Καστοριά

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Αρτέμιος: Η ζωή και το έργο του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας (της Ελένης Κωστοπούλου)

Στις 20 Οκτωβρίου, οι Έλληνες Αστυνομικοί με θρησκευτική κατάνυξη τιμούν την μνήμη του προστάτη Αγίου τους, Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού Αγίου Αρτεμίου, ο οποίος υπήρξε διακεκριμένος πολιτικός και ευσεβέστατος χριστιανός. Ας παρακολουθήσουμε ωστόσο το βίο και τα επιτεύγματά του.

Η ζωή και το έργο του Αγίου Αρτεμίου

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν δούκας στην καταγωγή και όλοι τον σέβονταν και τον αγαπούσαν, γιατί ήταν άνθρωπος δίκαιος, ενάρετος, ευσεβής και ελεήμων. Διακρινόταν δε για την μόρφωσή του και την εξυπνάδα του. Γι’ αυτό ο Μέγας Κωνσταντίνος, μόλις έγινε αυτοκράτορας της μεγάλης Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και διαδόθηκε παντού ο Χριστιανισμός και οι χριστιανοί ελεύθερα πια κατεγίνοντο στα θρησκευτικά τους καθήκοντα, για να στεριώσει καλά τη χριστιανική πίστη, τον διόρισε γενικόν διοικητήν της Αιγύπτου.
Ως διοικητής ο μεγαλομάρτυς Αρτέμιος είχε συγκεντρώσει όλη την αγάπη και την αφοσίωση των υπηκόων του. Δεν δυσαρεστούσε κανέναν, γιατί σαν δίκαιος και φιλάνθρωπος χριστιανός που ήταν, απέδιδε στον καθένα δικαιοσύνη σύμφωνα με τα έργα και τις πράξεις του.
Ο Άγιος εξακολούθησε να είναι διοικητής και επί των διαδόχων του Μεγάλου Κωνσταντίνου, του υιού του Κωνστάντιου και του μετέπειτα του Ιουλιανού του παραβάτου.
Ο Κωνσταντίνος ανέθεσε στον Αρτέμιο να μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη τα λείψανα του Αγίου Ανδρέου και του Αγίου Λουκά. Πράγματι, ο Αρτέμιος κατόρθωσε να παραλάβει από τις πόλεις όπου βρισκόταν τα ιερά αυτά λείψανα των Αγίων και να τα μεταφέρει στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί ο Κωνσταντίνος εκόσμησε με αυτά τον περίφημο ναό των Αγίων Αποστόλων. Όταν πέθανε ο Κωνστάντιος έγινε βασιλιάς ο Ιουλιανός, ο οποίος από Χριστιανός που ήταν, αρνήθηκε το Χριστό και έγινε ειδωλολάτρης γι’ αυτό και η ιστορία τον ονομάζει Ιουλιάνο τόν Παραβάτη. Αυτός, λοιπόν, ο παραβάτης του Χριστού άρχισε να καταδιώκει τους Χριστιανούς και να τους βασανίζει αλύπητα.
Έτσι, όταν πήγε στην Αντιόχεια συνέλαβε τους δυο πιο καλούς και πιο ευσεβείς ιερείς, τον Ευγένιο και τον Μακάριο, τους οποίους υπέβαλε σε τόσο σκληρά βασανιστήρια, τα οποία δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, για να τους εξαναγκάσει να απαρνηθούν τον Χριστό.
Τις ημέρες εκείνες έφθασε στην Αντιόχεια και ο Άγιος Αρτέμιος. Μόλις είδε τα βασανιστήρια που υπέφεραν οι δύο εκείνοι ενάρετοι ευσεβείς, λέγει στον Ιουλιανό, χωρίς να του φανερώσει ποιος ήταν :
“Γιατί μεγάλε βασιλιά του επίγειου τούτου κόσμου βασανίζεις τόσο σκληρά τους δύο αυτούς ευσεβείς αντιπροσώπους του Χριστού; γιατί προσπαθείς με τα βάναυσα αυτά μέσα που μεταχειρίζεσαι, να κάνεις τους ιερείς αυτούς να απαρνηθούν το Χριστό; Ο Χριστός έδωσε και σε σένα αυτό το αξίωμα και σε έκανε βασιλιά, για να απαρνηθείς όμως το Χριστό φαίνεται ότι καθοδηγείσαι από τον τρισκατάρατον τον διάβολον. Πρόσεχε όμως, μην υπερηφανεύεσαι, ούτε να καταδιώκεις και να βασανίζεις τους χριστιανούς, γιατί ο Χριστός είναι παντοδύναμος και πάνσοφος και δημιουργός όλου του σύμπαντος.”
Ο Ιουλιανός απόρησε για το θάρρος του και τον ρώτησε ποιος είναι. Ο δε μεγαλομάρτυς Αρτέμιος του απήντησε:
“Είμαι ο γενικός διοικητής της Αιγύπτου, χριστιανός και εγώ και ονομάζομαι Αρτέμιος. Μόλις άκουσε τα λόγια αυτά ο Ιουλιανός απήντησε στον Αρτέμιο.
Ώστε εσύ είσαι ο μεγάλος Αρτέμιος ο οποίος σκότωσε τον αδερφό μου τον Γάλλον!”
Κι ο Άγιος του αποκρίθηκε: “Είχα γνωρίσει τον αδερφό σου, ο οποίος ομολογώ ενώπιον του Θεού, ότι ήταν ένας πολύ καλός και ευσεβής χριστιανός. Για τον φόνο του όμως εγώ δεν πταίω, ούτε είχα καμία σχέση και φιλία με αυτούς που τον σκότωσαν, γιατί εγώ έμενα πάντοτε μέχρι τώρα στην Αίγυπτο.”
Ο Ιουλιανός είχε πράγματι έναν αδερφό που τον έλεγαν Γάλλο. Ο αδερφός του αυτός επήγε στη Καισάρεια της Καππαδοκίας για να σπουδάσει σε μια περίφημη σχολή που ήταν εκεί. Όταν τελείωσε τις σπουδές του, ο βασιλιάς Κωνστάντιος τον διόρισε Καίσαρα της Ανατολής. Επειδή όμως δεν υπάκουσε, διέταξε ο Κωνστάντιος και τον εσκότωσαν. Ο παραβάτης όμως δεν έδωσε σημασία στα λόγια του Αγίου Αρτεμίου και διέταξε τους στρατιώτες να τον βασανίσουν με τον πιο σκληρό τρόπο. Ο Ιουλιανός θαύμασε την υπομονή και την πίστη του Αρτεμίου και τέλος σε κακά χάλια με το σώμα του γεμάτο πληγές, διέταξε να τον ρίξουν μαζί με τους δύο εκείνους ιερείς στις φυλακές.
Την άλλη ημέρα τους δύο ιερείς τους εξόρισαν στην Αραβία κι ύστερα από λίγο διάστημα τους αποκεφάλισαν στις 20 Δεκεμβρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζει η εκκλησία μας και την μνήμη τους.
Ο Ιουλιανός ζητούσε επίμονα από τον Άγιο να απαρνηθεί το Χριστό και θα του χάριζε πλούτη και αξιώματα.
Ο Άγιος όμως του απάντησε θαρρετά:” Ο αληθινός Θεός είναι ένας, όστις δημιούργησε τον κόσμον όλον, όσα υπάρχουν εδώ στη γη, όσα υπάρχουν εδώ στη γη και όσα υπάρχουν επάνω στον ουρανό. Η δύναμις του Θεού είναι ανίκητος, η δε αγάπη του απέραντος και εθυσιάστηκε για να σώσει το ανθρώπινο γένος από την αιώνιον αμαρτίαν”. Αυτόν τον Θεό δεν πρόκειται να απαρνηθώ.
Ακούγοντας τα λόγια αυτά ο Ιουλιανός έγινε έξω φρενών και διέταξε τους δημίους να γυμνώσουν τον Άγιο και να τρυπήσουν τα πλευρά του με πυρωμένα σίδερα και με άλλα βασανιστήρια τα οποία υπέμεινε με θάρρος παρακαλώντας το Χριστό να του δίνει δύναμη. Μέσα στη φυλακή τον κράτησε ο Ιουλιανός δεκαπέντε μέρες. Ο Άγιος όμως τρεφόταν με τη Χάριν του Αγίου Πνεύματος.
Ο Άγιος Αρτέμιος μέχρι τον μαρτυρικό θάνατο του υπέστη σε πολλά βασανιστήρια
Πριν τον εκτελέσουν παρακάλεσε τους δήμιους του να τον αφήσουν για λίγο να προσευχηθεί. Και ο Άγιος αφού εγονάτισε, εσήκωσε τα χέρια προς τον ουρανό και προσευχήθηκε. Μόλις τελείωσε την προσευχή του ο Άγιος ακούστηκε μια αγγελική φωνή να κατεβαίνει από τον ουρανό, η οποία έλεγε τα παρακάτω ιερά λόγια:
“Αρτέμιε, άκουσε ο Κύριος την προσευχή σου και σου δίνει την θαυματουργό δύναμη, όσοι μετά τον θάνατό σου επικαλούνται το Άγιον όνομά σου να θεραπεύονται από οποιαδήποτε ασθένεια και αν πάσχουν. Πήγαινε τώρα να αποτελειώσεις το δρόμο σου και σε λίγο θα στεφανωθείς με το αμάραντο στεφάνι της νίκης.”
Μόλις άκουσε τα ουράνια αυτά λόγια ο Αρτέμιος με μεγάλη του ευχαρίστηση έσκυψε το κεφάλι του και οι δήμιοι τον αποκεφάλισαν στις 20 Οκτωβρίου, οπότε εορτάζεται η μνήμη του.
Οι Έλληνες Αστυνομικοί με θρησκευτική κατάνυξη τιμούν την μνήμη του προστάτη Αγίου τους, Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού Αγίου Αρτεμίου.
Ο Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου. Με την ενοποίηση των δύο Σωμάτων και την ίδρυση της Ελληνικής Αστυνομίας, με εισήγηση της θρησκευτικής Υπηρεσίας εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 398/1987 και ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Αρτέμιος αναγνωρίστηκε ως προστάτης του Σώματος.
 Η 20ή Οκτωβρίου είναι η ημέρα που τιμάται η μνήμη του, είναι η επίσημη εορτή, “Ημέρα της Αστυνομίας”
Με την θεσμοθέτηση της ημέρας αυτής από το 2002, η Πολιτεία τιμά την Ελληνική Αστυνομία για την προσφορά της στην πατρίδα και την κοινωνία. Οι Έλληνες Αστυνομικοί με θρησκευτική κατάνυξη τιμούν την μνήμη του προστάτη Αγίου τους, Μεγαλομάρτυρα και Θαυματουργού Αγίου Αρτεμίου. Δεν είναι τυχαίο ούτε συμπτωματικό ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ως προστάτη της τον Άγιο Αρτέμιο. Η βαθιά θρησκευτική πίστη του, η ισχυρή θέλησή του, η προσήλωση στο καθήκον, η υπηρεσιακή επάρκεια και η ικανότητά του να διαχειρίζεται επιτυχώς κρίσεις ανέδειξαν, στα ταραγμένα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου, την προσωπικότητα του Αγίου Αρτεμίου.*Αντλήθηκαν πληροφορίες από το βιβλίο, “Ο Βίος και η Πολιτεία των Αγίων Ορθοδόξων Πατέρων της Θεοχριστιανικής μας Εκκλησίας”.
Στο βιβλίο “Ο Μέγας Συναξαριστής της Ορθοδόξου Εκκλησίας” περιέχονται 45 θαύματα του Αγίου, τελεσθέντα μεταξύ των ετών 600-650 και δυο νεώτατα επισυμβάντα το μεν έτει 1937, το δε έτερον εν έτει 1945.

Ελένη Κωστοπούλου

Back to top button