Κόσμος

Ερντογάν: «Ανεπιθύμητα πρόσωπα» 10 πρέσβεις στην Άγκυρα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών να κηρύξει «personae non gratae» δέκα πρεσβευτές, συμπεριλαμβανομένου του απεσταλμένου της Ουάσιγκτον, λόγω μιας ασυνήθιστης κοινής δήλωσης, που ζητούσε την απελευθέρωση ενός φυλακισμένου στελέχους της αντιπολίτευσης· ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντέδρασε έντονα στην «πρωτοφανή» δήλωση του Τούρκου προέδρου.

Σε ανάρτησή του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντέδρασε έντονα στην πρωτοφανή δήλωση του Τούρκου προέδρου:
«Αυτός που έσυρε τη χώρα στην άβυσσο έδωσε εντολή “10 πρεσβευτές να κηρυχθούν persona non grata”. Μπορώ ξεκάθαρα να πω ότι ο λόγος αυτών των ενεργειών δεν είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων, αλλά η δημιουργία τεχνητών δικαιολογιών για την οικονομία που κατέστρεψε. Γυρίστε και ρίξτε μια ματιά  στο τραπέζι των ανθρώπων!» έγραψε.

Η κίνηση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας κατά τη διάρκεια δημόσιας ομιλίας το Σάββατο: «Έδωσα τις απαραίτητες οδηγίες στον υπουργό Εξωτερικών μας, είπα ότι θα χειριστείτε την καταγγελία των 10 πρέσβεων το συντομότερο δυνατό», είπε ο Ερντογάν.

Η οργισμένη αντίδραση προκλήθηκε από κοινή δήλωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τους 10 απεσταλμένους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι πρεσβευτές ζήτησαν μια γρήγορη και δίκαιη επίλυση της υπόθεσης του Οσμάν Καβαλά – ενός Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου που κρατείται στη φυλακή χωρίς καταδίκη από τα τέλη του 2017.

Ο Καβαλά αντιμετωπίζει μεγάλο αριθμό κατηγοριών, συμπεριλαμβανομένης της υποτιθέμενης χρηματοδότησης διαδηλώσεων κατά του Ερντογάν και της συμμετοχής στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Την Τρίτη, οι απεσταλμένοι της Γερμανίας, του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας και των ΗΠΑ κλήθηκαν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την «ανεύθυνη» τους δήλωση και την «πολιτικοποίηση [της] υπόθεσης του Καβάλα».

Αριάνα Φερεντίνου / ertnews.gr

Back to top button