ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Το πρόγραμμα εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου στην Καστοριά

Σε λίγες ημέρες ο Ελληνισμός γιορτάζει την ιστορική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, η οποία αποτελεί ένα φωτεινό ορόσημο της σύγχρονης Ιστορίας μας. Η αντίσταση της μικρής Ελλάδος προκάλεσε το θαυμασμό όλου του κόσμου. Η Ιταλική αυτοκρατορία, μετά από σειρά προκλήσεων, απαίτησε από την πατρίδα μας «γην και ύδωρ». Η απάντηση δεν μπορούσε να είναι άλλη από το ΟΧΙ. Με ελάχιστα μέσα ο Στρατός μας και με τη διαρκή συμπαράσταση του λαού αντιμετώπισε τις μεραρχίες του Μουσολίνι. Το παράδειγμα των πολεμιστών μας στο έπος τού ‘40 αποτελεί για εμάς σήμερα μια φωτεινή πυξίδα για την πορεία μας μέσα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι εορταστικές  εκδηλώσεις,  θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για λόγους δημόσιας υγείας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τετάρτη  27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ομιλίες εθνικής σημασίας και περιεχομένου στις αίθουσες διδασκαλίας στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε Καστοριάς, προκειμένου να τονιστεί η μεγάλη σημασία της εθνικής επετείου στην ιστορική πορεία του Έθνους, σύμφωνα με τις γενικότερες οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Ώρα 12:00΄ το μεσημέρι

Απότιση φόρου τιμής από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους  και οδηγούς στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων, προσερχομένων, μετά το πέρας των προηγούμενων εκδηλώσεων, με επικεφαλείς καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους.

Προτείνεται στην κατάθεση  στεφάνων να παραστούν μόνο οι σημαιοφόροι με τους παραστάτες της κάθε σχολικής μονάδας προς αποφυγή συναθροίσεων για λόγους  δημόσιας υγείας.

Επίσης προτείνεται, κατά την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου, να παραστούν μόνο οι σημαιοφόροι κάθε σχολικής μονάδας, στην Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς και στους κατά τόπους Ναούς προς αποφυγή συναθροίσεων για λόγους  δημόσιας υγείας.

Πέμπτη  28  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ώρα 07:00΄ 

Θα σημάνουν χαρμόσυνα οι καμπάνες όλων των Εκκλησιών.

Ώρα 07:30΄

Όρθρος και Μεγάλη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.

Ώρα 08:00΄

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Ώρα 10:30΄

-Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Καστοριάς.

-Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την  Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς «Αθανάσιος Χριστόπουλος», κα.  Θεοδώρα Τελλίδου.

Ώρα 11:15΄ 

-Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

-Κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, κατόπιν συνεννόησης με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη  (τηλ.24673 50216 ή 24673 50200 ) έως τις 26 Οκτωβρίου.

-Τήρηση ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος.

Ώρα 11:50΄      

Προσέλευση επισήμων στον χώρο της παρέλασης, μπροστά από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στην εξέδρα των επισήμων.

Ώρα 12.00΄               

Έναρξη παρέλασης, κοινή, από αναπηρικές & εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις και σωματεία, μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους & οδηγούς, μετά τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Η χρονική διάρκεια της παρέλασης, η οποία πρέπει να τηρηθεί αυστηρά, είναι χρονικής  διάρκειας 40-60 λεπτών.

Ώρα 18:30 

Επίσημη υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο Ηρώων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Σημειώσεις:

  • Για την φροντίδα της οργάνωσης όλων των πολιτικών τμημάτων ορίζεται η κα. Αλίκη Μήκα, Υπεύθυνη Γραφείου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς και αναπληρώτρια αυτής, η κα. Κωνσταντίνα Καλλίνικου, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής της Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.
  • Για τον χώρο κατάθεσης στεφάνων τελετάρχες ορίζονται, οι κ.κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης, Κωνσταντίνος Τζηκαλάγιας, Υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.
  • Αναμένονται διευκρινήσεις για το αν θα χρησιμοποιηθεί μάσκα από τους μαθητές και συνοδούς εκπαιδευτικούς κατά την διάρκεια της παρέλασης, η οποία θα γνωστοποιηθεί από το αρμόδιο υπουργείο στις κατά τόπου Δ/νσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, και εν συνεχεία θα ενημερωθούν οι σχολικές μονάδες.

Στο πλαίσιο του εορτασμού προβλέπονται:

– Γενικός  τριήμερος σημαιοστολισμός από την ογδόη πρωινή ώρα της 26ης ως τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου.

– Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του Δημοσίου των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ.  και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου.

Με την ευγενική τους φροντίδα παρακαλούνται κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να ρυθμίσουν:

  • Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το θρησκευτικό τελετουργικό.
  • Το 15ο  ΣΠ/ «XVΜΠ» για την έπαρση και υποστολή της Σημαίας, για την διάθεση μικροφωνικής και του απαραίτητου εξοπλισμού για την  απόδοση τιμών.
  • Η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς για την τήρηση  της τάξης και την ρύθμιση της κυκλοφορίας.
  • Ο Δήμος Καστοριάς για την τοποθέτηση εξέδρας – καρεκλών επισήμων, τη χάραξη των γραμμών παρελάσεως, την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό της πόλης και του χώρου στο Μνημείο Πεσόντων, στην πλατεία Μακεδονομάχων.
  • Οι Δ/ντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και το Γραφείο Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού Α/θμιας παρακαλούνται να μεριμνήσουν κατά αρμοδιότητα για την έγκαιρη και ακριβή ρύθμιση των λεπτομερειών των επί μέρους εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

 

Back to top button