Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αλλά και τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης του ιού της γρίπης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, σε συνδυασμό όμως με την τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής.
Για τον λόγο αυτό, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Καστοριάς, ενημερώνει τους πολίτες για το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο (2021-2022), το οποίο όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, συμβάλλει στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και θωρακίζει τη δημόσια υγεία.
Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου που θα πρέπει, κατά προτεραιότητα, να εμβολιάζονται είναι οι παρακάτω:
- Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
- Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα και φροντιστές αυτών
- Έγκυες, ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης και θηλάζουσες μητέρες
- Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
- Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
- Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας
- Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικότερα άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους.
Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες πριν την έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος γρίπης στην Ελλάδα (δηλαδή στα μέσα-μέχρι τέλος Νοεμβρίου).
Σημειώνεται ότι κατά την προσεχή περίοδο γρίπης (2021-2022), ο ιός της γρίπης θα κυκλοφορήσει παράλληλα με τον ιό SARS–CoV-2, που προκαλεί τη νόσο από κορωνοϊό-2019 (COVID-19). Για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι του ιού της γρίπης. Στόχος είναι η μείωση πιθανοτήτων ταυτόχρονης προσβολής και με τους δύο ιούς, γεγονός που μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση των ασθενών, καθώς και η μείωση του φόρτου υπηρεσιών υγείας και ειδικότερα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα σε μία ενδεχόμενη αυξημένη ζήτηση.
Συγχορήγηση με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού
Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ακόμη και την ίδια μέρα με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού –αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Χρονικοί περιορισμοί χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου σε σχέση με τη λοίμωξη COVID-19
- Ασυμπτωματικοί ή προσυμπτωματικοί ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο COVID-19 πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο μόλις ολοκληρώσουν την απομόνωσή τους
- Ασυμπτωματικά άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 και έχουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο μπορούν να εμβολιαστούν κανονικά.
- Συμπτωματικοί ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 πρέπει να αναβάλλουν τον εμβολιασμό τους μέχρι να ολοκληρωθεί η απομόνωσή τους και να υφεθεί η συμπτωματολογία της νόσου.
Τέλος, υπογραμμίζουμε ότι κάθε αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να καταχωρείται υποχρεωτικά από τον επαγγελματία υγείας που τον διενεργεί στο Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών.