Κόσμος

Νέα Υόρκη: Λήγει η προθεσμία για υποχρεωτικό εμβολιασμό – Προετοιμασία για ελλείψεις σε αστυνομία και πυροσβεστική

Αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης προετοιμάζονταν για να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε αριθμό πυροσβεστών, αστυνομικών και άλλων μελών ομάδων άμεσης επέμβασης, καθώς πλησιάζει μια αναμέτρηση μεταξύ της πόλης και του ανεμβολίαστου ένστολου εργατικού δυναμικού της, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια προθεσμία ως τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) να εμβολιαστούν.

Ηγέτες συνδικάτων που εκπροσωπούν πυροσβέστες και αστυνομικούς έχουν αναφέρει ότι πάνω από το ένα τρίτο των μελών τους ενδέχεται να τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών όταν η εντολή για εμβολιασμό κατά της Covid-19 τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα.

«Αν προτίθεστε να θέσετε εκτός υπηρεσίας το ένα τρίτο των ασθενοφόρων, εάν σκοπεύετε να βγάλετε το ένα τρίτο των μηχανοκίνητων ομάδων εκτός υπηρεσίας, χωρίς αμφιβολία θα αυξήσετε τους χρόνους ανταπόκρισης και θα αυξήσετε το ποσοστό θανάτων», δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο NY1 TV ο Άντριου Άνσπρο από το Συνδικάτο Ένστολων Πυροσβεστών.

Ωστόσο, ο Δημοκρατικός δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο, ο οποίος ανακοίνωσε την εντολή πριν από εννέα ημέρες, είπε ότι οι αξιωματούχοι είναι έτοιμοι να διαχειριστούν τυχόν κενά προσωπικού με υπερωρίες και αλλαγές στο πρόγραμμα και επιστρατεύοντας ιδιωτικές εταιρείες ασθενοφόρων για να καλύψουν κενά τραυματιοφορέων στην Πόλη της Νέας Υόρκης.

Συζητώντας αυτές τις κινήσεις με δημοσιογράφους χθες Πέμπτη, ο ντε Μπλάζιο επεσήμανε ότι η πόλη αντιμετώπισε ελλείψεις προσωπικού και πέρυσι, όταν πολλοί ένστολοι μολύνθηκαν από τον κορονοϊό.

Η διαμάχη στην πολυπληθέστερη πόλη των ΗΠΑ είναι μια ακόμη σε μια σειρά αντιπαραθέσεων σε όλη τη χώρα σχετικά με τις εντολές εμβολιασμού στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι ένστολοι εργαζόμενοι στην Πόλη της Νέας Υόρκης, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε εγκαταστάσεις υγιεινής, πραγματοποίησαν αρκετές διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας χθες Πέμπτη στην επίσημη κατοικία του δημάρχου. Πολλοί είπαν ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η λεγόμενη φυσική ανοσία όσων προσβλήθηκαν από την Covid-19, η οποία σύμφωνα με την ένωση πυροσβεστών περιλαμβάνει το 70% των μελών της.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι της πόλης τονίζουν ότι ενώ η έρευνα δεν έχει ακόμη καθορίσει τον βαθμό ανοσίας που φέρνουν προηγούμενες λοιμώξεις από την Covid, είναι ευρέως αποδεκτό ότι τα εμβόλια αυξάνουν την προστασία – ακόμη και για όσους έχουν μολυνθεί.

Ο ντε Μπλάζιο είπε ότι μόνο το 76% των ενστόλων εργαζομένων που βρίσκεται αντιμέτωπο με την προθεσμία εντολής εμβολιασμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, σε σύγκριση με το 86% των εργαζομένων στην πόλη συνολικά. Εντός αυτής της ομάδας των ενστόλων είπε ότι το χαμηλότερο ποσοστό ήταν μεταξύ των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα με 64%, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των αστυνομικών έχουν συμμορφωθεί με την εντολή.

Τόνισε, ωστόσο, ότι αναμένει ότι τα ποσοστά αυτά θα αυξηθούν σημαντικά μέχρι τη Δευτέρα.

Ο δήμαρχος υπενθύμισε τις παλαιότερες προθεσμίες εντολής εμβολιασμού για άλλους εργαζόμενους της Πολιτείας και της Πόλης της Νέας Υόρκης που οδήγησαν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης να τρέξουν να εμβολιαστούν την τελευταία στιγμή, καθώς η πραγματικότητα ήταν ότι θα σταματούσαν να λαμβάνουν τους μισθούς τους.

«Και ξαφνικά γίνεται πραγματικά ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνουν», είπε ο ντε Μπλάζιο στους δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Όταν ανακοινώθηκε η εντολή εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στον κλάδο υγείας στην Πολιτεία στις 27 Σεπτεμβρίου, η κυβερνήτης Κάθι Χόκουλ ανέφερε ότι το 92% των εργαζομένων σε νοσοκομεία είχε λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της Covid και το 85% ήταν πλήρως εμβολιασμένο, από 77% έναν μήνα νωρίτερα.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί της πόλης και άλλοι εργαζόμενοι σε σχολεία περίμεναν επίσης έως τις τελευταίες ημέρες πριν από την προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου, είπε ο δήμαρχος της Πόλης της Νέας Υόρκης, με το 96% από αυτούς να είναι εμβολιασμένο σήμερα.

Συνδικάτα της αστυνομίας και της πυροσβεστικής έχουν καταθέσει μηνύσεις κατά της εντολής εμβολιασμού. Η Αστυνομική Φιλανθρωπική Ένωση της Πόλης της Νέας Υόρκης, η οποία εκπροσωπεί 24.000 αστυνομικούς, έχασε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια προσφυγή της να λάβει δικαστική απόφαση για αναστολή της προθεσμίας, αλλά παρέπεμψε το αίτημά της σε ένα Πολιτειακό εφετείο με την απόφαση να εκκρεμεί ακόμη.

Τα δικαστήρια γενικά δεν έχουν εγκρίνει προσφυγές που προσπαθούν να μπλοκάρουν τις εντολές εμβολιασμού.

Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Σόνια Σοτομαγιόρ απέρριψε ένα αίτημα από τέσσερις δασκάλους και βοηθούς διδασκαλίας να μπλοκάρουν την εντολή της πόλης για τον εμβολιασμό εργαζομένων σε σχολεία έως την 1η Οκτωβρίου. Και η δικαστής Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ αρνήθηκε τον Αύγουστο μια προσφυγή φοιτητών του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα να μπλοκάρει την εντολή εμβολιασμού αυτού του εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Στο Σικάγο, ένας ομοσπονδιακός δικαστής αναμενόταν σήμερα να αποφανθεί για μια προσφυγή μιας ομάδας πυροσβεστών και άλλων εργαζομένων της πόλης για διακοπή της εντολής εμβολιασμών που διέταξαν η δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ και κυβερνήτης του Ιλινόι, Τζέι Ρόμπερτ Πρίτσκερ, και οι δύο Δημοκρατικοί.

ΑΠΕ

Back to top button