ΑγροτικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριά

Γέρμας: Συλλογή τσάπουρνων (μύρτιλλα)

Η μεγάλη και υγρή κοιλάδα όπου βρίσκεται κτισμένο το χωριό «ο Γέρμας» Καστοριάς είναι κατάφυτη από αναρίθμητα είδη φυτών. Στα φυτά αυτά περιλαμβάνεται κι ένας μικρός θάμνος, που στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας φέρει την ονομασία «η τσαπουρνιά», ενώ σε άλλα μέρη της Ελλάδος ονομάζεται «το μύρτιλλο».

Οι παλαιοί αγρότες και κτηνοτρόφοι του Γέρμα αγαπούσαν ιδιαίτερα τους καρπούς τής τσαπουρνιάς, τα λεγόμενα τσάπουρνα, και γι αυτό, όταν ωρίμαζαν οι εν λόγω καρποί, κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, πήγαιναν στα μέρη όπου ευδοκιμούσαν οι τσαπουρνιές και έτρωγαν τα τσάπουρνά τους επιτόπου ή τα συνέλεγαν και τα μετέφερναν στο σπίτι τους για να τα καταναλώσουν τα λοιπά μέλη τής οικογένειάς τους.

Σήμερα λίγοι κάτοικοι του Γέρμα συλλέγουν και καταναλώνουν τσάπουρνα, κυρίως οι άνω των 60 ετών που έχουν ανάλογα γευστικά βιώματα. Ένας εξ αυτών μετέβη την Τετάρτη στην περιοχή «Γεφύρι της Γιάζιας», όπου υπάρχουν κι ευδοκιμούν πάμπολλες τσαπουρνιές, μάζεψε αρκετά εκλεκτά τσάπουρνα και τράβηξε τις φωτογραφίες που συνοδεύουν το παρόν κείμενο.

Συλλεγέντα τσάπουρνα.

ΕΠΙΜΕΤΡΟ. Για τον θάμνο μύρτιλο (την τσαπουρνιά) και τον καρπό του, που ονομάζεται και αυτός μύρτιλο, αναφέρονται (και) τα εξής στο Διαδίκτυο:

«Το Μύρτιλο είναι φυτό πολυετές, θαμνοειδές, ύψους 60-90 εκατ., με πυκνές διακλαδώσεις και ημιδερματώδες φύλλωμα. Ανθοφορεί τους μήνες Μάιο – Ιούνιο με άσπρα – ροζ καμπανοειδή λουλούδια. Κάθε Φθινόπωρο τα φύλλα του παίρνουν ωραίες και έντονες πορφυρές αποχρώσεις. Τα φυτά μύρτιλα (οι τσαπουρνιές) παράγουν κατά τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο εδώδιμους καρπούς (τα μύρτιλα ή τσάπουρνα), που έχουν ελαφριά υπόξινη γεύση και είναι κατάλληλοι για παγωτά και γλυκά. Αναπαράγονται αγενώς, δηλαδή με την ανάπτυξη νέων βλαστών από τα ριζώματα των ώριμων φυτών».

Κλαδίσκοι τσαπουρνιάς με τσάπουρνα.
Πολύκαρπη τσαπουρνιά.
https://4.bp.blogspot.com/-0JjESnET6c8/UkNLwPEMrGI/AAAAAAAAJM4/mq_c3cII5cI/s1600/3%CE%B2.JPG
Σακούλα γεμάτη τσάπουρνα.

kepegerma.blogspot.com

 

 

Back to top button