Δίκη – βιτριόλι: Ξεκίνησε την απολογία της ζητώντας συγγνώμη η κατηγορουμένη – Ξέσπασε η Ιωάννα: Θα πεις την αλήθεια τώρα;

Ήρθε η ώρα για την 36χρονη καθ ομολογία δράστιδα της επίθεσης με βιτριόλι εναντίον της Ιωάννας Παλιοσπύρου,  προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον του δικαστηρίου για την αποτρόπαια επίθεση που συντάραξε το πανελλήνιο.

«Τη συγγνώμη μου τη ζήτησα στην Ιωάννα μέσα από την απολογία μου. Εγώ σήμερα επαναλαμβάνω τη συγγνώμη μου στην Ιωάννα, ειλικρινή μέσα από την ψυχή μου, και από την οικογένεια της, αλλά και από την οικογένεια μου γιατί τους έφερα μεγάλη ντροπή με την πράξη μου» ήταν τα πρώτα λόγια της κατηγορουμένης λίγο πριν διακοπεί η δίκη για να εξεταστεί το αίτημα του συνηγόρου της Σάκη Κεχαγιόγλου για τη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκουπουμενη σωματική βλάβη.

Πριν από λίγο ξεκίνησε και την απολογία της.

«Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κατηγορούμενη θα είναι απολύτως ελεύθερη από κάθε παράγοντα της δίκης για να απαντήσει ελεύθερα και να τηρηθεί πλήρως η δικονομία» είπε ο Σάκης Κεχαγιόγλου.

Αμέσως μετά τη διακοπή για την απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με το αίτημα, η Ιωάννα Παλιοσπύρου πλησίασε την κατηγορούμενη και της είπε: «Θα πεις την αλήθεια τώρα; Να κάτσω να ακούσω ή να φύγω;»

Η 36χρονη την άκουσε με σκυμμένο το κεφάλι χωρίς να απαντά. Οι φρουροί τη μετέφεραν άμεσα σε άλλο χώρο για να μην δημιουργηθούν εντάσεις.

Στο πλευρό της Ιωάννας βρίσκεται η οικογένειά της.

Γιατί ο εισαγγελέας απέρριψε το αίτημα της πολιτικής αγωγής για κλήτευση σημαντικών μαρτύρων που φέρονται να έχουν συμμετοχή στα περιστατικά

Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας προτείνει να μην κληθούν να καταθέσουν οι δύο μάρτυρες που έχει ζητήσει η πολιτική αγωγή ως εμπλεκόμενοι στα περιστατικά.

«Τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης είναι αποδεδειγμένα. Αυτό που το δικαστήριο διερευνά είναι η απόδοση του ορθού νομικού χαρακτηρισμού. Εξ αυτού του λόγου δεν χρειάζεται να έρθουν οι μάρτυρες να πουν για τα πραγματικά περιστατικά. Αν προσέρχονταν, δεν υπήρχε περίπτωση να καταθέσουν εις βάρος τους. Αυτοενοχοποίηση δεν έχει υπάρξει ποτέ. Σκεφτείτε αν έχουν βοηθήσει την κατηγορούμενη, να έρθουν εδώ και να το παραδεχθούν. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Τρίτον αν κληθούν ως μάρτυρες και καταθέσουν και ύστερα το δικαστήριο μας στείλει την υπόθεση στην εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα δημιουργεί απόλυτη ακυρότητα» είπε ο εισαγγελέας της έδρας και συμπλήρωσε πως
«το ορθό είναι αν θεωρήσει το δικαστήριο ότι υπάρχουν στοιχεία συνδρομής στην επίθεση, να διαβιβάσει στην εισαγγελία».

Μέχρι στιγμής η κατηγορουμένη δεν έχει δώσει απαντήσεις για τους λόγους που όπλισαν το χέρι της. Η ίδια, απευθυνόμενη στην παθούσα την ώρα των συγκλονιστικών περιγραφών της τελευταίας ενώπιον των δικαστών, τού εφιάλτη που έζησε και ζει εξαιτίας της, είχε ισχυριστεί πως η Ιωάννα “ξέρει το λόγο”, προκαλώντας το ξέσπασμα της οικογένειας της Ιωάννας. ‘Ομως ο 40χρονος που φερόταν ως το “μήλον της έριδος” στην απολογία του ξεκαθάρισε πως δεν είχε δει ποτέ του το θύμα και πως με την κατηγορουμένη είχε μια περιστασιακή ερωτική σχέση.

Μυστήριο παραμένει επίσης το πώς προμηθεύτηκε το βιτριόλι, ενώ στο ερώτημα αν είχε κάποια βοήθεια, οι συνήγοροι της Ιωάννας ανακοίνωσαν πως στα στοιχεία της δικογραφίας περιλαμβάνεται καθαρά ότι στενή της φίλη είχε στο κινητό της εγκατεστημένη εφαρμογή εντοπισμού κινητού για παρακολούθηση της τοποθεσίας του θύματος.

Σωρεία ερωτημάτων – Τι αναμένεται να πει

Κανείς δεν ξέρει τη στάση που θα κρατήσει η κατηγορουμένη. Αν η κατηγορουμένη θα επιχειρήσει να αιτιολογήσει την πράξη της ή αν θα προτιμήσει μόνο να εναντιωθεί στα στοιχεία που εισέφεραν οι ειδικοί στο δικαστήριο, σχετικά με την «θανατηφόρα ποσότητα υγρού» που χρησιμοποίησε, επαναλαμβάνοντας πως πρόθεσή της ήταν να την τραυματίσει καιχωρίς «ανθρωποκτόνο δόλο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Έφη αναμένεται να αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις ειδικών, ότι η ποσότητα που έριξε στην Ιωάννα ήταν πολύ μεγάλη, ίσως και δύο λίτρα όπως ακούστηκε στο δικαστήριο, καθώς πέρα από κάθε άλλο στοιχείο, το ζήτημα της ποσότητας του υγρού είναι καθοριστικής σημασίας για την απόφαση του δικαστηρίου. Στην ανακριτική της απολογία, η κατηγορουμένη είχε πει πως έριξε «ένα ποτήρι», χωρίς να γνωρίζει πόσο επικίνδυνο είναι. Αναμένεται επίσης, να αρνηθεί απόλυτα πως είχε στο μυαλό της να επαναλάβει την επίθεση στην Ιωάννα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του θύματος της επίθεσης, Νίκος Αλεξανδρής, είπε ότι από την 36χρονη κατηγορούμενη δεν περιμένουν τίποτα περισσότερο από “ένα θέατρο εμπλουτισμένο με μυθοπλασία ή με εξηγήσεις που δεν θα πείσουν αλλά θα προκαλέσουν εμάς και κυρίως την Ιωάννα”.

“Έχει δώσει μια τυπική ομολογία στην οποία έχει πει ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι έτσι ακριβώς όπως αναγράφονται στο κατηγορητήριο” ωστόσο από τη συμπεριφορά της μέχρι τώρα “δεν έχει δείξει στο ελάχιστο ότι έχει κατανοήσει στο ελάχιστο τον πόνο που έχει προκαλέσει” είπε ο κ. Αλεξανδρής.

Όπως είπε, «το δικαστήριο αναμένεται να αποφασίσει αν υπάρχει απόπειρα ανθρωποκτονίας, όπως υποστηρίζουμε εμείς ή βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως υποστηρίζει η υπεράσπιση». Όσον αφορά την αναμενόμενη ποινή, ανέφερε ότι αναμένει να είναι από 4 έως 7 χρόνια.

Ρεπόρτάζ Αννα Βλαχοπαναγιώτη, Βαλερια Δολαψάκη

ertnews.gr