Κόσμος

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας υπέρ της κατάργησης της νομικής ασυλίας του μονάρχη

Ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ τάχθηκε χθες Δευτέρα υπέρ της κατάργησης της απόλυτης νομικής ασυλίας της οποίας χαίρει ο μονάρχης.

«Δεν νομίζω ότι αυτή η νομική κατάσταση είναι απαραίτητη για τον αρχηγό του κράτους», εξήγησε ο πρωθυπουργός του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser.

Ο κ. Σάντσεθ διευκρίνισε πως θέτει το θέμα προκειμένου να ξεκινήσει «διάλογος για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ώστε να γίνει πιο σύγχρονο. Το ακαταδίωκτο του μονάρχη δεν αρμόζει πλέον «σε μια δημοκρατία εδραιωμένη, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια», έκρινε ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο θεμελιώδης νόμος στην Ισπανία προβλέπει ότι ο βασιλιάς χαίρει απόλυτης νομικής ασυλίας. Ωστόσο, ολοένα περισσότεροι καλούν να αλλάξει αυτό, μετά τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη τα τελευταία χρόνια ο τέως μονάρχης Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014.

Η προστασία της οποίας χαίρει ο Χουάν Κάρλος περιορίστηκε κάπως μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα. Έκτοτε, ο 83χρονος πατέρας του σημερινού μονάρχη Φιλίππου Στ΄ μπορεί κατά τον νόμο ακόμη και να δικαστεί σε περίπτωση που αποδειχθεί η τέλεση αξιόποινων πράξεων. Αλλά μόνο από το Ανώτατο Δικαστήριο και μόνο για εγκλήματα που αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας πως διαπράχθηκαν αφού εγκατέλειψε τον θρόνο.

Ο Φίλιππος συνεχίζει να χαίρει πλήρους νομικής ασυλίας. Πάντως, αντίθετα με τον πατέρα του, τον 53χρονο δεν βαρύνουν υποψίες για κάποιο ποινικό αδίκημα.

Ο Χουάν Κάρλος ζει εξόριστος στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εδώ και πάνω από έναν χρόνο. Εγκατέλειψε εν κρυπτώ την πατρίδα του την 3η Αυγούστου 2020, για να «διευκολύνει» τον γιο του, με φόντο τις καταγγελίες για τα σκάνδαλα, ανέφερε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε αργότερα.

Διενεργούνται έρευνες σε βάρος του.

Μεταξύ άλλων, κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, φορολογική απάτη, δωροδοκία στο έργο της κατασκευής σιδηροδρόμου υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία, κατοχή μυστικών υπεράκτιων λογαριασμών κ.λπ.

Δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από τον ισπανικό βασιλικό οίκο για τις κατηγορίες.

ΑΠΕ

Back to top button