στην Καστοριά. Ήταν ο ήρωάς μου. Ένας υπέροχος άνθρωπος με πολλές γνώσεις και μια μοναδική φιλοσοφία ζωής. Μου έμαθε πολλά. Στον χρόνο που περνούσαμε μαζί, προσπαθούσα να πάρω από εκείνον όσο περισσότερα πράγματα μπορούσα, γνώσεις και συμβουλές. «Κόρη μου», μου έλεγε, «όση επιτυχία και να έχεις στη ζωή σου, μην ξεχάσεις ποτέ τις ρίζες σου, να μένεις πάντοτε προσγειωμένη, να είσαι ο εαυτός σου και να αγαπάς τον κόσμο!».

Φαντάζομαι, θα σου στοίχισε πολύ η απώλειά του.

Τρομερά! Όταν πέθανε, τον Μάιο του 1996, ήμουν έγκυος στην κόρη μου, την Πασχαλία, και βρισκόμουν στη Γερμανία. Οι γονείς μου δεν μου το είπαν αμέσως, γιατί φοβήθηκαν μήπως πάθω κάτι. Θυμάμαι, ήταν να ψήσουμε στον κήπο εκείνη τη μέρα. Εγώ ήμουν πάνω, στο δωμάτιό μου, και ετοιμαζόμουν να κατέβω. Πήγα, λοιπόν, να πλύνω τα χέρια μου και τότε είδα τη μορφή του παππού μου στον καθρέφτη. Είχαμε τα ίδια πράσινα μάτια. Τρόμαξα, διαισθάνθηκα πως κάτι συνέβη. Ήταν, όμως, η ψυχή του που εμφανίστηκε απέναντί μου. Έμαθα ότι πέθανε μετά τη γέννηση της κόρης μου και ράγισε η καρδιά μου. Ερχόταν συχνά στον ύπνο μου στην αρχή, πλέον αυτό συμβαίνει πιο αραιά.

Στη Γερμανία πώς ήταν τα παιδικά σου χρόνια;

Συνέχεια της συνέντευξης στο newsbreak.gr

 

Back to top button