ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Σαν σήμερα το 1999 ο Κωστής Στεφανόπουλος εγκαινίασε τον Λιμναίο Οικισμό στο Δισπηλιό (ρεπορτάζ)

Σαν σήμερα το 1999 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος εγκαινίασε τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό

Η ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων:

Τον προϊστορικό λιμναίο οικισμό Δισπηλιό Καστοριάς, μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο της περιοχής της Νότιας Ευρώπης, εγκαινίασε την Παρασκευή το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στο πλαίσιο της επίσκεψής του στον ακριτικό νομό της Δυτικής Μακεδονίας.

Μετά την τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος δήλωσε εντυπωσιασμένος και κάλεσε όλους να επισκεφθούν το λιμναίο οικισμό, τον οποίο χαρακτήρισε απόκτημα για το νομό Καστοριάς, αφού θα ενισχύσει, όπως είπε, την τουριστική κίνηση αλλά και τη γνώση για το παρελθόν μας.

Ο βουλευτής του νομού Καστοριάς του ΠΑΣΟΚ Φίλιππος Πετσάλνικος, εξέφρασε την επιθυμία των φορέων της περιοχής για κατασκευή Κέντρου Πληροφόρησης και Ενημέρωσης Λιμναίου Οικισμού Δισπηλιού, προϋπολογισμού 300 εκατ. δρχ. και τη δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου στο χώρο των ανασκαφών.

Η αρχαιολογική έρευνα και η δημιουργία του οικομουσείου, συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων δραχμών χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό κράτος και το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το βράδυ, ο Κωστής Στεφανόπουλος ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης του Δήμου Μακεδνών, στον οποίο ανήκει και ο σύγχρονος οικισμός του Δισπηλιού.

 

 

 

 

Back to top button