Ελλάδα

Καταδίωξη στο Πέραμα: Τι «έδειξε» το πόρισμα

Το πόρισμα για την αιματηρή καταδίωξη παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και περιλαμβάνει την αξιολόγηση των αστυνομικών δυνάμεων και τα συμπεράσματα για τις επιχειρησιακές δυσλειτουργίες. Τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα στο Πέραμα παρουσίασε η οικογένεια του 20χρονου που έπεσε νεκρός από τα αστυνομικά πυρά.

Δυσλειτουργίες στην άμεση δράση και συγκεκριμένα στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ. και το κέντρο επιχειρήσεων φαίνεται ότι εντοπίζει το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας για τα γεγονότα του Περάματος. Οι παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης της αστυνομίας αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα.

«Αυτό το πόρισμα είναι αδιάφορο για την υπόθεση» δήλωσε ο συνήγορος των 7 αστυνομικών, Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας αποτίμησε θετικά την κρίση των δικαστικών αρχών να αφεθούν ελεύθεροι οι 7 αστυνομικοί, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με τον 14χρονο που κατέθεσε ότι ήταν ο οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος.

«Θα φανεί αν αυτός ο συγκεκριμένος νεαρός οδηγούσε, ή αν ήταν καν στο αυτοκίνητο» είπε χαρακτηριστικά.

«Ο ισχυρισμός των κατηγορουμένων ότι εμφανίστηκε ένας τυχαίος 14χρονος ο οποίος ανέλαβε 7 απόπειρες ανθρωποκτονίες (…) ζέχνει ρατσισμό. (…) Δεν υπήρχε ενεργός κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί τη νόμιμη χρήση των επιχειρησιακών όπλων» τόνισε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του θύματος.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή η οικογένεια του νεαρού Ρομά Ν. Σαμπάνη κατηγόρησε τους αστυνομικούς για δολοφονία.

«Έχω χάσει ένα παιδί 19χρονο και θέλω δικαιοσύνη και μόνο» δήλωσε ο πατέρας του θύματος, Ηλίας Σαμπάνης.

Νέα στοιχεία για την υπόθεση αναμένεται να προστεθούν τις επόμενες ημέρες, με την ολοκλήρωση των εργαστηριακών ερευνών από το κλεμμένο όχημα.

Δέσμη παρεμβάσεων για τη λειτουργία της άμεσης δράσης

Δέσμη παρεμβάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας της άμεσης δράσης αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Πρόβλημα συντονισμού & εκπαίδευσης εντοπίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα που παραδόθηκε στον κ. Θεοδωρικάκο από τον αρχηγό της Αστυνομίας.

Με βάση τα συμπεράσματα του πορίσματος, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, που είχαν την ευθύνη διαχείρισης του περιστατικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίκεινται:

α) αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.

β) επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου καταδιώξεων με βάση και διεθνή πρακτική (π.χ. καρφιά για την ακινητοποίηση οχημάτων)

γ) επιτάχυνση του σχεδίου για τοποθέτηση καμερών σε στολές των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.

δ) επίκεινται αλλαγές σε πρόσωπα στην Άμεση Δράση και το Κέντρο Επιχειρήσεων.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σουλιώτης, Ελβίρα Κρίθαρη

ertnews.gr

Back to top button